Siirry pääsisältöön



KESÄN LOPPU




” Eihän tämä ajan siirtely sinänsä vaikeata ole, mutta joka vuosi huomaan miettiväni, koska tämä pelleileminen loppuu.”

Ensi yönä loppuu kesä. Vuoden 2015 suvi on takana. Nuorena hymähtelin, kun vanha kansa puheli ajan kuluvan nopeammin kuin aikaisemmin. Hymähtely on osaltani ohi. Kesä meni äkkiä, ja vuosi. Vuosikymmen ja –kymmenet samaan jonoon. Patetia sikseen. Vilkaisu kalenteriin kertoo, että edessä olevana yönseutuna siirrytään normaaliaikaan. Samainen ajastaika sanoo myös, että nyt on lokakuu. Juice-fanit siteeratkoon jatkon mielessään.


”Rannekello pitää vääntää tarkasti puoli minuuttia edelle, etten myöhästele busseista.”


Konsulttikielellä ”toimintaympäristöni” pursuaa aikarautoja. Tietokoneen näytön oikeassa alakulmassa on yksi. Toinen killuu ranteessani, kolmas raksuttaa taskussa olevassa kännykässä. Olohuoneessa digiboksi mittaa aikojaan. Paljon muuta se ei enää nykyään teekään, kun television katselu on käynyt olemattomaksi. Poirotitkin voi katsoa netistä. Keittiössä on vielä ihan oikea seinäkello ja onpa mikroaaltouunissakin ajannäyttäjä – joka on muuten puksutellut nyt rapiat 28 vuotta. Tuolla elinkaarella kodinkone on ollut valmistajalleen huono bisnes. Tämän polveilevan ja löyhästi asiaan kuuluvan johdannon tarkoituksena on päätyä ajatukseen, että osa noista kelloista pitää huomenaamulla vääntää oikeaan uskoon, osan hoitaa automatiikka. Rannekello pitää vääntää tarkasti puoli minuuttia edelle, etten myöhästele busseista.

Mikähän tekniikka hoitaa sisäisen kelloni? Monen muistisääntö on, että viisareita käännetään sekä keväällä että syksyllä ”kesään päin”, maaliskuussa eteen- ja lokakuussa taakse-. Syksy on näistä turvallisempi sikäli, että huonomuistinen ei myöhästy mistään, vaan menee turhan hyvissä ajoin. 


”Lokakuu kesäajan päättymisajankohtana on lähes yhtä oikeaan osuva kuin se, että kesä julistetaan päättyneeksi elokuun alkupuolella, kun osa kansalaisista menee kouluun.”


Eihän tämä ajan siirtely sinänsä vaikeata ole, mutta joka vuosi huomaan miettiväni, koska tämä pelleileminen loppuu. Suomalaisena teen myös havainnon, että kesäajan päättyminen lokakuussa on älytöntä. Mutta kun olemme suurta eurooppalaista perhettä tässäkin. Lokakuu kesäajan päättymisajankohtana on lähes yhtä oikeaan osuva kuin se, että kesä julistetaan päättyneeksi elokuun alkupuolella, kun osa kansalaisista menee kouluun. Tai että jouluaterioita vedellään napoihin marraskuussa.


”Rahallisesta korvauksesta huolimatta se syö miestä ja naista, kun koiravahdin aikaan pitää ottaa yksi tunti uudelleen.”


Vietän viikonloppua päivystystöissä. Tunti sinne tai tänne ei vaikuta isosti olemiseeni Jos hyvin käy, nukun huomenaamulla vähän pitempään. Mutta onnea heille, joilla on edessä yövuoro. Rahallisesta korvauksesta huolimatta se syö miestä ja naista, kun koiravahdin aikaan pitää ottaa yksi tunti uudelleen. Kuppi kahvia kaikille heille.

 


                                 Otetaan rauhallisesti. Niin kuin maisema.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp