Siirry pääsisältöön

”MIKSI JUURI TÄNÄ YÖNÄ!”


 

”Minulle hauska muisto palautuu mieleen aina keväisen kellopelleilyn aikaan. Muistan siitä miettimättä, kumpaan suuntaan viisareita pitää kulloinkin vääntää.”
 
Elettiin 80-lukua. Oli maaliskuu niin kuin nytkin. Helsingissä vietettiin NMKY:n poikapäiviä. Ystäväni oli ollut Turussa tapaamassa tuttujaan ja he olivat viettäneet railakasta rock and roll -elämää Aurajoen kaltailla. Seurauksena oli ollut univelka, jonka kuittaajaksi riittäisi lähinnä kuolema.
 
Edessä oli sentään sunnuntai. Pahaksi onnekseen ystäväni oli luvannut mennä aamuvalvojaksi poikapäivien majoituskäytössä olevalle koululle ja vuoro alkaisi kahdeksalta. Kysäisin, että kai muistat, että ensi yönä siirretään kelloja tunnilla eteenpäin…Ystäväni parkaisi spontaanisti: ”Voi ei! Miksi juuri tänä yönä!”
 
Minulle hauska muisto palautuu mieleen aina keväisen kellopelleilyn aikaan. Muistan siitä miettimättä, kumpaan suuntaan viisareita pitää kulloinkin vääntää. En siis käytä tuota monen mainitsemaa sääntöä, että kelloa siirretään aina kesään päin. Sehän ei pidä edes paikkaansa. Jos sitä noudatettaisiin syksyllä, silloinkin aamu tulisi tuntia aikaisemmin. Tarkasti ottaen kelloja voi tietysti siirrellä miten lystää - vaikka seinältä toiselle, oikeaan ranteeseen tai vasempaan taskuun. Aika raksuttaa kuitenkin aina eteenpäin.
 
”Leikitään siis kesää tai eletään ainakin kesäaikaa. Aamutuimaan oli aste tai pari lämmintä ja jäät velloivat Pyhäjärven rannassa.”
 
Huomaan kysyväni vuosi vuodelta hanakammin minäkin, miksi juuri tänä yönä. Oikeastaan kysyn, miksi ylipäänsä jonakin yönä. Kyllä me olemme kuuliaisia - kun kovin harva tuntuu tästä aikarautojen siftailusta pitävän. Olen kyllä kiitollinen siitä, että en nähnyt viime yönä painajaista, jossa pääministeri Juha Sipilä tai EK;n Jyri Häkämies olisivat tulleet selittämään tästä asiasta minulle jotakin.


 
Leikitään siis kesää tai eletään ainakin kesäaikaa. Aamutuimaan oli aste tai pari lämmintä ja jäät velloivat Pyhäjärven rannassa. Puistonpenkit odottelivat aikoja aurinkoisia.
 
Tänään ihmiset ovat tutkitusti töissä tehottomia. Päätin siksi käyttää varttitunnin tämän tekstin kirjoittamiseen ja siihen, että etsin sen sekaan koneeltani sopivan kuvan. Sen jälkeen totean, että tämä oli tässä. Sellaiset olotilat kuin ”ottaa päähän” tai ”on raivoissaan” kannattaa minusta säästää johonkin tätä järeämpään. Muuten meno on kuin lämpimikseen noitumista. Tai sen täytesanaksi kuluneen ilmaisun hokemista, jonka käyttö on perusteltua lähinnä makuuhuoneessa Urheiluruudun jälkeen. Teen hommia, vähän haukottelen ja siinä sivussa naureskelen, että tällaista taas niin kuin aina keväisin.
 
”Uralille ei tarvitse lähteä,
käynti Tallinnassa riittää.”
 
Seuraavan kerran virnistelen lauantaina tehdessäni kahdeksan kikytuntia ja miettiessäni, miten ne saavat tässä kohdin viennin vetämään ja luovat jonkin työpaikankin siinä sivussa. Onneksi minun kilpailukykyaskareeni vaikuttaa tällä erää vähemmän sotaisalta kuin bensa-asemaketjun taannoin lanseeraama ”Suomi nousuun tankillinen kerrallaan”. Uralille ei tarvitse lähteä, käynti Tallinnassa riittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp