KEVÄTJÄÄ ANTAA ENEMMÄN
Inhoan kirjoja, jotka pitää lukea. Sellaisia ei oikeastaan ole. Ihminen selviää elämässä aivan hyvin, vaikka ei olisi kahlannut läpi Leo Tolstoin Sotaa ja rauhaa tai Sofi Oksasen Puhdistusta. Pauliina Kuokan Kevätjää (Kirjapaja 2014) minun kuitenkin piti lukea. Kirja valitsi itsensä. Vai tekikö sen sittenkin siitä tehty mielestäni harhaanjohtava Me Naisten nettijuttu (http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/pappi_kirkon_rahat_kuluvat_tyontekijoiden_hemmotteluun)?
Jo Me Naisten otsikko on raflaava:”Pappi: Kirkon rahat kuluvat työntekijöiden hemmotteluun”. Toimittaja Rosanna Marila referoi teosta: ” Pappi Pauliina Kuokka, 35, arvostelee tuoreessa Kevätjää-kirjassaan Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa ja sen rahankäyttöä. Hänen mukaansa kirkon varoja käytetään muun muassa työntekijöiden kuljetuksiin ulkomaille, heitä viedään retriitteihin hemmoteltaviksi, saunomaan, harrastuksiin ja tarjotaan ateria viisi kertaa päivässä. Samaan aikaan kirkon työntekijöitä neuvotaan sulkemaan kirkkojen ovet kunnolla yöksi, etteivät asunnottomat pääse sisään.”
"Kevätjää on yhden ihmisen kehityskertomus, jossa osansa on niin syömishäiriöillä kuin läheisen itsetuholla."
Kevätjää on yhden ihmisen kehityskertomus, jossa osansa on niin syömishäiriöillä kuin läheisen itsetuholla. En ole luultavasti tällaisen tarinan luontaisinta lukijakuntaa, mutta onneksi teoksen kieli on niin hyvää, että se kantoi omista ajatuksistani johtuvien herpaantumishetkien yli. Itse asiassa tuo ”kirkkokritiikki” on mielestäni teoksen ainoita heikkoja kohtia, enkä tarkoita, että tekijän olisi pitänyt vaieta. Mutta se on kohta, jossa valittu ilmaisutapa uhkaa muuttua joksikin muuksi. Kirjan loppuosaan sijoittuva kertojan vuodatus tuntuu minusta epätarkasti editoidulta radio-ohjelmalta, jossa lopputulokseen on jäänyt leikkauspöydälle jäämään kuuluvia rapsahduksia. Ehkä kohta on tarpeen kokonaisuuden kannalta ja se on varmasti tarkasti harkiten asemoitu paikoilleen, mutta minulle Kevätjää olisi tältä osin toisenlaisella muotoilulla ollut vielä hieman suurempaa kirjallisuutta kuin nyt.
"Huomaan miettiväni, olisiko Kevätjään kannattanut sittenkin syntyä romaaniksi."
"On kuitenkin toiveikasta, että kirja voi edelleen herättää poleemista keskustelua ja edes jonkinlaista kuohuntaa."
Kommentit
Lähetä kommentti