Siirry pääsisältöön




JOTTA TULEE KÄYTYÄ



”Kausikortilla pääsee katsomaan kaikki kauden 14 kotiottelua. Hintansa se haukkuu, jos tulee käytyä kymmenessä.”


Kävin läpi lompakkoni. Siellä oli 26 erilaista korttia. Kirjo ulottui ajo- ja henkilökortista läpysköihin, joihin leimoja keräämällä saa ilmaisen parturoinnin ja auton pesun. Välille mahtui kaikenlaisia etu- ja jäsenkortteja. Uusin tulokas pussissani on viime viikolla ostamani Tampereen Pallo-Veikkojen kausikortti. Jalkapallon miesten kakkosen sarjakausi alkaa tulevana lauantaina. Kausikortilla olisi nähnyt myös Suomen cupin ottelut, mutta se kilpailu meni jo TPV:n osalta.

Kausikortilla pääsee katsomaan kaikki kauden 14 kotiottelua. Hintansa se haukkuu, jos tulee käytyä kymmenessä. Kokemukseni mukaan esteitä ilmenee kauden aikana sen verran, että hinta ottelua kohti tulee olemaan aika lailla sama kuin erillisillä lipuilla.


”Kausikortin ehkä tärkein hyöty on kuitenkin siinä, että sen haltijana tulee lähdettyä stadionille silloinkin, kun ei oikein huvittaisi ja sohva laulaa seireenisäveliään. "
 

Kausikortin hankkiessani en kuitenkaan oikeastaan ajattele niinkään edullisuutta. Omalla kohdallani kysymys on jonkinlaisesta värin tunnustamisesta. Kysymys on yksinkertaisesti seuran tukemisesta. Seura saa rahansa, vaikka pelit menisivät kuinka viemäriin. Toivottavasti eivät mene. Itseään on myös tässä kohdin melko harmitonta huiputtaa: kun taskussa on etukäteen maksettu kortti, voi melkein ajatella, ettei peleistä tarvitse erikseen maksaa portilla – vaikka tietysti on maksanut etukäteen koko kaudesta.







Kausikortin ehkä tärkein hyöty on kuitenkin siinä, että sen haltijana tulee lähdettyä stadionille silloinkin, kun ei oikein huvittaisi ja sohva laulaa seireenisäveliään. Kun on kerran maksanut. Jälkeenpäin nimittäin on aika lailla poikkeuksetta sellainen olo, että olipa mukava, kun tuli lähdettyä -  katsottua ottelu, vietettyä aikaa joko kaveriporukassa tai itsekseen, mutta yhtä kaikki ihmisten ilmoilla. Ja kenties vaihdettua muutama sopiva ajatus jonkun samanhenkisen  penkkiurheilijan kanssa.  


”Vielä ennen vappua tilaan KeuPaHT:n kausikortin ensi kauden jääkiekon Mestikseen.”


Uskoakseni logiikka on tässä yhteinen, oli kyseessä taide tai urheilu. Vanhemmillani oli nuoruudessani kausikortit kaupunginorkesterin konsertteihin. Pidin siihen aikaan sellaista turhanpäiväisenä. Luultavasti isäni ja äitini olivat monena perjantai-iltana tyytyväisiä, että tuli lähdettyä yliopiston saliin, vaikkei työviikon päälle olisi ensi ajatukselta jaksattanutkaan. Ja onpa itsellänikin nykyisin Mäntän Serlachius-museoiden vuosilippu. Se auttaa siihen, että tulee mentyä näyttelyihin.




Yksi kortti lompakostani on hyllyllä ja odottamassa.  Vielä ennen vappua tilaan KeuPaHT:n kausikortin ensi kauden jääkiekon Mestikseen. Se aktivoidaan ilahduttavan ekologisesti samalle muovilätyskälle, jolla oli päättyneen kauden lippu. Ostan kortin, jotta tulee käytyä. Mutta ne pelit alkavat vasta syksyllä. Ensin pelataan ja katsotaan jalkapalloa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp