Siirry pääsisältöön



TURHA OTTAA TAKKIINSA


 


”Tämä ostosmatka ei väiky kovinkaan vahvasti maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Minun mieleeni se kuitenkin palauttaa sen, että markkinataloudessa ei ole kysymys pohjimmiltaan asiakkaiden palvelemisesta, vaan voiton tekemisestä.”



Vaimoni on Tex Willerin ystävä. Niinpä päätin huhtikuun puolessa ilahduttaa häntä tuomalla kaupunkimatkalta tuliaisena uusimman Kronikka-sarjan niteen. Sellainen olikin telineessä heti ensimmäisessä lehtipisteessä, johon poikkesin. Ehdin innostua – sattuipa hyvin, kun yksi kappale oli jäljellä! Tarkempi tarkastelu tuotti kuitenkin pettymyksen, sillä kirjan takakansi oli tärvääntynyt. Kysyin kassalta, voisiko hän myydä sen minulle alennettuun hintaan. Ei voinut. ”Meillä ei ole lupaa siihen, kun siitä saadaan täysi hyvitys, kun se palautetaan.” Liiketaloudellisesti ymmärrettävää. Olisin varmaankin voinut ostaa tuotteen täydellä maksulla, mutta kun en periaatteessa hanki vikaantunutta tavaraa ehjän hinnalla, annoin olla. Luotin, että suurehkosta sisämaakaupungista löytyisi kyllä toinenkin myymätön Kronikka. Niin kuin löytyikin.






Sain ehjän kappaleen paikallisen esplanadin syrjässä könöttävältä kioskilta. Koska ruuhkaa ei ollut, vaihdoin muutaman sanan myyjän kanssa. Hän totesi, että niinhän ohjeet ovat:”Turha ottaa takkiinsa, kun saa täyden korvauksen.” Tuumin, että asiassa on minusta kuitenkin se ongelma, että asiakas jää ilman haluamaansa. Myyjä myönsi näin olevan, mutta keskustelumme ei vienyt sen pitemmälle eikä ollut tarkoituskaan. Maksoin Kronikan. Takakanteen painettu hinta oli 8,99 euroa. Käytin korttia, sillä muutenhan hinta olisi pyöristynyt yhdeksään euroon ja on turha ottaa takkiinsa – edes senttiä.


”Kotikaupunkini poliisiviskaali totesi joskus paikallislehden haastattelussa, että poliisin tulee toimia niin, että tämän päivän asiakas on asiakas myös huomenna. Vissi totuus kaupantekoon sovellettunakin.”   


Tämä ostosmatka ei väiky kovinkaan vahvasti maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Minun mieleeni se kuitenkin palauttaa sen, että markkinataloudessa ei ole kysymys pohjimmiltaan asiakkaiden palvelemisesta, vaan voiton tekemisestä. Toki nämä asiat eivät ole vastakkaisia. Kotikaupunkini poliisiviskaali totesi joskus paikallislehden haastattelussa, että poliisin tulee toimia niin, että tämän päivän asiakas on asiakas myös huomenna. Vissi totuus kaupantekoon sovellettunakin.   Monia asioita perustellaan nykyisin valinnanvapaudella tai jollain muulla ylevällä. Yksikään kauppaketju ei kuitenkaan haluaisi pitää liikkeitään auki vappuna tai äitienpäivänä vain tuottaakseen ihmisille hyvää mieltä tai valinnanvapauden tuntemuksia. Perimmäinen peruste on se, että homma kannattaa taloudellisesti. Tai ettei raha ainakaan imuroidu kilpailijan laariin. Siinä ei itsessään ole mitään väärää tai moraalitonta – ihan rehellistä ja reilua se on niin. Mutta ajattelen, että minun on asiakkaana hyvä muistaa tämä. 


”Onneksi kaikkia asioita ei mitata rahalla. Ei edes markkinataloudessa.”


Toukokuun lopulla ilmestyy uusi Tex Willer – suuralbumi. Saatan tilata sen verkkokaupasta. Paketin haen ehkä samalta kioskilta kuin mistä ostin tässä jutussa mainitun Kronikan. Hinta vain on muutaman euron halvempi. Se on markkinataloutta. Turha ottaa takkiinsa.

Onneksi kaikkia asioita ei mitata rahalla. Ei edes markkinataloudessa. Se on aitoa valinnanvapautta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp