Siirry pääsisältöön



KIRJAN TEKEMISEN HELPPOUS JA VAIKEUS




”Latasin hiljattain oman kirjani Amazonin Kindle Storesta tabletille ihan vain siitä ilosta, että sellainen on mahdollista.”


Kirjan tekeminen on nykyään helppoa. Jopa minä osaan. Tai oikeastaan olisi tietysti oikeampaa puhua teettämisestä. Sisus painovalmiina firmaan ja kansi samalla systeemillä. Painoksen voi digitekniikan aikana pitää pienenä ja teoksen saa samalla kaupalla julki myös e-kirjana. Julkaisu päätyy ilman omaa vaivannäköä kirjakauppojen ja kirjastojen tilattavaksi. ISBN:ääkään ei tarvitse itse tilata.  Latasin hiljattain oman kirjani Amazonin Kindle Storesta tabletille ihan vain siitä ilosta, että sellainen on mahdollista. Takavuosina moista ei olisi voinut kuvitellakaan.

Olen vilpittömästi innoissani uudesta kirjastani. Edellisen täysin oman teokseni julkaisemisesta ehti vierähtää reilut 14 vuotta. Väliin mahtuu toki jokunen toimittamani teos,  pari yhteiskokoelmaa  ja iso kasa kokoomateoksissa ja lehdissä julkaistuja tekstejä. Sekä kaunoa että asiaa, proosaa ja runoa.  Mutta jotenkin vain on mukava nähdä oma nimensä vaihteeksi kirjan etukannessa. Takakannessa sitä ei nyt olekaan.





Nyt ilmestynyt Jäminkipohja Sundae pitää sisällään runojani vuosilta 1998-2015. Osa on julkaistu aikaisemmin lehdissä, 17 on nyt päivänvalossa ensimmäistä kertaa.  Asuinseutuni paikallisaviisi KMV-lehti kirjoitti asiasta http://www.kmvlehti.fi/Ihmiset/1195005028396/artikkeli/paarlahti+tarjoilee+jaminkipohja+sundaen.html


” Runouden kustantaminen on lopulta niin kuin hautausmaan pitäminen: bisneksenä surkea, mutta sivistyksen vuoksi jonkun pitää sitäkin hommaa pyörittää.”


Kirjan teettäminen oli siis helppoa, kun ryhdyin asialle. Saksalainen BoD osoittautui hyväksi palveluntarjoajaksi. Tällä kertaa en viitsinyt edes tarjota tekstejäni millekään ”oikealle” kustantajalle. Sain sitä leikistä takavuosina tarpeekseni. Runouden kustantaminen on lopulta niin kuin hautausmaan pitäminen: bisneksenä surkea, mutta sivistyksen vuoksi jonkun pitää sitäkin hommaa pyörittää. Nykjyisin minulle riittää se, että kirjani on niiden saatavilla, jotka sen haluavat. Veikkasin saavani 2-5 lukijaa…no, tähän mennessä kirjaa on mennyt kaupaksi jo jonkin verran enemmän.


”Kaikkein suurin vaikeus kirjan tekemisessä on uskoakseni kuitenkin se, että teos pitää kirjoittaa.”


Jos kirjan valmistaminen onkin nykyään vaivatonta, sen markkinointi on käynyt entistä vaivalloisemmaksi. Kirjakaupoissa on esillä lähinnä tunnettujen tekijöiden tuotantoa. Nimikkeitä on paljon ja ihmiset tuntuvat ostavan entistä vähemmän kirjoja. Kirjastoja kuristetaan. Jokainen katsoo menojaan, niinhän se on. Olenhan itsekin karsinut pois kaikenlaista – en kylläkään kirjoja. 





Kaikkein suurin vaikeus kirjan tekemisessä on uskoakseni kuitenkin se, että teos pitää kirjoittaa. Niin se on ollut ja luulen, että myös tulee olemaan niin kauan kuin kirjoja väsätään. Joku voi hymähtää sille, että runoilija pakertaa 70-sivuista kokoelmaa kaksi vuotta. Minä en hymähdä. Kun pitää löytää rakenne, luoda sisältö ja loppua kohti homma sen kun vaikeutuu, kun lähestytään pistettä, jossa pitää uskaltaa päästää irti.

 Nyt olen päästänyt näistä.  Mietin uusia kujeita saunan lauteilla.  Ja vähän muutenkin.


 


 Olen aurinko
elokuun illassa metsänreunaa hiipivä halu
koskettaa samettia
tesomantyttöä

 80-luvun Tampereella
kun SN-Seura esittää elokuvaa
ulkoilmanäytöksessä Kiovan puistossa
ja vanhan Hervannan tien notkopaikoissa
on jo aamuyöstä sumuista ja viileää

luulen olevani kaukana
oma itseni irrallaan
valmis
ruksimaan rasteja vääriin ruutuihin.

Syötä vielä yksi sundae kuitenkin.

(Kokoelmasta Jäminkipohja Sundae)
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä