Siirry pääsisältöön



VUOSIPÄIVÄ TÄMÄKIN




”Sukuni on ollut aina poliittisesti hillittyä ja muutenkin rauhallista, mutta tuolla kertaa lauteilta ei löytyisi tilaa. Korkeintaan vieraalle olisi katseltu istumapaikaksi sopivan kokoista muurahaispesää.”


He katsovat soikea kehyksen sisältä
silmissään toivo
                 lapsista ja heinäpoudista

mies ja nainen
suut jotka eivät ole maistaneet appelsiinia,
pystylaudoitettu seinä.

Kukkakimpun suojasta johtajat puntaroivat
uhrejaan.

Kaikki tämä on lahonnut
mies ja nainen,
pystylaudoitettu seinä

koskaan ei voi tietää mikä kuva
mikä peili.


Teksti on omani. Se on julkaistu Ritva Bergmanin toimittamassa teoksessa Että näkyisivät tähdet (Kynäsilta ry ja Heinolan maaseurakunta 2001). Runon lähtökohtana on isovanhempieni Eino Johannes Sepin (1911-1999) ja Maria Rintamäen (1909-1967) hääkuva jostain 1930-luvun alkupuolelta. Otos muistuttaa minua siitä, että maailma on parhaimmillaankin monin tavoin epädemokraattinen. Einoilta ja maijoilta ei joka asiaa kauheasti kysytä, vaikka kyse on mitä suurimmassa määrin heidän elämästään. Suurmiehet taas ovat aina olleet kyvykkäitä järjestämään tavalliselle kansalle hankalia karkeloita.






Siinä he yhä katselevat, lapsuudenkotini seinällä.

Heinänteon, lehmien lypsämisen ja metsätöiden sijasta Einolla kului vuositolkulla sotahommissa. Miehellä, jonka kanssa ei hänen poikansa sanojen mukaan saanut aikaiseksi riitaa kuin tuulen suunnasta. Toinen isoisäni Yrjö Virtanen, vuodesta 1957 Paarlahti (1905-1976) oli kansakoulunopettaja, upseeri ja herrasmies, joka ei muistini mukaan puhunut puolta sanaa sotakokemuksistaan. Hänkin olisi taatusti mieluummin opettanut tyttöjä ja poikia lukemaan ja laskemaan Pohjanmaalla kuin johtanut tykkipatteria Karjalassa. Mutta jos ei einoilta ja maijoilta kysytä, ei yrjöjenkään sana isoissa pöydissä ylimmäisenä kuulu. 

Kirjoitan tänä syksynä ilmestyneessä kokoelmassani Jäminkipohja Sundae:


Minun vaarini oli Stalinia suurempi mies.
Stalin oli vaarille monta vuotta
 tosi paska kaveri
eikä sillä siksi olisi ollut asiaa
mummulan rantaan saunomaan.


”Tavallisen kansan keino pärjätä jotenkin suurihmisiksi itsensä lukevien kanssa on maailman sivu ollut panna heitä halvalla ja höräyttää päälle tumma nauru.”

Mielikuva Ruoveden Jäminginselän rantaan tepastelevasta generalissimuksesta, joka kyselee pyyhe kainalossa, sopisiko hänenkin tulla kylpemään, on hersyvä. Sukuni on ollut aina poliittisesti hillittyä ja muutenkin rauhallista, mutta tuolla kertaa lauteilta ei löytyisi tilaa. Korkeintaan vieraalle katseltaisiin istumapaikaksi sopivan kokoista muurahaispesää.

Tavallisen kansan keino pärjätä jotenkin suurihmisiksi itsensä lukevien kanssa on maailman sivu ollut panna heitä halvalla ja höräyttää päälle tumma nauru. Se ei tee maailmasta kansanvaltaista, mutta helpottaa.





Isovanhempani olivat osa historian kulkua, jonka myötä minä sain aikanani opetella venäjää vapaaehtoisesti. Siksi he ansaitsevat muutaman lämpimän ajatuksen tänään, kun talvisodan syttymisestä on kulunut 76 kesää.  Vuosipäivä tämäkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä