Siirry pääsisältöön
Keskiviikko 29.1.2014

Iltapäivällä tilaisuus ikäihmisille. Oltuani nyt vajaat neljä viikkoa töissä vuorotteluvapaan jälkeen, olen edelleen sen verran hileessä, että oli pakko laittaa jotakin oikein paperille. Tällainen syntyi kirkkovuoden ajankohdan mukaisesta tekstistä::



Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.
Hepr. 11:1

”Alkoi jo usko loppumaan”

Menin 1990-luvun alussa papiksi Vilppulaan. Pitäjässä ei ollut tuolloin vielä käytössä haja-asutusalueitten osoitejärjestelmä, jossa talon numero määräytyy sen mukaan, kuinka paljon sinne on matkaa jostakin  risteyksestä. Siis esimerkiksi kuvitteellisesta osoitteesta ”Rinnekyläntie 250” saattaa päätellä, että ajettuani kyseistä tietä kaksi ja puoli kilometriä, pitäisi oikean talon olla kohdalla.

Oli talviaika ja tietysti pimeää. Uutena pappina kiersin mielelläni tutustumassa seurakuntaani kyläkunnilla järjestetyissä seurakuntailloissa. Useimmiten olin matkalla yksin ja ohjeet olivat tyyliä ”punatiilisen navetan kohdalta lähtee etuviistoon tie ja sitä kun olet tullut muutaman kilometrin, oikealla on sininen talo”. Pimeässä vaan oli vaikea nähdä, millaista maalia seinissä oli.

Jokusen kerran tulin todenneeksi talon isäntäväelle, että ”alkoi jo usko loppumaan”. Mutta aina löysin perille ja pääsin oikeaan paikkaan.

Jotakin samaa saattaa olla joskus uskon taipaleella kulkevan mielessä. Alkaa usko loppumaan. Luottamus siihen, että olen oikealla tiellä ja että kulkemani tien päässä todella on jotakin, joutuu koetukselle.

Kun nuori pappi kulki pitkin Vilppulan salomaita, olivat hyvät neuvot tarpeen. Niitä sain vanhemmilta ja kokeneemmilta. Erityisellä lämmöllä muistan jo edesmennyttä entistä työtoveriani, joka oli ollut vuosikymmenet diakonissana seudulla ja tunsi jokaisen kilometritolpankin. Hänen kanssaan monesti tutkimme kirkkoherranviraston seinällä ollutta suurta karttaa ja hän neuvoi, mitä tietä kannattaa minnekin ajaa.

Tässäkin on yhteistä uskon tien kulkemiseen: meille on neuvottu taivastie Raamatun sanassa ja sen lupauksissa. Niitä noudattamalla suunta säilyy. Ehkä joku muukin kuin minä pystyy palauttamaan mieleensä elämän varrelta  niitä ihmisiä, jotka ovat kokeneen kristityn viisaudella nuorempaansa neuvoneet.

Tämän päivän sana rohkaisee. Silloin, kun joutuu sanomaan, että ”alkaa jo usko loppumaan”.

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.

Tämäkin päivä tässä toivossa: On taivas ja Isämme taivaassa. On Kristus ja syntien anteeksianto. On Pyhä Henki, joka antaa uskon lahjan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp