Siirry pääsisältöön
PITÄISIKÖ KOKO AJAN TAPAHTUA?
 
 
”Seuraavien kahden viikon aikana ei tapahtunut juuri mitään.” Sitaatti on Stephen Kingin romaanista Se (Tammi 1986). Kirjan neljäs osa ”Heinäkuussa 1958” päättyy näin.  Se - siis se  kirja - on eittämättä Kingin tuotannon kärkipäätä. Jostain syystä suomenkielistä painosta ei ole ollut saatavilla pitkään aikaan ja vanhojen kirjojen antikvariaattihinta on noussut melko korkeaksi. Kirjastotkin ovat suurelta osin varastoineet niteet kellareihinsa Alkukielellä teosta saa totta kai maailmalta muutamalta lantilla. Arvostan Kingiä kirjailijana, mutta tässä kohdin mietin, voiko kirjailija tuottaa enemmän epätotta lausetta kuin tämä. Tai vähemmän uskottavaa. Kaksi viikkoa, joiden aikana ei tapahdu juuri mitään?

 Mitä tapahtuu todella? Se ei ole Kingiä, vaan Pentti Saarikoskea. Pitäisikö koko ajan tapahtua? Jospa ongelma onkin siinä, että koko ajan tapahtuu jotakin, vaikka välillä soisi, ettei tapahtuisi?

"Karkauspäivä ja kaikki hyvin" 

Kun reilut yksitoista vuotta menin kerran viikossa töihin vankilaan, tapanani oli kysyä valvomossa, että mitäs tänne kuuluu. ”Ei tänne mitään kuulu” oli yksi perusvastauksista. Se oli hyvä vastaus. Se tarkoitti, että kukaan ei ollut jäänyt lomille tai puhaltanut tullessaan promilleja. Muutenkaan ei ollut mitään erityistä meneillään. Karkauspäivä ja kaikki hyvin, niin kuin kerran todettiin.

 Nykyisessä työssäni tapaan jatkuvasti enemmän tai vähemmän vakavasti sairaita ihmisiä. Jo viidenkymmenen toiselle puolelle rientäneenä tiedän jotakin elämän käyttöliittymän natinoista minäkin. Ruotsalainen teologi Owe Wikström on  todennut, että terveellä ihmisellä on lukemattomia toiveita ja sairaalla yksi ainoa. Hieman yksinkertaistaen tämä on mitä luultavammin totta. Sairauden leveysasteilla ihminen ei haikaa tapahtumia, vaan käy kaipaamaan tylsää, tavallista ja terveyshuoletonta elämää. Mukavia päiviä, joissa ei niin paljon tapahdu. Kunhan voisi.

 "Miten olisi muutama viikko, joiden aikana ei satu kummempia?"

Näitä ajattelen nyt, kun minunlaisellani myöhäisellä lomailijalla tämän kesän vapaat ovat vielä edessä ja moni kyselee työpaikan kahvihuoneessa ja milloin missäkin lomasuunnitelmistani. Miten olisi muutama viikko, joiden aikana ei satu kummempia? Elelisin vain.

 Tapahtumattomuus on tietysti optinen harha. Siksi kirjailijan väite kahdesta viikosta, joiden aikana ei tapahtunut juuri mitään, on epäuskottava ja mahdoton.  Oikeassa elämässä tapahtuu koko ajan jotain. Usein kysymys on vain pienistä ja arkisen oloisista asioista. Minultakin jäivät tänä aamuna eväät kotiin. Sitten istuin niin ajatuksissani bussissa selkä menosuuntaan, että ajoin yhden pysäkinvälin yli. Olihan sitä siinä jo aluksi. Iltapäivällä menen hautajaisiin. Ne eivät ole omani, mutta sellaisetkin tulevat joskus. Mitä sitä ennen tapahtuu, jää ajan näytettäväksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...