Siirry pääsisältöön

”MIKSI JUURI TÄNÄ YÖNÄ!”


 

”Minulle hauska muisto palautuu mieleen aina keväisen kellopelleilyn aikaan. Muistan siitä miettimättä, kumpaan suuntaan viisareita pitää kulloinkin vääntää.”
 
Elettiin 80-lukua. Oli maaliskuu niin kuin nytkin. Helsingissä vietettiin NMKY:n poikapäiviä. Ystäväni oli ollut Turussa tapaamassa tuttujaan ja he olivat viettäneet railakasta rock and roll -elämää Aurajoen kaltailla. Seurauksena oli ollut univelka, jonka kuittaajaksi riittäisi lähinnä kuolema.
 
Edessä oli sentään sunnuntai. Pahaksi onnekseen ystäväni oli luvannut mennä aamuvalvojaksi poikapäivien majoituskäytössä olevalle koululle ja vuoro alkaisi kahdeksalta. Kysäisin, että kai muistat, että ensi yönä siirretään kelloja tunnilla eteenpäin…Ystäväni parkaisi spontaanisti: ”Voi ei! Miksi juuri tänä yönä!”
 
Minulle hauska muisto palautuu mieleen aina keväisen kellopelleilyn aikaan. Muistan siitä miettimättä, kumpaan suuntaan viisareita pitää kulloinkin vääntää. En siis käytä tuota monen mainitsemaa sääntöä, että kelloa siirretään aina kesään päin. Sehän ei pidä edes paikkaansa. Jos sitä noudatettaisiin syksyllä, silloinkin aamu tulisi tuntia aikaisemmin. Tarkasti ottaen kelloja voi tietysti siirrellä miten lystää - vaikka seinältä toiselle, oikeaan ranteeseen tai vasempaan taskuun. Aika raksuttaa kuitenkin aina eteenpäin.
 
”Leikitään siis kesää tai eletään ainakin kesäaikaa. Aamutuimaan oli aste tai pari lämmintä ja jäät velloivat Pyhäjärven rannassa.”
 
Huomaan kysyväni vuosi vuodelta hanakammin minäkin, miksi juuri tänä yönä. Oikeastaan kysyn, miksi ylipäänsä jonakin yönä. Kyllä me olemme kuuliaisia - kun kovin harva tuntuu tästä aikarautojen siftailusta pitävän. Olen kyllä kiitollinen siitä, että en nähnyt viime yönä painajaista, jossa pääministeri Juha Sipilä tai EK;n Jyri Häkämies olisivat tulleet selittämään tästä asiasta minulle jotakin.


 
Leikitään siis kesää tai eletään ainakin kesäaikaa. Aamutuimaan oli aste tai pari lämmintä ja jäät velloivat Pyhäjärven rannassa. Puistonpenkit odottelivat aikoja aurinkoisia.
 
Tänään ihmiset ovat tutkitusti töissä tehottomia. Päätin siksi käyttää varttitunnin tämän tekstin kirjoittamiseen ja siihen, että etsin sen sekaan koneeltani sopivan kuvan. Sen jälkeen totean, että tämä oli tässä. Sellaiset olotilat kuin ”ottaa päähän” tai ”on raivoissaan” kannattaa minusta säästää johonkin tätä järeämpään. Muuten meno on kuin lämpimikseen noitumista. Tai sen täytesanaksi kuluneen ilmaisun hokemista, jonka käyttö on perusteltua lähinnä makuuhuoneessa Urheiluruudun jälkeen. Teen hommia, vähän haukottelen ja siinä sivussa naureskelen, että tällaista taas niin kuin aina keväisin.
 
”Uralille ei tarvitse lähteä,
käynti Tallinnassa riittää.”
 
Seuraavan kerran virnistelen lauantaina tehdessäni kahdeksan kikytuntia ja miettiessäni, miten ne saavat tässä kohdin viennin vetämään ja luovat jonkin työpaikankin siinä sivussa. Onneksi minun kilpailukykyaskareeni vaikuttaa tällä erää vähemmän sotaisalta kuin bensa-asemaketjun taannoin lanseeraama ”Suomi nousuun tankillinen kerrallaan”. Uralille ei tarvitse lähteä, käynti Tallinnassa riittää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä