Siirry pääsisältöön


14.10. - RAUHAN PÄIVÄ

"Tarton rauha noudatteli pitkälti Suomen suuriruhtinaskunnan rajoja vuodelta 1812."

Viimeaikaiset kirjoitusprojektini ovat olleet kohtalaisen väkivaltaisia. Viimeksi eilen sain kaksi ihmistä hengiltä. Näin ollen on hyvä pitää taukoa ja kirjoittaa rauhansopimuksesta. 

14.10. on merkittävä päivämäärä.  Tuolla lyömällä vuonna 1920 nimittäin solmittiin Tarton rauhansopimus Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä. Sopimus oli historiallinen, koska siinä ensimmäisen kerran määritettiin itsenäisen Suomen tasavallan rajat.  Suomen rauhanvaltuuskuntaa vuonna 1920 johti – kukapa muu kuin J.K.Paasikivi. Lisäksi nimipoliitikoista mm. Väinö Tanner oli mukana.

Tarton rauha noudatteli pitkälti Suomen suuriruhtinaskunnan rajoja vuodelta 1812. Toisin sanoen oltiin kutakuinkin vuoden 1617  Stolbovan rauhan raameissa. Tuossa sopimuksessahan Käkisalmen lääni liitettiin Venäjästä Ruotsiin. Tarton rauhan rajat tjättävät toki kiertämättä Inbkerin kautta. Sitten Stolbovan rauhan alueen soille oli ilmestynyt Pietari, joka aiheutti tietyn realiteetin suomnalaisten rajatoiveisiin. Kansallinen uho oli toki siivittänyt meikäläiset haaveilemaan jopa Kuolan niemimaan liittämisestä maahamme, mutta se jäi toteutumatta. Myös aiemmin Suomeen liittyneet Porajärvi ja Repola menivät Venäjälle. Tunnettu historian yksityiskohta on se, että jälkimmäisen pitäjän va. nimismies Bobi Sivén suivaantui asiasta sen verran raskaasti, että laski kuulan itseensä.

"Tarton rauhan palauttaa mieleen sen, minkä rauhansopimukset yleisesti ottaenkin  tekevät: maailma ei ole vakaa."

 Tosiasiassa Reopla ja Porajärvi taisivat olla nappuloita pelissä, jossa varsinaisena päämääränä oli saada Petsamo ja sitä kautta Jäämeren satama Suomelle. Tämä onnistuikinTarton rauhansopimuksen myötä. Tarton rauhaa ei tänä päivänä kovinkaan paljon muistella. Mm. sen 90-vuotispäivä vuonna 2010 sujui Suomessa kovin huomaamattomasti. Rauha ansaitsisi ehkä tulla nykyistä paremmin pidewtyksi mielissä, olivathan siinä määritellyt rajat ne, joita edelleen elossa olevat sotaveteraanit tovereineen viime sodissa puolustivat.

 Tarton rauhan palauttaa mieleen sen, minkä rauhansopimukset yleisesti ottaenkin  tekevät: maailma ei ole vakaa. Petsamokin taidettiin luovuttaa vuonna 1920 Suomelle  ”ikuisiksi ajoiksi”. Vajaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin rauhansopimuksessa määritellyt rajat oli rikottu. Tai eihän se tapahtunut missään passiivissa. Marras-joulukuussa 1939 Neuvostoliiton armeija vyöryi niiden yli Suomen puolelle.



"Oikeudenmukaisuutta painavampia seikkoja ovat mm. öljy ja muut taloudelliset intressit. Historia voidaan aina kirjoittaa uudelleen."



Kansainvälinen yhteisö toimii joskus hyvin ja usein huonosti. Oikeudenmukaisuutta painavampia seikkoja ovat mm. öljy ja muut taloudelliset intressit. Historia voidaan aina kirjoittaa uudelleen. 


"Viime kädessä kyse on aina Jermulan kasarmilla pelattavasta ei säntöjä –jalkapallosta, josta puuttuu oikeudenjakaja, jota kaikkien olisi toteltava." 

Tämä paljastaa globaalin elämän keskeisen ongelman. Viime kädessä kyse on aina Jermulan kasarmilla pelattavasta ei säntöjä –jalkapallosta, josta puuttuu oikeudenjakaja, jota kaikkien olisi toteltava. Suuri ruho jyrää yleensä paremmin kuin pieni. Siitä, mitä tästä seuraa, syntyy historia.


Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauha solmittiin 14.10.1920 Tartossa Eesti Ülioppilaste Seltsin vuonna 1902 valmistuneessa talossa, joka sijaitsee edelleen osoitteessa J. Tönissoni 1. Itselläni oli tilaisuus vierailla talossa sisällä keväällä 2009 erään virolaisen ystäväni mukana. Pääsin myös ”kaikkein pyhimpään” eli Seltsin lippuhuoneeseen.  EÜS:n värit ovat samat kuin Viron lipussa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp