Siirry pääsisältöön



TAPPAVAA MENOA AMERIIKAN RAITEILLA


”God will punish him.”
”I know.”

Facebook-kaveri vinkkasi hyvän kirjan. Nyt olen lukenut Rob Leiningerin hurjan romaanin Killing Suki Flood. Hankin sen epäisaänmaallisesti Amazonin Kindle Storesta, maksamatta arvonlisäveroa Suomeen. Kaiken lisäksi hyödynsin röyhkeästi jo peruskoulussa pohjustettua kielitaitoani. Alvia en maksanut kyllä muuallekaan, sillä kirja oli hankkimishetkellä saatavilla maksutta. Ei ole enää.


”Killing Suki Flood on täysverinen toimintajännäri. Pahikset ovat pahoja, mutta hyviksetkään eivät ole pulmusia.”


Leininger oli minulle ennestään tuntemton, mutta Killing Suki Flood tuskin jää ainoaksi häneltä lukemakseni kirjaksi. Tekijää on luonnehdittu monialaiseksi kirjoittajaksi, joskin painopiste on jännäreissä. Onpa mies ehtinyt toimia matematiikan opettajankin ja sotia Vietnamissa. Ja kirjoittaa hyvin. Killing Suki Floodin tapahtumat polkaistaan käyntiin, kun konnantöihin ryhtynyt rekkakuski Frank tapaa nuoren Suki Flood -nimisen naisen Uuden Meksikon tienposkessa ja hyvät suunnitelmat lähtevät saman tien valumaan viemäriin. Meno äityy  ja tapahtumat huipentuvat nevadalaisessa jumalanseläntakusessa.







 Killing Suki Flood on täysverinen toimintajännäri. Pahikset ovat pahoja, mutta hyviksetkään eivät ole pulmusia. Eräällä Internet-sivustolla kehuttiin erityisesti romaaniin sisältyvää kidutuskohtausta. Ja kyllä se olikin vangitseva. Melkein teki mieli itse huutaa…Juonta liikaa paljastamatta voi sanoa, että Leininger loihtii teokseensa sellaista pahuutta, että lukija on kohtalaisen pysyvästi piinassa. Niin ovat myös päähenkilöt pääpahiksen kanssa:

”There is a God, Mink. You´ll see. You can´t do this.”
“I´ll believe in God when He stops me. When he brings all the amazing mayhem in the world to an end. Until then, all there is is what happens.”

Vaikeimmissa hetkissä heille jää vain toive, että paha lopulta saa rangaistuksensa. Jos ei täällä, niin tuonpuoleisessa. 


”Hyvä, paha, tasoitus. Nämä esiintyvät myös kulttuurien ja uskontojen suurissa kertomuksissa.”


Killing Suki Flood on vetävä trilleri, ei muuta. Mutta niin kuin hyvät tarinat aina, se heijastelee ihmisenä olemisen perusasioita ja –kysymyksiä. Hyvän ja pahan taistelua ja myös perimmäisen oikeuden toteutumista. Että puntit tasataan. Lukija voi kokea päähenkilöiden matkassa vatsaa vääntävää jännitystä, joka panee nielemään tekstiä kiihtyvällä vauhdilla…välillä sopii sitten vaikka sihauttaa olut ja helpottaa oloaan sillä, että tämähän on vain viihdettä.  Kunnes muistaa, että aivan yhtä karmeaa menoa voi lukea vaikkapa Euroopan historiaa käsittelevistä tietokirjoista. Jännärin kanssa pystyy sentään aina elättelemään toivoa onnellisesta lopusta.

Hyvä, paha, tasoitus. Nämä esiintyvät myös kulttuurien ja uskontojen suurissa kertomuksissa. Esimerkiksi kristinuskon taivas- ja helvettioppiin liittyy kaikuja toiveesta, että Suuri tuomari laittaa kerran tilit ojennukseen. Vaikka kristittyä kehotetaan rukoilemaan vihamiestensä puolesta ja luottamaan suurimmankin pahuuden peittävään Jumalan armoon, luulen, että moni ihminen on vaaran ja vainon keskellä saanut lohtua myös lopullisen tasoituksen toivosta.


”Luettuani Killing Suki Floodin katselen kotimaillani Ruovedellä könöttävää muurahaispesää toisella silmällä kuin ennen…”


Nykyään monikaan ei halua puhuttavan helvetistä uskonnollisessa merkityksessä. Kysyn kuitenkin, kuinka helvettihakuisia me ihmiset edelleen olemme. Jos ei muuta, niin teemme sellaisen. Ja kyllähän puhe taivaasta muuttuu monella tapaa merkityksettömäksi ilman ajatusta iankaikkisuuden varjoisasta puolesta. Hyväkin tarvitsee rinnalleen pahan tullakseen tunnistetuksi.

Kirjat jättävät jälkiä. Luettuani Killing Suki Floodin katselen kotimaillani Ruovedellä könöttävää muurahaispesää toisella silmällä kuin ennen…Juonipaljastukset loppuvat nyt tähän.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä