Siirry pääsisältöön


PÄIN SUOMEN RANTAA


” Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.”



Itsenäisyyspäivä 1990 on jäänyt mieleeni. Minut oli pestattu toimittamaan juhlapäivän jumalanpalvelus Velkuan kirkkoon, joka sijaitsee lossimatkan takana Palvan saaressa. Siinä Naantalin nurkilla. Lossi tuolloin sentään jo oli – muistan jokusen reissun kyseiseen herranhuoneeseen, kun piti erikseen sopia venekyyti mannermaalta Teersalon laiturista.  Lossiaikaankin pelivaraa oli syytä jättää, sillä lossi puksutti kymmenen minuuttia suuntaansa, ts. jos juuri jäi kyydistä, kesti puoli tuntia ennen kuin oli Palvassa. 





Joulukuun kuudentena 1990 olin kuitenkin hyvissä ajoin liikkeellä eikä ongelmia ilmennyt. Jumalanpalvelus sujui kommelluksitta. Penkeissä oli pukukansaa sen verran kuin oli kohtuullista odottaa irtoavan kahdensadan ihmisen pitäjästä. Velkua oli reilu neljännesvuosisata sitten maan pienin suomenkielinen kunta.  Kirkkokäsikirjakaan ei tehnyt tepposia: jollakin aikaisemmalla käynnilläni nimittäin huomasin vasta seurakunnan uskontunnustusta johtaessani, että painos oli sen verran iäkäs, että sanamuotoja oli sitten sen pränttäämisen  vähän muutettu. Esirukouksessa ei sentään kehotettu siunaamaan keisaria väkineen. Saaristossa aika lampsii omaa tahtiaan. Ja hyvin keritään. Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.

Kirkonmenojen jälkeen yksi kunnan nokkamiehistä tuli kysymään, lähtisinkö minäkin läheiselle koululle juhlakahville. Lähdin. Kun sitten join noin kolmatta kupillista, samainen nokkamies tuli koputtamaan olkaani ja sanoi rykäisyn päälle, että heillä ei ole ketään juhlapuhujaa. Ja jatkoi sitten, että voisinko minä sanoa jokusen sanan.



”Jostakin mieleeni nousi, että 6.12. on Pyhän Nikolaoksen päivä. Ja Pyhä Nikolaus on paitsi alkuperäisen joulupukin  isäntä, myös merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimys...”




27-vuotias pastori ei nähnyt tilanteesta käyttökelpoista pakoreittiä, joten päädyin suostumaan. Lopetellessani kahvittelua mietin kuumeisesti, mitä puhuisin. Jostakin mieleeni nousi, että 6.12. on Pyhän Nikolaoksen päivä. Ja Pyhä Nikolaus on paitsi alkuperäisen joulupukin isäntä, myös merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimys... Jotenkin näistä aineksista sain aikaiseksi puheenvuoron, jolla selvisin ilman ylitse käyvää häpeän aaltoa. Tosin häpeissään olisi ehkä pitänyt minun sijastani olla sen, joka oli jättänyt juhlapuhujan hommaamatta. Jos nyt jonkun olisi pitänyt hävetä, mikä ei tainnut olla välttämätöntä. Kuten sanottu, Velkualla oli hyvä itsenäisyyspäivän meininki.

Palailin juhlan jälkeen mantereelle. Oli tyypillinen varsinaissuomalainen joulukuun alku. Tuulta ja pureva pakkasasteenpuolikas. Juuri sellaisena ja siinä säässä eteeni avautuva maisema on syöpynyt mieleeni ja sieltä se nousee näin itsenäisyyspäivän aikoihin ihmisen ilmoille. 







Teersalon rannassa tuuli pieksee lipuja
miinusmerkkisenä
 
lossin vaijeri suolasta
pitkänsitkeä,
 
meri on vielä
ja viimeinen vihollinen.




Ei ollut Maamme-laulua eikä Finlandiaa. Ei juhlapuheita ja ansiomerkkejä. Oli vain lossin jytkytys, Ford Escort ja minä. Harmaa meri, edessä odottavan venesataman tangoissa tuulessa taistelevat liput.  Niin mentiin silloin päin Suomen rantaa.

Valokuvaa tuosta näkymästä ei ole. On vain vuonna 2000 ilmestyneeseen kokoelmaani Taivas on harmaa Cadillac tallentamani runokuva. Kuvan vaikuttavuutta on vaikea avata niin, että lukija saisi siitä enemmän kuin aavistuksen. Mutta minulle se riittää nyt, itsenäisyyspäivänä 2016.

Teersalon runokuvan jälkeen jatkan kokoelman seuraavalla sivulla:



Linnan juhlissa tanssitaan
kolmijakoinen blues, niin saavat toisensa
nainen ja kuvitettu mies.

Onni on rauhoitettu
pahtarikko. 



Olkoon tänään onni. Rauhoitetu, vaatimaton.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä