Siirry pääsisältöön


KIPEÄNÄ KIRJASTA


”Jaha. Nyt on se hetki.”


On syöty. Vaari on noussut pöydästä ja istahtanut kamarin tuoliin. Käteen on ilmestynyt tupakka-aski ja kasvoille leviämässä tyytyväinen ilme. ”Jaha. Nyt on se hetki.” Tämä tarkoittaa, että kohta palaa.  

Muistikuvani on 1970-luvulta, sen jälkeen, kun isoisäni oli saanut ensimmäisen lievän sydäninfarktinsa. Lääkäri oli pitänyt armottomalle tupakkamiehelle kovat luvut, mutta ymmärtänyt, ettei vanhaa dinosaurusta opeteta aivan uusille tempuille. Lupa oli hellinnyt neljään savukkeeseen päivässä. Tarina ei kerro, kuinka hyvin suvun patriarkka sai pidettyä ohjeesta kiinni. Toisen kohtauksen jälkeen hän ei enää noussut siitä, mihin sillä kertaa oli istahtanut.

Muistikuva palautuu mieleeni nyt, kun olen vähän päästäni pyörällä ja kirjasta kipeänä. Urakoin nimittäin juuri loppuun 120-sivuisen kirjahankkeen, joka on ollut meneillään vuodenvaihteen molemmin puolin. Sukuni sanoja neljässä polvessa. Myös vaarini on mukana.  Jos olisin tupakkamies, panisin nyt palamaan. En ole, enkä viitsi sihauttaa oluttakaan auki, vaikka yksi pänikkä jääkaapissa muistaakseni onkin.  Sen sijaan teen  niin kuin kirjailija Jaan Kross (1920–2007) kuulemma tapasi: rentoudun kirjoittamalla jotakin muuta. Menee se näinkin.


”Tämä hanke vaati myös kärvistelyä pakkasessa ja menneisyyden sedimenttien koluamista.”


Huomaan samalla miettiväni tekstin tuottamisen mielekkyyttä. Samaan lajiin lasken kirjan toimittamisen. Ystäväni kysyi eilen, kun ajelimme KeuPaHT:n peliin Keuruulle, onko kyseessä oma kirjani vai sellainen, jossa on muitakin kirjoittajia…Teos syntyy toimittajansa päässä, draaman kaarineen kaikkineen. Irrallisina teksteinä nyt niputtamani runot ja proosa eivät olisi sitä, mitä ne ovat yhdessä. Omakseni luen siis tämänkin.
Kirjan tekemisessä huomaa sen, että idea maksaa. Samoin tuntee kaikki valmiin teoksen vaatimat jutut omassa nahassaan. Varsinkin, kun ei ole tarpeeksi hyvä tai muuten kuuluisa, että jokin vakavarainen taho haluaisi aikaansaannoksen julkaista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että on pakko olla  oma kustannustoimittajansa ja oikolukijansa.  Tämä hanke vaati myös kärvistelyä pakkasessa ja menneisyyden sedimenttien koluamista.






Mutta kaikkea elämässä ei voi valita. On asioita, joita on pakko tehdä. Minulle kirjoittaminen kuuluu niihin.
Tämänkertainen urakka on nyt saavuttanut sen kilometritolpan, jonka jälkeen en voi enää sattua lopputulokseen. Sitä ennen on täytynyt ohittaa  kohta, jossa on pakko päästää omasta tekstistään irti. 

Palaan hankkeeseen tuonnempana. Sen verran kläppään, että se liittyy isäni keväämmällä olevaan merkkipäivään. En maksa velkaa, mutta haluan taltioida jotakin taltioimisen arvoista. 


”Vaari on ollut pitkään poissa, mutta kiitos Suomen lainsäädännön, hänen kirjoittamansa on ja pysyy tallessa.”


Palaan vielä vaariin. Hän ei kirjoittanut kovin paljoa julkisuuteen, mutta jotain kuitenkin. Ja osasi kieliopin, sen muistan jo lapsuudesta. Hänhän oli kansakoulunopettaja. Kun naputtelin vaarin tekstiä uusiksi omalle koneelleni, huomasin, miten aloin kuulla hänen äänenpainonsa ja jotenkin näin hänet istumassa Ruoveden mummulan kirjoituspöydän ääressä. Oikeasti kuulin hänen äänensä viimeisen kerran 9.12.1976, kun puhuimme puhelimessa. Hänen elämäänsä oli silloin jäljellä ehkä seitsemän tuntia. Taisi olla torstai.

Vaari on ollut pitkään poissa, mutta kiitos Suomen lainsäädännön, hänen kirjoittamansa on ja pysyy tallessa. Tässä maassa julkaistut lehdet ja kirjat päätyvät Kansalliskirjaston kokoelmiin sakon uhalla. Siihen saakka, kunnes jokin hallitus jonkin loikan innoittamana toteaa, että järjestelmästä luopumalla voidaan parantaa tuottavuutta ja saada säästöjä.

Sitä odotellessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp