Siirry pääsisältöön


UUSIEN KIRJOJEN VUOSI


”Kotiini jää aikanaan jäljiltäni lukemattomia teoksia. En ole sitä silloin kuitenkaan suremassa. Tärkeää ovat hyvät kirjat tässä ja nyt.”


Johtuneeko siitä, että olen saanut akateemisen koulutukseni historiatieteissä vai mikä on muna ja kuka kana, yhtä kaikki minulla on hallussani arkisto, josta voin tarkistaa aika pitkältä ajalta, mitä kirjoja olen lukenut milloinkin. Vuosi 2015 alkoi Donald E. Westlaken romaanilla Tappoaikaa (WSOY 2003) ja jatkui Tapani Baggen Havannan kuulla (Crime Time 2014) ja Jason Starrin Panic Attackilla (Minotaur Books 2009) . Edellinen kalenterinkierron olivat päättäneet  Daniel Boydin Easy Death (Hard Chase Crime 2014)  ja Juri Nummelinin Outoa huminaa, Joe Novak (Verikoirakirjat 2009).






Ja nyt on alkanut uusien kirjojen vuosi. Joulukuu päättyi Paulo Luisin Jumalan kaupunkiin (Aviador 2016) ja pieneen parikymmensivuiseen e-kirjaan Jouluisia rikosnovelleja (Crime Time 2014) , joka pitää sisällään yhden  Mauri Sariolan ja yhden Jarkko Sipilän joulun aikaan sijoittuvan kertomuksen. Vuosi 2017 alkoi JP Koskisen dekkarilla Helmikuun kylmä kosketus (Crime Time 2016), jossa pääsin viimeiselle pisteelle jo kolme varttia kahdentoista lyöntien jälkeen. Lukeminen jatkuu nyt Federico Axatin Viimeisellä mahdollisuudella (Aula & Co 2016)) ja Juri Nummelinin tuoreella kirjoituskokoelmalla Kovaa kyytiä ja kaunokaisia. Kirjoituksia lajityyppikirjallisuudesta (Kustantamo Helmivyö 2016). 






Vuosi 2016 oli minun mitoillani vähän laiha lukuvuosi. Kirjasin arkistooni 74 opiskeltua nimikettä, enempää ei nyt ehtinyt. Valtaosa nauttimastani oli vielä perinteisiä paperikirjoja, mutta e-kirjojen suhteellinen osuus on vankassa nousussa. Myös muutama äänikirja oli vuoden kertymässä mukana. Pitäisikö nyt kilpailuyhteiskunnan hengessä asettaa tavoitteeksi lukea alkaneena vuonna vähän enemmän – ja sitten taas vähän enemmän? Ehkä maailmasta löytyy huonompiakin asioita, joissa voi kilpailla itsensä kanssa.


”Olen nöyrtynyt jo siihen ajatukseen, että kaikkia niitä kirjoja, jotka haluaisi lukea, ei yhden ihmiselämän aikana ehdi edes lehteillä.”


Stephen King (s. 1947) totesi jo joskus hyvän aikaa sitten tulleensa ikään, jolloin ei ole enää varaa  lukea kuin hyviä kirjoja. Niinpä – ja luettavaa tulee joka vuosi kasapäin lisää. Olen nöyrtynyt jo siihen ajatukseen, että kaikkia niitä kirjoja, jotka haluaisi lukea, ei yhden ihmiselämän aikana ehdi edes lehteillä. Kotiini jää aikanaan jäljiltäni lukemattomia teoksia. En ole sitä silloin kuitenkaan suremassa. Tärkeää ovat hyvät kirjat tässä ja nyt. Näin Suomen satavuotisjuhlavuoden alkaessa ajattelen viettäväni tätä festivaalia nimenomaan kielen ja kirjan juhlana. Laajennettuna sillä kielitaidolla, jonka kotimaani koululaitos ja sen jälkeiseen elämääni kuulunut ylempi sivistely on minuun ladannut. Itsekin saatan kirjan kirjoittaa niin kuin minulla on välillä ollut tapana.

Hyvää alkanutta vuotta. Lähden lukemaan pätkän Axatia.

Kommentit

  1. Mahtavatkohan mr. King laskea kirjoittamansas kirjat "hyviin kirjoihin"? Olen lukenut yhden, joka oli ns. tavallinen jännäri, ei kauhua. Ei ole juurikaan kiinnostanut, jostain syystä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp