Siirry pääsisältöön


14.10. - RAUHAN PÄIVÄ

"Tarton rauha noudatteli pitkälti Suomen suuriruhtinaskunnan rajoja vuodelta 1812."

Viimeaikaiset kirjoitusprojektini ovat olleet kohtalaisen väkivaltaisia. Viimeksi eilen sain kaksi ihmistä hengiltä. Näin ollen on hyvä pitää taukoa ja kirjoittaa rauhansopimuksesta. 

14.10. on merkittävä päivämäärä.  Tuolla lyömällä vuonna 1920 nimittäin solmittiin Tarton rauhansopimus Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä. Sopimus oli historiallinen, koska siinä ensimmäisen kerran määritettiin itsenäisen Suomen tasavallan rajat.  Suomen rauhanvaltuuskuntaa vuonna 1920 johti – kukapa muu kuin J.K.Paasikivi. Lisäksi nimipoliitikoista mm. Väinö Tanner oli mukana.

Tarton rauha noudatteli pitkälti Suomen suuriruhtinaskunnan rajoja vuodelta 1812. Toisin sanoen oltiin kutakuinkin vuoden 1617  Stolbovan rauhan raameissa. Tuossa sopimuksessahan Käkisalmen lääni liitettiin Venäjästä Ruotsiin. Tarton rauhan rajat tjättävät toki kiertämättä Inbkerin kautta. Sitten Stolbovan rauhan alueen soille oli ilmestynyt Pietari, joka aiheutti tietyn realiteetin suomnalaisten rajatoiveisiin. Kansallinen uho oli toki siivittänyt meikäläiset haaveilemaan jopa Kuolan niemimaan liittämisestä maahamme, mutta se jäi toteutumatta. Myös aiemmin Suomeen liittyneet Porajärvi ja Repola menivät Venäjälle. Tunnettu historian yksityiskohta on se, että jälkimmäisen pitäjän va. nimismies Bobi Sivén suivaantui asiasta sen verran raskaasti, että laski kuulan itseensä.

"Tarton rauhan palauttaa mieleen sen, minkä rauhansopimukset yleisesti ottaenkin  tekevät: maailma ei ole vakaa."

 Tosiasiassa Reopla ja Porajärvi taisivat olla nappuloita pelissä, jossa varsinaisena päämääränä oli saada Petsamo ja sitä kautta Jäämeren satama Suomelle. Tämä onnistuikinTarton rauhansopimuksen myötä. Tarton rauhaa ei tänä päivänä kovinkaan paljon muistella. Mm. sen 90-vuotispäivä vuonna 2010 sujui Suomessa kovin huomaamattomasti. Rauha ansaitsisi ehkä tulla nykyistä paremmin pidewtyksi mielissä, olivathan siinä määritellyt rajat ne, joita edelleen elossa olevat sotaveteraanit tovereineen viime sodissa puolustivat.

 Tarton rauhan palauttaa mieleen sen, minkä rauhansopimukset yleisesti ottaenkin  tekevät: maailma ei ole vakaa. Petsamokin taidettiin luovuttaa vuonna 1920 Suomelle  ”ikuisiksi ajoiksi”. Vajaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin rauhansopimuksessa määritellyt rajat oli rikottu. Tai eihän se tapahtunut missään passiivissa. Marras-joulukuussa 1939 Neuvostoliiton armeija vyöryi niiden yli Suomen puolelle.



"Oikeudenmukaisuutta painavampia seikkoja ovat mm. öljy ja muut taloudelliset intressit. Historia voidaan aina kirjoittaa uudelleen."



Kansainvälinen yhteisö toimii joskus hyvin ja usein huonosti. Oikeudenmukaisuutta painavampia seikkoja ovat mm. öljy ja muut taloudelliset intressit. Historia voidaan aina kirjoittaa uudelleen. 


"Viime kädessä kyse on aina Jermulan kasarmilla pelattavasta ei säntöjä –jalkapallosta, josta puuttuu oikeudenjakaja, jota kaikkien olisi toteltava." 

Tämä paljastaa globaalin elämän keskeisen ongelman. Viime kädessä kyse on aina Jermulan kasarmilla pelattavasta ei säntöjä –jalkapallosta, josta puuttuu oikeudenjakaja, jota kaikkien olisi toteltava. Suuri ruho jyrää yleensä paremmin kuin pieni. Siitä, mitä tästä seuraa, syntyy historia.


Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauha solmittiin 14.10.1920 Tartossa Eesti Ülioppilaste Seltsin vuonna 1902 valmistuneessa talossa, joka sijaitsee edelleen osoitteessa J. Tönissoni 1. Itselläni oli tilaisuus vierailla talossa sisällä keväällä 2009 erään virolaisen ystäväni mukana. Pääsin myös ”kaikkein pyhimpään” eli Seltsin lippuhuoneeseen.  EÜS:n värit ovat samat kuin Viron lipussa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä