Siirry pääsisältöön



NUORENA EI OSAA AJATELLA



”Ihmisen ikä on yhdet nokkaunet iltapäivällä, sitten se on siinä.”


Nuorena ei osaa ajatella olevansa joskus vanha. Muistan joskus lapsena laskeskelleeni sisareni kanssa, minkä ikäisiä olisimme vuonna 2000. Minä 37 ja sisko yli neljänkymmenen! Luvut tuntuivat suurilta ja vuosituhannen vaihde etäiseltä. Elettiin 1970-lukua. Nyt tuolloin kaukana kangastellutta vuosituhatta on kulunut jo hyvänlaisesti ja omien ikävuosien numerointi on niin ikään ihan uusilla kymmenillä.


"Ensisijainen huoli ikääntyvän läheisen olemisesta ei todellakaan kuulu yhteiskunnalle, jos suvussa on nuorempaa sakkia."


Yhtä vähän nuorena osaa ajatella, että omat vanhemmat ovat joskus iäkkäitä. Niin vain kuitenkin käy, jos isä ja äiti saavat puksutella. Elämä muuttaa muotoaan, uudenlaiset kysymykset ja vastuut asettuvat päällimmäisiksi. Ensisijainen huoli ikääntyvän läheisen olemisesta ei todellakaan kuulu yhteiskunnalle, jos suvussa on nuorempaa sakkia. 

Huomasin miettiväni näitä, kun vietimme äskettäin lähisuvun kesken isäni Jouni Paarlahden 80-vuotispäiviä. Ihan hyvät kinkerit olivat. Puheissamme pulpahteli useamman kerran kokemus siitä, miten aika kuluu. Suurin osa meistä koolla olleista muisti toisensa myös paljon nuorempana. Sukumme on kulkenut nykyisellä nimellä vuodesta 1957 – ja nyt on syntynyt viides nimeä kantava polvi. 

Ihmisen ikä on yhdet nokkaunet iltapäivällä, sitten se on siinä. Ja kuitenkin vuosiin mahtuu paljon. Isäni jäljiltä on iso kasa oppi- ja tietokirjoja, pari tuotettua äänilevyä, runoja ja siinä sivussa kolmekymmentä vuotta lukion rehtorina. Ja luonnollisesti paljon muuta, kuten muutama remontti. Tehkää perässä. 






Juhlimme kirjamiestä toimittamallani teoksella Palstakirja (Books On Demand 2016). Sen ytimenä ovat isäni perheemme mökkitonttia koskevat muistiin kirjaamiset vuosilta 1962-1963. Niiden lisäksi mukana on neljän polven runoa ja proosaa. Kirjan tekijöinä on isäni (s. 1936)  ja itseni (s. 1963)  lisäksi tyttäreni Pilvi Laurikka (s. 1990) ja vaarini Yrjö Paarlahti (1905-1976). Kansien välissä on samalla kappale sukumme historiaa, joka ilman tallettamista olisi haihtunut muistikuvien taivaaseen. Kirja versoilee yhden suvun tarinasta, mutta haastaa kenet tahansa sen ääreen sattuvan lukijan pohtimaan omaa ja omiensa kertomusta. Onhan jokainen meistä laulun arvoinen.


 ”Olenkohan vielä liian nuori, että osaisin ajatella sen näin?”


Vuodet kasaavat meihin asioita eri tavalla. Tällaisten pyöreitten päivien yhteydessä havahdun siihen, miten jollain tavalla kummallista nykyaika nuoruuden ja vireyden ihannointeineen on. Kun ei saisi edes olla vanha, vaan pitäisi olla jokin seniorikansalainen tai muu sellainen. Ikääntymistä ei pidä romantisoida ja toimintakyvyn säilyminen on tärkeää. Mutta silti. Minun isäni saa olla juuri sen ikäinen kuin on. Juuri siinä kohdassa elämänsä kulkua kuin on. 



 Kolmessa polvessa. Pilvi Laurikka (vas.), Jouni Paarlahti 
ja Teemu Paarlahti.
(Kuva Sanna-Leena Paarlahti)


Itselläni on 80-vuotispäivään yhden sukupolven mitta. Saatan toki kasvaa koiranputkea jo paljon ennen sitä. Joka tapauksessa rykäisy yhdeksännelle vuosikymmenelle ei ole pitkä. Olenkohan vielä liian nuori, että osaisin ajatella sen näin?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp