Siirry pääsisältöön

LINJAN LOPPU

 


Opin pienenä, että se menee meille päin. Kodin kulmille. Sinne, missä on hyvin.”


Maanantaina 6.6.2016 Tampereen joukkoliikenteessä siirrytään uuteen aikaan. Bussiinja 27 lopetetaan. Keskustasta itään sen korvaa uusi, numerolla 80 kulkeva yhteys, länsipuolella ajellaan numerolla 37. En minä siitä länsipuolesta niin välitä, mutta idän muutokset vavahduttavat.

Minut muutettiin Tampereelle elokuussa 1968. Perheemme asettui alkuun vuokra-asujiksi Irjalan kaupunginosaan omakotitalon alakertaan. Seurakunnallinen urani alkoi noilla main, kun vuokraisäntämme kävelytti minua ja naapurustossa asunutta tyttöä Uudenkylän seurakuntatalon päiväkerhoon. Myös koulun tahkoaminen alkoi Irjalassa, väliaikaiseksi tarkoitetussa, mutta sittemmin vuosikaudet palvelleessa parakissa syksyllä 1970. Tuolloin oma talomme Tampereen Southern Comfortissa oli jo kyhällään ja alun perin meidän piti muuttaa kesken syksyn. Asia kuitenkin viivästyi. Mieleeni on jäänyt opettajan kysely, että koska te muutatte...luokalle oli otettu yksi oppilas enemmän kuin oli tarkoitus ja minusta piti päästä. Päästiinkin joululoman myötä.

Sen paremmin päiväkerho kuin koulukaan eivät liity mitenkään bussilinjaan 27. Edellisessä kuljettiin apostolin kyydillä ja jälkimmäisen luokkahuoneesta näkyi olohuoneemme ikkuna.


Itse asiassa en muista, kuljinko Irjalassa asuessani montaakaan kertaa bussilla. Pikkupojat eivät pelmunneet kaupungilla, elinpiiri oli turvallisen tiivis ja perheen kanssa mentiin Renulla.”


Bussit astuivat elämääni vasta muutettuamme Korkinmäkeen. Matkaa Koiviston kouluun eli ”Känsälään” oli sen verran paljon, että se taittui sydäntalvet linja-autolla. Syksyt ja keväät kuljin pyörällä. Korkinmäkeen liikennöi tuolloin linja 12, joka sittemmin vaihtui numeroon 21. Kun kapitalismi sittemmin ruoski siirtämään sen päätepysäkin asuinalueelta läheiselle kauppakeskukselle, saatiin kulmille kaupunginhallituksen rehdin toiminnan myötä uusi linja 31. Se kulkee pääasiallisesta lapsuusmäestäni edeelleen. Nykyinen määränpää keskustassa on Pyynikintori. Kesti vain muutaman vuoden, että tämä tieto saatiin päivitetyksi Korkinmäen päätepysäkin kylttiin. Hämäläisiä onkin paneteltu monta kertaa turhan päiten hitaudesta, 1970-luvulla asuntopulaakin selitettiin Tampereella sodasta palaamisella. Oliko kyse jatko- vai nuijasodasta, jäi kuulijan harkittavaksi. Mutta ei tämäkään liity suoranaisesti bussilinjaan 27.








En totta puhuen muista, kuljinko Irjalassa asuessani montaakaan kertaa bussilla. Pikkupojat eivät pelmunneet kaupungilla, elinpiiri oli turvallisen tiivis ja perheen kanssa mentiin Renulla. Myöhemmin olen kyllä kulkenut kaksseiskalla niin kuin käytännössä kaikilla Tampereen bussilinjoilla kaupungin ristiin rastiin. 


Lapsuuteni loppui vuosikymmeniä sitten, mutta sen yhden symbolin katoaminen läikyttää selvästi minussa jotakin.”


Miksi ajatukseni nyt pysähtyi riveille, joissa talouksiin jaetussa aikataulukirjassa kerrottiin linjan 27 lopettamisesta, liittyy luultavasti johonkin samaan, josta tyttäreni Pilvi Laurikka kirjoittaa toimittamassani Palstakirjassa (BoD 2016) julkaistussa runossaan (tässä kirjoittajan luvalla):


Linnut kakkasivat penkeille mummolassa
uimarannalla seisoi ikuinen betonikivi,
johon joku oli maalannut sydämen.
Itse leikatuilla paperihevosilla
oli tähtiä ryntäissä
ja joka kevät purot juoksivat kovaa.

Haluaisin ihan hetkeksi
kelata taaksepäin;

pysähtyä auringonlaikkuun,
jahdata lumihiutaleita ja nuolla jääpuikkoja

ennen kuin joku taas tulee kertomaan,
ettei aikuisena enää tehdä niin.


Bussi 27 on ollut symboli. Opin pienenä, että se menee meille päin. Kodin kulmille. Sinne, missä on hyvin. Aikuisenakin olen tuntenut jotakin täysin irrationaalista noustessani sen kyytiin – olenpa saattanut valita kahdesta peräkkäin ajavasta ja määränpäätäni kohti menevästä vaunusta juuri sen tämän saman irrationaalisuuden pauloissa. Lapsuuteni loppui vuosikymmeniä sitten, mutta sen yhden symbolin katoaminen läikyttää selvästi minussa jotakin.

Irrationaalista ja tyhmää. Mutta haluan viivähtää hetken tässä sisäisessä liikkeessä. Ennen kuin joku tulee taas kertomaan, ettei aikuisena enää tehdä niin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp