Siirry pääsisältöön


MINÄ, TYÖNANTAJA

"Maksut eivät ole kaikki. Lisäbonuksena lankeaa jumalaton vaiva."

Päätin ryhtyä työnantajaksi. Harrastus on vaivalloinen ja kallis. Julkisuudessa puhutaan tuon tuosta siitä, että työ tulee Suomessa  hintoihinsa. Puheen konkreettisuus kasvaa uuteen potenssiin, kun asiaan perehtyy itse.

Oma työllistämiseni on toki pienimuotoista ja lasketaan kotitaloustyöksi. Yrittäjäksi en ryhdy. Vähäisen palkkasumman takia vältän työnantajan sotu-maksut, mutta en työeläkevakuutusta ja lakisääteistä tapaturmavakuutusta. Työttömyysturvamaksukin pitää hoitaa. Ennakonpidätystä en ole velvollinen tilittämään – toki saan sen tehdä – mutta verottaja saa kyllä omansa viimeistään jälkiverona. Tuloveroahan ei sentään maksa työnantaja, vaan -tekijä. Kaiken kaikkiaan huomaan suorittavani useita satoja euroja siitä, että maksan yhdelle ihmiselle 1500 euroa palkkaa laillisesti.  Oma työnantajani maksaa vielä suuremmat sivukulut siitä, mitä minä putiikin rullissa puuhastelen.

Maksut eivät ole kaikki. Lisäbonuksena lankeaa jumalaton vaiva. Jo lakisääteisen tapaturmavakuutuksen hankkiminen tuntui mutkikkaalta ja aikaa vievältä asialta. Lopulta löysin vakuutusyhtiöni ystävällisen virkailijan opastuksella oikean verkkolinkin. Kun olin ensin onnistunut onkimaan esille hänen puhelinnumeronsa ja kuunnellut tuuttausta valtakunnallisesta numerosta, jossa kukaan ei vastannut. 

"Oltuani safarilla tässä viidakossa ymmärrän niitä, joille tulee kiusaus oikoa ja teettää työtä pimeästi."

Sitten tulevat verohallinnolle tehtävät ilmoitukset. Myös työntekijälle on tehtävä tarkka rätinki siitä, mitä on maksettu minnekin. Vanha kansa puhui tilinauhasta. Ja vielä on velvollisuus panna itselle muistiin, mitä on maksanut.

Oltuani safarilla tässä viidakossa ymmärrän niitä, joille tulee kiusaus oikoa ja teettää työtä pimeästi. Puhun nyt siis ymmärtämisestä, en hyväksymisestä.  Kyse on luultavasti ennen kaikkea rahasta, mutta ehkä jonkin verran myös  vaivasta ja osaamisesta. Jo verohallinnon ohjeiden  lukeminen ensimmäisen kerran oli itselleni niin lamauttava kokemus, että teki mieli panna pensselit saman tien santaan.  Tasavaltamme suorittavan virkakoneiston eduksi on kyllä todettava, että asioiden hoituminen on luultavasti haluttu tehdä kansalaiselle kohtuullisen helpoksi. Pykäliköt vain ovat pykälikköjä. Ohjeita on ja niitä kärsivällisesti lukemalla ja taas uudestaan lukemalla alkaa lopulta ymmärtää. Palkka.fi –palvelu hyödyttää. Ongelma on tietysti siinä, että tällaisten asioitten kanssa tällainen  satunnaistyöllistäjä pyörii itselleen melko lailla vieraalla maailmankulmalla.

"Itse uskon, että pyrkimys toimia oikein ylösrakentaa ihmisen elämää. Pateettista ja toivottavasti totta."

Minun tähän hankkeeseen käyttämälleni ajalle ei kukaan laske hintaa.  Mutta eipä lasketa hintaa myöskään sille hyvälle mielelle, jonka saan siitä, että toimin tässä kohdin laillisesti. Ja siitä, ettei tarvitse tehdä niitä hommia, jotka nyt tekee toinen. Sitä paitsi vain valoisasti tehdystä voi vaatia verotuksessa kotitalousvähennystä . Voisin tietysti myrkyttää päätäni suhteuttamalla pienituloisen ihmisen tulovirtoja meidänkin maassamme mitä luultavimmin kaikkien kirjanpitojen ohi laskettaviin rahasummiin - tai palauttamalla mieleeni, että Suomesta on löytynyt sekin virkamies, joka on ehtinyt häärätä sen eteen, että puistosta kerätyistä pantillisista pulloista saadut rahat tulisivat  pannuiksi verolle. Jonkun mielestä on varmasti tyhmää maksaa maksuja, jotka voisi välttää tiskinalustoimilla, mutta meidän yhteiskunnassamme niiden hoitaminen on oikein.  Itse uskon, että pyrkimys toimia oikein ylösrakentaa ihmisen elämää. Pateettista ja toivottavasti totta. Tällä tavalla ajattelen, vaikka ei se aina ole omalla kohdallani näin mennyt.

"Pyrin jättämään kivisodat synnittömille."

Minulle riittää tässä(kin), että katson itse eteeni. Pyrin jättämään kivisodat synnittömille. Seuraavan kerran, kun jotain poliitikkoa riepotetaan mediassa pimeän työn teettämisestä, pidän suuni kiinni. Ymmärtää voi, vaikka ei hyväksyisikään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä