Siirry pääsisältöön


KUNINKAIDEN SOTAANLÄHDÖN AIKA: KOHTI KOUVOLAA


”Perjantai-illan ja lauantain 5.-6.6.2015 omistan jälleen murhakirjallisuudelle erilaisine vivahteineen.”


Kevään ja kesän rajalla tapahtuu paljon. Ylioppilasjuhlia, ammattiin valmistumisia, puutarhatöitä. Suvivirsi. Teemun päivä. Ja kun jaksaa vielä vajaan viikon, pääsee Kouvolaan.

On nimittäin taas se aika vuodesta, jolloin hilaan itseni Kouvolan dekkaripäiville. Perjantai-illan ja lauantain 5.-6.6.2015 omistan jälleen murhakirjallisuudelle erilaisine vivahteineen. Tänäkin vuonna, vaikka rehellisesti sanottuna kynnyksellä olevien päivien huumoriteema otsikolla ”Murhan hauskaa” http://www.dekkaripaivat.fi/node/686 ei ennakkoon ja ensi vilkaisulta minua kauheasti innostakaan. Voin olla viikon päästä toisissa ajatuksissa.


”Muutaman kerran olen itse osallistunut päivien ohjelmaan patsastelemalla hetken novellikilpailun antologiaan mukaan kelpuutettujen joukossa esiintymislavalla.”


Kirjojakin Kouvolasta tulee taatusti ostettua. Paikalla on perinteisesti sekä uusien että käytettyjen opusten kauppiaita. Sitten pitää taas miettiä, että mihin ne kotona mahtuvat.


Muutaman kerran olen itse osallistunut päivien ohjelmaan patsastelemalla hetken novellikilpailun antologiaan mukaan kelpuutettujen joukossa esiintymislavalla.



 
(Kuva: Eero Pirttijärvi)


Kahdella osallistumiskerralla kolmesta on tärpännyt ja ne novellit on julkaistu Ritva Sorvalin toimittamissa ja Kouvolan kaupungin kustantamissa antologioissa Murhattu mieli (2010) ja Rikoksia ja rangaistuksia (2011). Kolmas ja omasta mielestäni tarinoista paras on julkaistu Juri Nummelinin toimittamassa teoksessa Viimeinen laukaus ja muita novelleja rikoksesta (Putki Kustannus 2014).






 En minä silti mikään murhakirjailija ole, harrastelija vain.  Ja Kouvolan ystävä.


”Rikoksen viihdearvo yhteiskunnassa on kiistaton. Moni viihtyy murhan ratkomisen parissa.”
 
Kouvolan dekkaripäivissä minua viehättää erityisesti niiden tietty kotikutoisuus. Ei niin, etteivät järjestelyt toimisi hyvin, mutta tapahtumassa leijuu sellainen kotoinen oman väen henki ja meininki. Ei liian viritettyä ja ennen kaikkea mukavaa. Niin olkoon.


"Ja samaan aikaan on tietysti totta, että oikea rikollisuus ei ole koskaan hyvä juttu ja tappaminen on aina likaista puuhaa."
 

Alkukesäinen Kouvolan reissu on minulle  paljon muutakin kuin Dekkaripäivien ohjelma. Vaikkapa kävely Kouvola-talon vieressä olevassa museokorttelissa ja pipahtelu kylältä löytyvissä pizzerioissa.

Unohtamatta kaupungin arkkitehtuuria, joka puhuttelee joka kerta.







Hengenriistosta ja muista hämärähommista voimaansa pumppaava kirjallisuus on aina myös jotenkin jännä ilmiö. Rikoksen viihdearvo yhteiskunnassa on kiistaton. Moni viihtyy murhan ratkomisen parissa. Ja samaan aikaan on tietysti totta, että oikea rikollisuus ei ole koskaan hyvä juttu ja tappaminen on aina likaista puuhaa.  Mutta ehkä juuri siksi huomaan tarvitsevani säännöllisen annokseni  jännäreitä, pulp fictionia ja sotaa. Ynnä Kouvolan dekkaripäivät aina kesäkuussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp