Siirry pääsisältöön


PÄIN SUOMEN RANTAA


” Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.”



Itsenäisyyspäivä 1990 on jäänyt mieleeni. Minut oli pestattu toimittamaan juhlapäivän jumalanpalvelus Velkuan kirkkoon, joka sijaitsee lossimatkan takana Palvan saaressa. Siinä Naantalin nurkilla. Lossi tuolloin sentään jo oli – muistan jokusen reissun kyseiseen herranhuoneeseen, kun piti erikseen sopia venekyyti mannermaalta Teersalon laiturista.  Lossiaikaankin pelivaraa oli syytä jättää, sillä lossi puksutti kymmenen minuuttia suuntaansa, ts. jos juuri jäi kyydistä, kesti puoli tuntia ennen kuin oli Palvassa. 





Joulukuun kuudentena 1990 olin kuitenkin hyvissä ajoin liikkeellä eikä ongelmia ilmennyt. Jumalanpalvelus sujui kommelluksitta. Penkeissä oli pukukansaa sen verran kuin oli kohtuullista odottaa irtoavan kahdensadan ihmisen pitäjästä. Velkua oli reilu neljännesvuosisata sitten maan pienin suomenkielinen kunta.  Kirkkokäsikirjakaan ei tehnyt tepposia: jollakin aikaisemmalla käynnilläni nimittäin huomasin vasta seurakunnan uskontunnustusta johtaessani, että painos oli sen verran iäkäs, että sanamuotoja oli sitten sen pränttäämisen  vähän muutettu. Esirukouksessa ei sentään kehotettu siunaamaan keisaria väkineen. Saaristossa aika lampsii omaa tahtiaan. Ja hyvin keritään. Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.

Kirkonmenojen jälkeen yksi kunnan nokkamiehistä tuli kysymään, lähtisinkö minäkin läheiselle koululle juhlakahville. Lähdin. Kun sitten join noin kolmatta kupillista, samainen nokkamies tuli koputtamaan olkaani ja sanoi rykäisyn päälle, että heillä ei ole ketään juhlapuhujaa. Ja jatkoi sitten, että voisinko minä sanoa jokusen sanan.



”Jostakin mieleeni nousi, että 6.12. on Pyhän Nikolaoksen päivä. Ja Pyhä Nikolaus on paitsi alkuperäisen joulupukin  isäntä, myös merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimys...”




27-vuotias pastori ei nähnyt tilanteesta käyttökelpoista pakoreittiä, joten päädyin suostumaan. Lopetellessani kahvittelua mietin kuumeisesti, mitä puhuisin. Jostakin mieleeni nousi, että 6.12. on Pyhän Nikolaoksen päivä. Ja Pyhä Nikolaus on paitsi alkuperäisen joulupukin isäntä, myös merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimys... Jotenkin näistä aineksista sain aikaiseksi puheenvuoron, jolla selvisin ilman ylitse käyvää häpeän aaltoa. Tosin häpeissään olisi ehkä pitänyt minun sijastani olla sen, joka oli jättänyt juhlapuhujan hommaamatta. Jos nyt jonkun olisi pitänyt hävetä, mikä ei tainnut olla välttämätöntä. Kuten sanottu, Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.

Palailin juhlan jälkeen mantereelle. Oli tyypillinen varsinaissuomalainen joulukuun alku. Tuulta ja pureva pakkasasteenpuolikas. Juuri sellaisena ja siinä säässä eteeni avautuva maisema on syöpynyt mieleeni ja sieltä se nousee näin itsenäisyyspäivän aikoihin ihmisen ilmoille. 







Teersalon rannassa tuuli pieksee lipuja
miinusmerkkisenä
 
lossin vaijeri suolasta
pitkänsitkeä,
 
meri on vielä
ja viimeinen vihollinen.




Ei ollut Maamme-laulua eikä Finlandiaa. Ei juhlapuheita ja ansiomerkkejä. Oli vain lossin jytkytys, Ford Escort ja minä. Harmaa meri, edessä odottavan venesataman tangoissa tuulessa taistelevat liput.  Niin mentiin silloin päin Suomen rantaa.

Valokuvaa tuosta näkymästä ei ole. On vain vuonna 2000 ilmestyneeseen kokoelmaani Taivas on harmaa Cadillac tallentamani runokuva. Kuvan vaikuttavuutta on vaikea avata niin, että lukija saisi siitä enemmän kuin aavistuksen. Mutta minulle se riittää nyt, itsenäisyyspäivänä 2016.

Teersalon runokuvan jälkeen jatkan kokoelman seuraavalla sivulla:



Linnan juhlissa tanssitaan
kolmijakoinen blues, niin saavat toisensa
nainen ja kuvitettu mies.

Onni on rauhoitettu
pahtarikko. 



Olkoon tänään onni. Rauhoitetu, vaatimaton.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp