Siirry pääsisältöön
PITÄISIKÖ KOKO AJAN TAPAHTUA?
 
 
”Seuraavien kahden viikon aikana ei tapahtunut juuri mitään.” Sitaatti on Stephen Kingin romaanista Se (Tammi 1986). Kirjan neljäs osa ”Heinäkuussa 1958” päättyy näin.  Se - siis se  kirja - on eittämättä Kingin tuotannon kärkipäätä. Jostain syystä suomenkielistä painosta ei ole ollut saatavilla pitkään aikaan ja vanhojen kirjojen antikvariaattihinta on noussut melko korkeaksi. Kirjastotkin ovat suurelta osin varastoineet niteet kellareihinsa Alkukielellä teosta saa totta kai maailmalta muutamalta lantilla. Arvostan Kingiä kirjailijana, mutta tässä kohdin mietin, voiko kirjailija tuottaa enemmän epätotta lausetta kuin tämä. Tai vähemmän uskottavaa. Kaksi viikkoa, joiden aikana ei tapahdu juuri mitään?

 Mitä tapahtuu todella? Se ei ole Kingiä, vaan Pentti Saarikoskea. Pitäisikö koko ajan tapahtua? Jospa ongelma onkin siinä, että koko ajan tapahtuu jotakin, vaikka välillä soisi, ettei tapahtuisi?

"Karkauspäivä ja kaikki hyvin" 

Kun reilut yksitoista vuotta menin kerran viikossa töihin vankilaan, tapanani oli kysyä valvomossa, että mitäs tänne kuuluu. ”Ei tänne mitään kuulu” oli yksi perusvastauksista. Se oli hyvä vastaus. Se tarkoitti, että kukaan ei ollut jäänyt lomille tai puhaltanut tullessaan promilleja. Muutenkaan ei ollut mitään erityistä meneillään. Karkauspäivä ja kaikki hyvin, niin kuin kerran todettiin.

 Nykyisessä työssäni tapaan jatkuvasti enemmän tai vähemmän vakavasti sairaita ihmisiä. Jo viidenkymmenen toiselle puolelle rientäneenä tiedän jotakin elämän käyttöliittymän natinoista minäkin. Ruotsalainen teologi Owe Wikström on  todennut, että terveellä ihmisellä on lukemattomia toiveita ja sairaalla yksi ainoa. Hieman yksinkertaistaen tämä on mitä luultavammin totta. Sairauden leveysasteilla ihminen ei haikaa tapahtumia, vaan käy kaipaamaan tylsää, tavallista ja terveyshuoletonta elämää. Mukavia päiviä, joissa ei niin paljon tapahdu. Kunhan voisi.

 "Miten olisi muutama viikko, joiden aikana ei satu kummempia?"

Näitä ajattelen nyt, kun minunlaisellani myöhäisellä lomailijalla tämän kesän vapaat ovat vielä edessä ja moni kyselee työpaikan kahvihuoneessa ja milloin missäkin lomasuunnitelmistani. Miten olisi muutama viikko, joiden aikana ei satu kummempia? Elelisin vain.

 Tapahtumattomuus on tietysti optinen harha. Siksi kirjailijan väite kahdesta viikosta, joiden aikana ei tapahtunut juuri mitään, on epäuskottava ja mahdoton.  Oikeassa elämässä tapahtuu koko ajan jotain. Usein kysymys on vain pienistä ja arkisen oloisista asioista. Minultakin jäivät tänä aamuna eväät kotiin. Sitten istuin niin ajatuksissani bussissa selkä menosuuntaan, että ajoin yhden pysäkinvälin yli. Olihan sitä siinä jo aluksi. Iltapäivällä menen hautajaisiin. Ne eivät ole omani, mutta sellaisetkin tulevat joskus. Mitä sitä ennen tapahtuu, jää ajan näytettäväksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä