Siirry pääsisältöön



VUOSIPÄIVÄ TÄMÄKIN




”Sukuni on ollut aina poliittisesti hillittyä ja muutenkin rauhallista, mutta tuolla kertaa lauteilta ei löytyisi tilaa. Korkeintaan vieraalle olisi katseltu istumapaikaksi sopivan kokoista muurahaispesää.”


He katsovat soikea kehyksen sisältä
silmissään toivo
                 lapsista ja heinäpoudista

mies ja nainen
suut jotka eivät ole maistaneet appelsiinia,
pystylaudoitettu seinä.

Kukkakimpun suojasta johtajat puntaroivat
uhrejaan.

Kaikki tämä on lahonnut
mies ja nainen,
pystylaudoitettu seinä

koskaan ei voi tietää mikä kuva
mikä peili.


Teksti on omani. Se on julkaistu Ritva Bergmanin toimittamassa teoksessa Että näkyisivät tähdet (Kynäsilta ry ja Heinolan maaseurakunta 2001). Runon lähtökohtana on isovanhempieni Eino Johannes Sepin (1911-1999) ja Maria Rintamäen (1909-1967) hääkuva jostain 1930-luvun alkupuolelta. Otos muistuttaa minua siitä, että maailma on parhaimmillaankin monin tavoin epädemokraattinen. Einoilta ja maijoilta ei joka asiaa kauheasti kysytä, vaikka kyse on mitä suurimmassa määrin heidän elämästään. Suurmiehet taas ovat aina olleet kyvykkäitä järjestämään tavalliselle kansalle hankalia karkeloita.






Siinä he yhä katselevat, lapsuudenkotini seinällä.

Heinänteon, lehmien lypsämisen ja metsätöiden sijasta Einolla kului vuositolkulla sotahommissa. Miehellä, jonka kanssa ei hänen poikansa sanojen mukaan saanut aikaiseksi riitaa kuin tuulen suunnasta. Toinen isoisäni Yrjö Virtanen, vuodesta 1957 Paarlahti (1905-1976) oli kansakoulunopettaja, upseeri ja herrasmies, joka ei muistini mukaan puhunut puolta sanaa sotakokemuksistaan. Hänkin olisi taatusti mieluummin opettanut tyttöjä ja poikia lukemaan ja laskemaan Pohjanmaalla kuin johtanut tykkipatteria Karjalassa. Mutta jos ei einoilta ja maijoilta kysytä, ei yrjöjenkään sana isoissa pöydissä ylimmäisenä kuulu. 

Kirjoitan tänä syksynä ilmestyneessä kokoelmassani Jäminkipohja Sundae:


Minun vaarini oli Stalinia suurempi mies.
Stalin oli vaarille monta vuotta
 tosi paska kaveri
eikä sillä siksi olisi ollut asiaa
mummulan rantaan saunomaan.


”Tavallisen kansan keino pärjätä jotenkin suurihmisiksi itsensä lukevien kanssa on maailman sivu ollut panna heitä halvalla ja höräyttää päälle tumma nauru.”

Mielikuva Ruoveden Jäminginselän rantaan tepastelevasta generalissimuksesta, joka kyselee pyyhe kainalossa, sopisiko hänenkin tulla kylpemään, on hersyvä. Sukuni on ollut aina poliittisesti hillittyä ja muutenkin rauhallista, mutta tuolla kertaa lauteilta ei löytyisi tilaa. Korkeintaan vieraalle katseltaisiin istumapaikaksi sopivan kokoista muurahaispesää.

Tavallisen kansan keino pärjätä jotenkin suurihmisiksi itsensä lukevien kanssa on maailman sivu ollut panna heitä halvalla ja höräyttää päälle tumma nauru. Se ei tee maailmasta kansanvaltaista, mutta helpottaa.





Isovanhempani olivat osa historian kulkua, jonka myötä minä sain aikanani opetella venäjää vapaaehtoisesti. Siksi he ansaitsevat muutaman lämpimän ajatuksen tänään, kun talvisodan syttymisestä on kulunut 76 kesää.  Vuosipäivä tämäkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...