Siirry pääsisältöön
KLASSISEN MUSIIKIN YLISTYS


  

Musiikkiryhmä on saapunut sairaalavierailulle. Haitari soi Metsäkukkia.
Meitä on muutama sairaalassa työssä oleva, jotka seisoimme siinä liepeillä ja kuuntelemme sen verran kuin kuuntelemme. Joku meistä pukee sen sanoiksi. Jos minä olen joskus vanha, en kaipaa piristyksekseni ikivihreää valssia. Minä haluan rokkia.

"Ja oli musiikki lopulta mitä hyvänsä, sen kieli on universaalia."

Tulevaisuus on tässäkin toisenlainen kuin ennen. Eikä tuo tulevaisuus ole kovinkaan kaukana. Jonakin unettomana yönä se on yllättävän lähellä.

Edustan itse täysiveristä rocksukupolvea. Konserttimusiikki on minulle lähestulkoon kirosana. Vastaan itse asenteestani, mutta Yleisradion ansiot sen kehittymiseen ovat suuret. Niin musertava oli ”vakavan” musiikin yliedustus sen taajuuksilla vielä 1970-luvulla, niin suuri niillä valtaa pitänyt into kasvatella kansalaisista uusasiallista aikuisväkeä. Niiden, jotka ovat varttuneet nykyisessä radiotaajuuskylläisyydessä, on luultavasti mahdoton ymmärtää aikaa, jolloin rokki oli harvinaista muuallakin kuin Pihtiputaalla. Ehkä he sanovat siitä samaan tapaan kuin toissa vuonna itsenäisyysjuhlissa haastateltu nuori ihminen sotaveteraaneista, että mä en oikein tiedä siitä, kun se on niinku historiaa. Ensimmäinen ei-yleisradiokanavahan tuli maahamme vuonna 1985.

Musiikkitoimittaja Jake Nyman kertoi 60-vuotishaastattelussaan vuonna 2009 kokeneensa radiotyössään konserttimusiikin lähestulkoon viholliseksi. Ajattelen ymmärtäväni, mistä hän puhui. Vanhempani tukivat valtiovetoista asennekasvatusta viemällä minut lapsena oopperaan.

Meidän 1960-luvulla syntyneiden jälkeen tulevat vanhoiksi toisenlaiset polvet. Rokki ei ole enää nuorisomusiikkia, nuorison musiikki ei välttämättä enää rokkia. 

"Ehkä voin kuunnella sitä joskus vanhusten hoivaosastolla, jossakin formaatissa. Jos silloin on vielä heitä, jotka hoitavat."

Ja  oli musiikki lopulta mitä hyvänsä, sen kieli on universaalia. Kun rockyhtye AC/DC:n laulusolisti Brian Johnson sanoi muutama vuosi sitten argentiinalaisella Estadio Antonio Vespucio Liberti -stadionilla äänitetyllä konserttitallenteella We don´t speak very good Spanish, but we speak rock and roll pretty good”, hän puhui juuri tästä.


 "High Voltage" 
 
Musiikissa on kyse luovuudesta ja taidosta, tunteista ja paljosta muusta. Usein myös mieli- ja muistikuvista Vanha virsi puhuttelee yhtä siihen liittyvillä tärkeillä mieleenpainumilla. Vuosien takainen häävalssi herkistää toisen, vaikka se soitettaisiin surkeasti. Kun lojuin vuonna 1982 Kangasalan Pikonlinnan sairaalassa, kuuntelin kasettia (niin todella, C-kasettia), jonka A- puolella oli AC/DC:n albumi Back In Black ja toisella sivulla saman orkesterin For Those About To Rock. Minulle vieläkin rakasta musiikkia. Rakasta pohjimmiltaan siksi, että se auttoi silloin joskus tulkitsemaan elämää ja puremaan hammasta. Lohduttikin. Ehkä voin kuunnella sitä joskus vanhusten hoivaosastolla, jossakin formaatissa. Jos silloin on vielä heitä, jotka hoitavat.

En minä oikeasti ihan niin konserttimusiikkivastainen ole kuin aiemmin annoin ymmärtää. Kokoelmistani löytyy laajakirjoisen rokin lisäksi kohtuullinen kasa kovaa menoa Dmitri Šostakovitšista Arvo Pärtiin ja Antonín Dvořákista Jean Sibeliukseen. Joinakin pimeinä hetkinäni jopa kuuntelen noita levyjä. Mutta klassinen musiikki on minulle ennemmin jotain muuta. High Voltage.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp