Siirry pääsisältöön



KESÄN LOPPU




” Eihän tämä ajan siirtely sinänsä vaikeata ole, mutta joka vuosi huomaan miettiväni, koska tämä pelleileminen loppuu.”

Ensi yönä loppuu kesä. Vuoden 2015 suvi on takana. Nuorena hymähtelin, kun vanha kansa puheli ajan kuluvan nopeammin kuin aikaisemmin. Hymähtely on osaltani ohi. Kesä meni äkkiä, ja vuosi. Vuosikymmen ja –kymmenet samaan jonoon. Patetia sikseen. Vilkaisu kalenteriin kertoo, että edessä olevana yönseutuna siirrytään normaaliaikaan. Samainen ajastaika sanoo myös, että nyt on lokakuu. Juice-fanit siteeratkoon jatkon mielessään.


”Rannekello pitää vääntää tarkasti puoli minuuttia edelle, etten myöhästele busseista.”


Konsulttikielellä ”toimintaympäristöni” pursuaa aikarautoja. Tietokoneen näytön oikeassa alakulmassa on yksi. Toinen killuu ranteessani, kolmas raksuttaa taskussa olevassa kännykässä. Olohuoneessa digiboksi mittaa aikojaan. Paljon muuta se ei enää nykyään teekään, kun television katselu on käynyt olemattomaksi. Poirotitkin voi katsoa netistä. Keittiössä on vielä ihan oikea seinäkello ja onpa mikroaaltouunissakin ajannäyttäjä – joka on muuten puksutellut nyt rapiat 28 vuotta. Tuolla elinkaarella kodinkone on ollut valmistajalleen huono bisnes. Tämän polveilevan ja löyhästi asiaan kuuluvan johdannon tarkoituksena on päätyä ajatukseen, että osa noista kelloista pitää huomenaamulla vääntää oikeaan uskoon, osan hoitaa automatiikka. Rannekello pitää vääntää tarkasti puoli minuuttia edelle, etten myöhästele busseista.

Mikähän tekniikka hoitaa sisäisen kelloni? Monen muistisääntö on, että viisareita käännetään sekä keväällä että syksyllä ”kesään päin”, maaliskuussa eteen- ja lokakuussa taakse-. Syksy on näistä turvallisempi sikäli, että huonomuistinen ei myöhästy mistään, vaan menee turhan hyvissä ajoin. 


”Lokakuu kesäajan päättymisajankohtana on lähes yhtä oikeaan osuva kuin se, että kesä julistetaan päättyneeksi elokuun alkupuolella, kun osa kansalaisista menee kouluun.”


Eihän tämä ajan siirtely sinänsä vaikeata ole, mutta joka vuosi huomaan miettiväni, koska tämä pelleileminen loppuu. Suomalaisena teen myös havainnon, että kesäajan päättyminen lokakuussa on älytöntä. Mutta kun olemme suurta eurooppalaista perhettä tässäkin. Lokakuu kesäajan päättymisajankohtana on lähes yhtä oikeaan osuva kuin se, että kesä julistetaan päättyneeksi elokuun alkupuolella, kun osa kansalaisista menee kouluun. Tai että jouluaterioita vedellään napoihin marraskuussa.


”Rahallisesta korvauksesta huolimatta se syö miestä ja naista, kun koiravahdin aikaan pitää ottaa yksi tunti uudelleen.”


Vietän viikonloppua päivystystöissä. Tunti sinne tai tänne ei vaikuta isosti olemiseeni Jos hyvin käy, nukun huomenaamulla vähän pitempään. Mutta onnea heille, joilla on edessä yövuoro. Rahallisesta korvauksesta huolimatta se syö miestä ja naista, kun koiravahdin aikaan pitää ottaa yksi tunti uudelleen. Kuppi kahvia kaikille heille.

 


                                 Otetaan rauhallisesti. Niin kuin maisema.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä