Siirry pääsisältöön



KIRJAN TEKEMISEN HELPPOUS JA VAIKEUS




”Latasin hiljattain oman kirjani Amazonin Kindle Storesta tabletille ihan vain siitä ilosta, että sellainen on mahdollista.”


Kirjan tekeminen on nykyään helppoa. Jopa minä osaan. Tai oikeastaan olisi tietysti oikeampaa puhua teettämisestä. Sisus painovalmiina firmaan ja kansi samalla systeemillä. Painoksen voi digitekniikan aikana pitää pienenä ja teoksen saa samalla kaupalla julki myös e-kirjana. Julkaisu päätyy ilman omaa vaivannäköä kirjakauppojen ja kirjastojen tilattavaksi. ISBN:ääkään ei tarvitse itse tilata.  Latasin hiljattain oman kirjani Amazonin Kindle Storesta tabletille ihan vain siitä ilosta, että sellainen on mahdollista. Takavuosina moista ei olisi voinut kuvitellakaan.

Olen vilpittömästi innoissani uudesta kirjastani. Edellisen täysin oman teokseni julkaisemisesta ehti vierähtää reilut 14 vuotta. Väliin mahtuu toki jokunen toimittamani teos,  pari yhteiskokoelmaa  ja iso kasa kokoomateoksissa ja lehdissä julkaistuja tekstejä. Sekä kaunoa että asiaa, proosaa ja runoa.  Mutta jotenkin vain on mukava nähdä oma nimensä vaihteeksi kirjan etukannessa. Takakannessa sitä ei nyt olekaan.





Nyt ilmestynyt Jäminkipohja Sundae pitää sisällään runojani vuosilta 1998-2015. Osa on julkaistu aikaisemmin lehdissä, 17 on nyt päivänvalossa ensimmäistä kertaa.  Asuinseutuni paikallisaviisi KMV-lehti kirjoitti asiasta http://www.kmvlehti.fi/Ihmiset/1195005028396/artikkeli/paarlahti+tarjoilee+jaminkipohja+sundaen.html


” Runouden kustantaminen on lopulta niin kuin hautausmaan pitäminen: bisneksenä surkea, mutta sivistyksen vuoksi jonkun pitää sitäkin hommaa pyörittää.”


Kirjan teettäminen oli siis helppoa, kun ryhdyin asialle. Saksalainen BoD osoittautui hyväksi palveluntarjoajaksi. Tällä kertaa en viitsinyt edes tarjota tekstejäni millekään ”oikealle” kustantajalle. Sain sitä leikistä takavuosina tarpeekseni. Runouden kustantaminen on lopulta niin kuin hautausmaan pitäminen: bisneksenä surkea, mutta sivistyksen vuoksi jonkun pitää sitäkin hommaa pyörittää. Nykjyisin minulle riittää se, että kirjani on niiden saatavilla, jotka sen haluavat. Veikkasin saavani 2-5 lukijaa…no, tähän mennessä kirjaa on mennyt kaupaksi jo jonkin verran enemmän.


”Kaikkein suurin vaikeus kirjan tekemisessä on uskoakseni kuitenkin se, että teos pitää kirjoittaa.”


Jos kirjan valmistaminen onkin nykyään vaivatonta, sen markkinointi on käynyt entistä vaivalloisemmaksi. Kirjakaupoissa on esillä lähinnä tunnettujen tekijöiden tuotantoa. Nimikkeitä on paljon ja ihmiset tuntuvat ostavan entistä vähemmän kirjoja. Kirjastoja kuristetaan. Jokainen katsoo menojaan, niinhän se on. Olenhan itsekin karsinut pois kaikenlaista – en kylläkään kirjoja. 





Kaikkein suurin vaikeus kirjan tekemisessä on uskoakseni kuitenkin se, että teos pitää kirjoittaa. Niin se on ollut ja luulen, että myös tulee olemaan niin kauan kuin kirjoja väsätään. Joku voi hymähtää sille, että runoilija pakertaa 70-sivuista kokoelmaa kaksi vuotta. Minä en hymähdä. Kun pitää löytää rakenne, luoda sisältö ja loppua kohti homma sen kun vaikeutuu, kun lähestytään pistettä, jossa pitää uskaltaa päästää irti.

 Nyt olen päästänyt näistä.  Mietin uusia kujeita saunan lauteilla.  Ja vähän muutenkin.


 


 Olen aurinko
elokuun illassa metsänreunaa hiipivä halu
koskettaa samettia
tesomantyttöä

 80-luvun Tampereella
kun SN-Seura esittää elokuvaa
ulkoilmanäytöksessä Kiovan puistossa
ja vanhan Hervannan tien notkopaikoissa
on jo aamuyöstä sumuista ja viileää

luulen olevani kaukana
oma itseni irrallaan
valmis
ruksimaan rasteja vääriin ruutuihin.

Syötä vielä yksi sundae kuitenkin.

(Kokoelmasta Jäminkipohja Sundae)
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp