Siirry pääsisältöön


JA PAHUUS TARINOI

"Teoksen nimi on sopivan monimerkityksinen iskeäkseen pallean seutuun."

Kävin vuotuisvisiitilläni Kouvolassa ja dekkaripäivillä.  Ohjelmassa oli omat korkeat hetkensä ja viihdyin. Kääntäjä Jaakko Kankaanpään esitys perjantaina oli erinomainen, samoin  minua miellytti erityisesti Asko Alasen kirjallisuusesitelmältä kuulostanut Donald E. Westlake –osio lauantaina. Ja kirjailija Salla Simukka oli myös mainio omassa osuudessaan. Erityinen lukunsa olivat 13-18 –vuotiaille kouvolalaisille suunnatun novellikilpailun tulosten julkaiseminen ja kilpailuun liittyvä antologia.





Ritva Sorvalin ja Maritta Naumasen toimittamaan ja Kouvolan kaupungin kustantamaan antologiaan Kummaa ääntä pimeydestä on valikoitu 28 novellia, joiden tekijät ovat siis nuoria kouvolalaisia. Nyt kerrotut tarinat myös sijoittuvat Kouvolaan. Pidän kirjan ulkoasua onnistuneena. Kansi on Laura Ollin työtä. Teoksen nimi on sopivan monimerkityksinen iskeäkseen pallean seutuun.  Sisuksen fontti on pientä, mutta mitäpä pienistä.

Kilpailun tuomaroi ylöjärveläinen kirjailija Harri István Mäki, joka myös esitteli kilpailun satoa julkistamishetkessä Kouvola-talossa. Hän on myös laatinut antologiaan saatesanat, joiden otsikkona ei turhaan ole ”Sormissasi helisee aarre”. Mäen mukaan kirja poraa olemassaolomme moraaliseen ytimeen. Hän itse kuvaa jännityskirjallisuuden lumoa toteamalla, että pahuus huijaa, naamioituu ja tarinoi. Julmuus on absurdia ja samalla inhimillisen pahuuden jäsentäminen on olemassaolomme selittelyä. ”Olemme leirinuotioiden äärellä kutsuttuja kuulemaan, kuiskimaan ja karjumaan yhteisiä hukattuja salaisuuksia”, Mäki päättää saatesanansa ja sanoittaa paljon sitä, mikä on luultavasti monelle kirjoittajalle ja lukijalle tuttua. 


"Ehkä siinä on alku tai lisäpolttoaine palolle, joka panee ihmisen kirjoittamaan. Silloinkin, kun se ei ole niin kauhean kivaa."
 

Antologia pitää sisällään siis 28 novellia. Niistä 23:n kirjoittaja on tyttö, yhdellä on tekijöitä kaksi. Tämä kertoo jotakin. Jotakin kertoo myös se, että Kouvolan kaupunki kustantaa tällaisen teoksen. Ainakin minulle se kertoo hyvää.  Kulttuuri ei kuole leikkaukseen, vaan syö aika ajoin strategiat 
aamupalakseen.






Eikä kirja kuole, jos jo Kouvolan kokoisessa kaupungissa on tällainen määrä kirjoittamaan halukkaita ja hyvään tekstiin kykeneviä nuoria. Käsissä on aarre myös siinä mielessä, että toivottavasti joku tai useampikin näistä nuorista on tulevaisuudessa kirjallisuuden ammattilainen.  Tässä antologiassa on sitten joskus tunnetun tekijän varhainen novelli…Oli mukava katsoa, kun Kouvola-talon lavalla seisoi tyttöjä ja poikia, joille oli selvästi hieno juttu saada omaa tekstiä kansien välin. Ehkä siinä on alku tai lisäpolttoaine palolle, joka panee ihmisen kirjoittamaan. Silloinkin, kun se ei ole niin kauhean kivaa.



"Kouvolan dekkariväki on tehnyt taas hyvää työtä."

 
Antologiaa saa Kouvolan kirjastosta sekä ostaa että lainaksi. Toivottavasti teos tulee jossain vaiheessa laajemminkin saataville ja esimerkiksi nettikirjakauppojen kautta tilattavaksi. Kouvolan dekkariväki on tehnyt taas hyvää työtä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...