Siirry pääsisältöön



TURHA OTTAA TAKKIINSA


 


”Tämä ostosmatka ei väiky kovinkaan vahvasti maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Minun mieleeni se kuitenkin palauttaa sen, että markkinataloudessa ei ole kysymys pohjimmiltaan asiakkaiden palvelemisesta, vaan voiton tekemisestä.”



Vaimoni on Tex Willerin ystävä. Niinpä päätin huhtikuun puolessa ilahduttaa häntä tuomalla kaupunkimatkalta tuliaisena uusimman Kronikka-sarjan niteen. Sellainen olikin telineessä heti ensimmäisessä lehtipisteessä, johon poikkesin. Ehdin innostua – sattuipa hyvin, kun yksi kappale oli jäljellä! Tarkempi tarkastelu tuotti kuitenkin pettymyksen, sillä kirjan takakansi oli tärvääntynyt. Kysyin kassalta, voisiko hän myydä sen minulle alennettuun hintaan. Ei voinut. ”Meillä ei ole lupaa siihen, kun siitä saadaan täysi hyvitys, kun se palautetaan.” Liiketaloudellisesti ymmärrettävää. Olisin varmaankin voinut ostaa tuotteen täydellä maksulla, mutta kun en periaatteessa hanki vikaantunutta tavaraa ehjän hinnalla, annoin olla. Luotin, että suurehkosta sisämaakaupungista löytyisi kyllä toinenkin myymätön Kronikka. Niin kuin löytyikin.






Sain ehjän kappaleen paikallisen esplanadin syrjässä könöttävältä kioskilta. Koska ruuhkaa ei ollut, vaihdoin muutaman sanan myyjän kanssa. Hän totesi, että niinhän ohjeet ovat:”Turha ottaa takkiinsa, kun saa täyden korvauksen.” Tuumin, että asiassa on minusta kuitenkin se ongelma, että asiakas jää ilman haluamaansa. Myyjä myönsi näin olevan, mutta keskustelumme ei vienyt sen pitemmälle eikä ollut tarkoituskaan. Maksoin Kronikan. Takakanteen painettu hinta oli 8,99 euroa. Käytin korttia, sillä muutenhan hinta olisi pyöristynyt yhdeksään euroon ja on turha ottaa takkiinsa – edes senttiä.


”Kotikaupunkini poliisiviskaali totesi joskus paikallislehden haastattelussa, että poliisin tulee toimia niin, että tämän päivän asiakas on asiakas myös huomenna. Vissi totuus kaupantekoon sovellettunakin.”   


Tämä ostosmatka ei väiky kovinkaan vahvasti maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Minun mieleeni se kuitenkin palauttaa sen, että markkinataloudessa ei ole kysymys pohjimmiltaan asiakkaiden palvelemisesta, vaan voiton tekemisestä. Toki nämä asiat eivät ole vastakkaisia. Kotikaupunkini poliisiviskaali totesi joskus paikallislehden haastattelussa, että poliisin tulee toimia niin, että tämän päivän asiakas on asiakas myös huomenna. Vissi totuus kaupantekoon sovellettunakin.   Monia asioita perustellaan nykyisin valinnanvapaudella tai jollain muulla ylevällä. Yksikään kauppaketju ei kuitenkaan haluaisi pitää liikkeitään auki vappuna tai äitienpäivänä vain tuottaakseen ihmisille hyvää mieltä tai valinnanvapauden tuntemuksia. Perimmäinen peruste on se, että homma kannattaa taloudellisesti. Tai ettei raha ainakaan imuroidu kilpailijan laariin. Siinä ei itsessään ole mitään väärää tai moraalitonta – ihan rehellistä ja reilua se on niin. Mutta ajattelen, että minun on asiakkaana hyvä muistaa tämä. 


”Onneksi kaikkia asioita ei mitata rahalla. Ei edes markkinataloudessa.”


Toukokuun lopulla ilmestyy uusi Tex Willer – suuralbumi. Saatan tilata sen verkkokaupasta. Paketin haen ehkä samalta kioskilta kuin mistä ostin tässä jutussa mainitun Kronikan. Hinta vain on muutaman euron halvempi. Se on markkinataloutta. Turha ottaa takkiinsa.

Onneksi kaikkia asioita ei mitata rahalla. Ei edes markkinataloudessa. Se on aitoa valinnanvapautta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä