Siirry pääsisältöön



PÄÄSIÄISKLASSIKKO



”Pääsiäispäivän radiojumalanpalveluksesta alkaa ilmi selvästi kehkeytyä kohdallani klassikko.”

Vuosi sitten vietin pääsiäispäivän jumalanpalveluksen olohuoneeni sohvalla.  Tuolloin oli huhtikuun viides. Kirjoitin blogiini:

”Pääsiäispäivä. Heitin pari sukulaistani lentokentälle. Kotimatkalla huomasin, että ehtisin kotikirkkoni juhlamessuun, jos ajaisin sinne suoraan kulkematta kodin kautta. Ajatus houkutti, mutta kaatui ajamattomaan partaan ja päälläni olleeseen vanhaan FC Jazzin collegeen---Menin siis kotiin, naputtelin walkmaniini oikean taajuuden. Sitten matkustin luurit päässä Turun Mikaelinkirkon jumalanpalvelukseen.”

”Tein siis liikkeen Lapualle.”

Tänä vuonna kotiseurakuntani oli päättänyt koetella kristillisiä tapojani kellottamalla lähikirkkoni pääsiäismessun alkavaksi klo 8. Biologisen kelloni mukaan siis seitsemältä, koska viime yönä viisarit väännettiin kesäaikaan.  En arvostele, kun en tarkemmin tiedä, mutta minulle ajankohta oli nyt liian aikainen. Joku voi tietysti todeta, että kristitty nousee pääsiäisen iloon aikaan kuin aikaan, mutta elän reaalimaailmassa. Kun herättimeni normaalina arkiaamuna pirahtaa 5.11, rakastan aamuja, jolloin mikään ei aja minua liikkeelle kilvan sarastuksen kanssa. Tein siis liikkeen Lapualle. Viritin radion Ylen taajuudelle. Pääsiäispäivän radiojumalanpalveluksesta alkaa ilmi selvästi kehkeytyä kohdallani klassikko.





Jumalanpalvelus meni myös näin, tosin se ei ollut kohdallani messu sanan syvässä mielessä. Ehtoollisen sakramentti ei välity radioaaltoja pitkin. Paljon muuta välittyy ja välittyi nytkin. Palveluksessa laulettiin Nyt se suuri päivä koitti (virsi 84), On Kristus noussut kuolleista (virsi 92) ja Aurinkomme ylös nousi (virsi 105) – ne ovat lempivirsiäni.  Luettiin pääsiäisen evankeliumi ja muita Raamatun lukukappaleita. Vanhan testamentin Hoosean kirjasta kuultiin kuudetta lukua: 

”Ottakaamme opiksemme,
pyrkikäämme tuntemaan Herra!
Hän tulee, se on varmaa
kuin aamun koitto.
Hän tulee kuin sade,
kuin kevätsade, joka kastelee maan.”

Ei tullut sadetta. Sen sijaan näiden sanojen aikana aurinko ryöstäytyi pilvien takaa ja valloitti olohuoneeni.

”Minulle riittää, että soitetaan uruilla, lauletaan vakaita virsiä, luetaan kirjoituksia ja vietetään ehtoollista. Ehtoollista vietettiin myös Lapuan tuomiokirkon pääsiäispalveluksessa, mutta minut radion kuuntelijana saateltiin sen alkaessa Herran siunaus mukanani kohti seuraavaa ohjelmaa.”

Seurakuntaelämä ei ole minulle lapsesta saakka tuttua. Lapsuuskodissani ei ollut juurikaan tapana käydä kirkossa. Vuosien mittaan olen kuitenkin kasvanut nauttimaan tavallisesta ja monen mielestä tylsästä suomalaisesta jumalanpalveluksesta. Minulle riittää, että soitetaan uruilla, lauletaan vakaita virsiä, luetaan kirjoituksia ja vietetään ehtoollista. Ehtoollista vietettiin myös Lapuan tuomiokirkon pääsiäispalveluksessa, mutta minut radion kuuntelijana saateltiin sen alkaessa Herran siunaus mukanani kohti seuraavaa ohjelmaa. Puheita en aina jaksa kuunnella. Toisaalta en harmistu, jos ne ovat mitäänsanomattomia. Sellaista saarnaajaa ei ole, joka olisi aina terässä. Lapuan tuomiokirkossa saarnasi tänä pääsiäisenä piispa Simo Peura. Jäin miettimään, millaisia merkityksiä piispan läsnäololla kulloinkin on – onhan hän hiippakuntansa ylin kaitsija ja täten jo virkansa puolesta merkittävä. Peura ei puhunut huonosti, mutta väitän, että paikallinen apupappi olisi pystynyt yhtä tasokkaaseen saarnaan. Lisäarvo tulee muusta – ehkä jo siitä, että piispa on paikalla. Kaiken kaikkiaan haaveilen jumalanpalveluksesta, jossa kirjoitusten lukemiseen ja niitten selittämiseen käytetty aika nuljahtaa toisin päin kuin yleensä. Luetaan kymmenen ja saarnataan kaksi minuuttia. Pitkäperjantain saarna kesti kotikirkossani tänä vuonna viisi minuuttia ja se ei ollut minusta yhtään liian lyhyt.

Oman mielenkiintonsa toi se, millä tavalla pääsiäislauantaina Ylivieskassa sattunut kirkon palo ellei peräti poltto näkyisi jumalanpalveluksessa. Asia oli minusta hoidettu hyvin: messun johdantosanoissa ja yhteisessä esirukouksessa käsiteltiin tapahtumaa, mutta saarnassa siihen ei kajottu. Ylivieskan kauhea tapaus otettiin huomioon, mutta se ei peittänyt pääsiäistä.


”Ylen hyvä pääsiäisaamu kaiken kaikkiaan.”



Radiojumalanpalvelus rakensi pääsiäistäni. Sen päälle kuuntelin Arto Terosen ja Jouko Vuolteen mielenkiintoista Kiveen hakatut –sarjan  ohjelmaa kirjailija Eeva Joenpellosta. Ylen hyvä pääsiäisaamu kaiken kaikkiaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä