Siirry pääsisältöön


PITÄÄKÖ SEN OLLA PAPERIA?


”Listasin asiaan liittyviä kantoja jalkapallon EM-kisojen välipäivänä. Ensin paperille. Siitä ne siirtyivät sitten tähän.”


Täytyykö kirjan olla paperia ollakseen kirja?  Siinäpä kysymys digiajassa uiskentelevalle lukumiehelle. Listasin asiaan liittyviä kantoja jalkapallon EM-kisojen välipäivänä. Ensin paperille. Siitä ne siirtyivät sitten tähän.




Perinteinen kirja on tietysti se, jonka kanssa olen varttunut. Äitini hommasi minulle vuonna 1972 Tampereen kaupunginkirjaston lainauskortin. Sillä luettavakseni kuittaamani teokset olivat sidottu, nidottuja, paksuja, ohuita, Nuorten toivekirjastoa, Viisikoita ja siitä vähitellen kohti Alastalon salia. Nuo kirjat olivat esineitä. Niitä oli mukava lehteillä. Ne tuntuivat kädessä ja haisivat nenässä.  Kirjoja oli paljon myös meillä kotona. Kirjat olivat joululahjoista ehkä mieluisimpia. Raskaan sarjan kovia paketteja.


”Lapsena kesän kohokohtiin kuului käynti Ruoveden kirkolla Vinhan kirjakaupassa, josta sai valita itselleen jonkin teoksen.”


Lapsuudessani ja nuoruudessani kirjoja myös myytiin ihan oikeissa kaupoissa. Nykyään en juuri poikkea näihin liikkeisiin, koska en oikein kuulu niiden potentiaaliseen asiakaskuntaan. Tilaan ostamani verkkokaupoista, joskus teen hankintani suoraan tutulta tekijältä. Lapsena kesän kohokohtiin kuului käynti Ruoveden kirkolla Vinhan kirjakaupassa, josta sai valita itselleen jonkin teoksen. Yksi aarreaitta oli myös mummolan vintti, jossa oli paljon vanhempaa jännityskirjallisuutta.

Ja sitten tulivat antikvariaatit. Ilman niitä jokin puoli Helsingistä olisi jäänyt näkemättä ja kokematta opiskeluvuosina. Edelleenkin minua kiehtoo saada käsiini kirja, jonka Aune on antanut Reinolle jouluna 1964. Divariostoksenikin ovat siirtyneet paljolti nettiin.


”Tässä Epäileville Tuopeille joitakin sähkökirjaa puoltavia seikkoja”


Sähköisten eli e-kirjojen kanssa aloin tehdä tuttavuutta vasta pari vuotta sitten. Yksi sysäys oli se, että jouduin kulkemaan osan työmatkastani pikkubussilla, jonka sisävalaistus oli varsinkin talvella sen verran huono, että perinteisen kirjan lukeminen oli työlästä. Itsessään valaisevalla lukulaitteella tai tabletilla tavaaminen sen sijaan kävi päinsä. Samoihin aikoihin huomasin, että internetin kauppapaikat ovat varsinaisia runsauden sarvia itseni kaltaiselle pulp fictionin ystävälle. Kirjoja saa muutamalla dollarilla ja myös sellaisia, joita ei paperisina oikein saisikaan.  Ja niin minusta tuli e-kirjan vankkumaton kannattaja.





Tässä Epäileville Tuopeille joitakin sähkökirjaa puoltavia seikkoja:

- se on nopea hankkia eli teos on luettavissa muutama sekunti ostamisesta
- se ei vie tilaa jo ennestään pursuilevissa hyllyissä. Pieneen laitteeseen mahtuu jopa tuhansia kirjoja
- lukemiknen onnistuu kehnommassakin valossa
- fontin kokoa voi suurentaa, mitä ominaisuutta alkaa iän myötä oudosti arvostamaan
- jos ja kun osaa lukea englanniksi, valikoima on huikea
- sen ratkaiseminen, mitä ottaa ja montako  luettavaksi mökkiviikonlopulle, käy melko tarpeettomaksi, kun kirjoja kulkee mukana samalla vaivalla vaikka kuinka paljon
- ympäristö taitaa kiittää


”On myös paikkoja, joissa sähkökirja ei tunnu luontevalta. Mökin ulkohuusi tulee mieleen hakematta.”


Kaikki ei tietenkään mene plussan puolelle. Antikvariaateissa ei myydä e-kirjoja. Niitä ei voi myöskään pidellä samalla tavalla kuin paperista teosta. E-kirjasta ei tule itsessään tarinaa niin kuin monissa käsissä kiertäneestä paperiserkustaan. Moni sanoo, että silmä tykkää paperista enemmän kuin ruudusta. Näin on hyvinkin, mutta e-kirjan sävyjä voi muokata. Oma ”paperin” suosikkivärini on seepia. Ja yllättävän nopeasti olen tottunut e-kirjoihin, vaikka en todennäköisesti ole vähiten konservatiivi ihminen maailmassa.

On myös paikkoja, joissa sähkökirja ei tunnu luontevalta. Mökin ulkohuusi tulee mieleen hakematta.


”Ja jossain kopan pohjalla kurkistelee kysymys, mikä lopulta tekee kirjasta kirjan.”


Yksi seikka paperi- ja sähkökirjan kisaamisessa on kummallinen. Edellisen arvonlisäprosentti on 10, jälkimmäisen 24. Tämä ja muutama muu asia on minulta edelleen maailmasta ymmärtämättä. Liekö tämä yksi syy, miksei sähkökirja ole Suomessa oikein ottanut kipinää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne on toinen.


Pitääkö sen siis olla paperia – perinteinen vai e-kirja? Ehkä löydät vastauksen itse. Ja jossain kopan pohjalla kurkistelee kysymys, mikä lopulta tekee kirjasta kirjan.






Kommentit

  1. Samaa olen pohtinut useammankin kerran omassa plogissani. Molempi parempi. Ja toden totta: nopeus on parasta. Uutta lukemista saa vaikka keskellä yötä, jos ei uni ota tullakseen (no, "varastossa" on kyllä jatkuvasti muutama e-kirja ja paperikirja).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Painajainen, kun ei ole kirjaa...kesällä 1984 palailin junalla valtsikan pääsykokeista Helsingistä Tampereelle. Junassa älysin, että ainoat luettavat mukanani olivat Ludwig Feuerbachin teos Uskonnon olemuksesta ja Suomen kulkuneuvot eli Turisti. Feuerbach ei jotenkin sopinut tunnelmaan - niinpä lueskelin aikatauluja ja suunnittelin imaginäärisiä matkoja.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä