Siirry pääsisältöön


RISAISEN ELÄMÄN JÄLKIMAININGISSA

 "Teos on dokumentti muustakin kuin Juice Leskisestä."

Antti Heikkisen kirjoittama Juice Leskisen elämäkerta Risainen elämä (Siltala 2014) on luettu. Olen jälkimainingeissa. Kirja ei ollut huono, mutta jätti minuun mieltä vaivaavia kysymyksiä. Ehkä se juuri siksi on hyvä. Myös muutama yksityiskohta jäi ajatuksiini kaivelemaan. Isoon kirjaan mahtuu paljon – myös virheitä, puutteita tai epätarkkuuksia, jotka ovat ehkä kovinkin epäoleellisia. Mutta minkäpä tässä itselleni voin, kun en haluakaan voida. 

Teos on dokumentti muustakin kuin Juice Leskisestä. Valitettavasti se maalaa karun kuvan esimerkiksi tiettyjen suomalaisten muusikoiden työmoraalista takavuosina. Maksettuja keikkoja soitettiin kännissä ja osa meiningistä meni viemäriin. Heikkisen kirjan mukaan suuri muutos tapahtui Juice Leskisen orkesterien osalta Slamin ja Grand Slamin välillä. Voi toki kysyä, missä on ongelma, jos paikalle löytyy katsojajoukko, joka kaikesta huolimatta taputtaa käsiään ja kivaa on. Minusta meno on Heikkisen kuvauksen perusteella ollut vastenmielistä. 

"Risaisen elämän ääressä kysyn kuitenkin, kumman valitsisin
 -  runoilijoiden vai paavoväyrysten hallinnoiman yhteiskunnan?"

Diggailin Juice Leskistä nuorena. Siihen riitti syyksi jo se, että vanhempani paheksuivat häntä. Kyllästyin kuitenkin viimeistään 1980-luvun alussa Leskisen poliitikko- ja poliisivitseihin. Miehellä oli varmasti syynsä pottuilla kummillekin. Risaisen elämän ääressä kysyn kuitenkin, kumman valitsisin -  runoilijoiden vai paavoväyrysten hallinnoiman yhteiskunnan? Kaiken uhallakin ottaisin jälkimmäisen. Yhteiskuntakriittinen muusikkokin tarvitsee yhteiskunnan infrastruktuurin päästäkseen keikalle. Niin se vain on. Toinen asia on, että yhteiskunta tarvitsee samalla runoilijansa ja leskisensä pysyäkseen siedettävänä.

Sitten pari yksityiskohtaa kirjasta. Juice Leskinen levytti vuonna 1982 albumilleen Sivilisaatio kappaleen Lenny Bruce. Minua olisi kiinnostanut, oliko tällä mitään yhteyttä siihen, että Leskisen nuoruuden suuri suosikki Bob Dylan julkaisi saman nimisen kappaleen vuonna 1981 ilmestyneellä levyllään  Shot of Love. Heikkinen ei tätä noteeraa. Hauska kohta puolestaan on se, kun Heikkinen yhdistää vuoden 1981 Myrkytyksen oireet –kappaleen riimit ” Kuule, istuta vielä se omenapuu./ Vaikka tuli jo tukkaasi nuolee. / Vaikka huomenna saaste jo laskeutuu. /Vaikka huomenna aurinko kuolee” Lutheriin – mutta väärään Lutheriin. Heikkisen tekstissä puhutaan Martin Luther Kingistä, kun oikea Luther olisi toki ollut uskonpuhdistaja-Luther. Ja juttu tietysti paranee sillä, että koko viittaus on luultavasti epähistoriallinen. 

"Suuri osa taiteilijoista on parhaimmillaan tavattuna teoksissaan."

Tunsin itseni vanhaksi viimeistään, kun Heikkinen kertoo Leskisen kääntäneen ”Metallican biisin” Whiskey In The Jar Pate Mustajärven laulamaksi Kannulliseksi vaakunaa. Kappalehan on alun perin irlantilainen kansanlaulu, josta Phil Lynottin johtama Thin Lizzy teki rockversion 1970-luvun alkupuolella – ja Metallica on selvästi innostunut tästä omaan coveriinsa. Vuonna 1963 syntyneelle rockmuumiolle kappale on ensiksi Thin Lizzyn ja toiseksi kansanlaulu, vuonna 1985 syntyneelle kirjoittajalle ”Metallican biisi”. Näin maailma rullaa.

Suurin kysymykseni Risaisen elämän äärellä on kuitenkin se, mihin tarvitsen kaiken sen sisältämän tiedon Leskisestä. Jollain tavalla tulen verranneeksi lukukokemustani Leskisen bänditoverin kirjaan sisältyvään kertomukseen siitä, miten pari sälliä kuikuili ravintolan vessankopin reunan yli ja huuteli, että tulkaa katsomaan, täällä on Leskinen paskalla. Suuri osa taiteilijoista on parhaimmillaan tavattuna teoksissaan. Näin myös Juice Leskinen. Laulut jäävät pystyyn.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp