Siirry pääsisältöön

VAALEANPUNAISTA PÄÄSIÄISTÄ!

 


Kobra tiesi, mitä todellinen salassapito oli: kolme miestä 

 

pystyy pitämään asian kuin asian salassa, 

 

kunhan kaksi heistä on mullan alla.”

 

-Frederick Forsyth: Kobra (Otava 2010, suom. Ilkka Rekiaro)




Erityisesti ortodoksisessa maailmassa on kerrottu legendaa Jeesuksen lähipiiriin kuuluneen Magdalan Marian ja Rooman keisari Tiberiuksen kohtaamisesta. Maria julisti keisarille Kristuksen ylösnousemusta ja valtionpäämies totesi tähän korskeasti, että se on yhtä mahdollinen kuin pöydällä olleen kananmunan muuttuminen punaiseksi. Legendan mukaan muna tietysti siinä samassa muuttuikin punaiseksi.

Minulla oli hiljaisella viikolla puhetta tästä kertomuksesta Balkanilta kotoisin olevan tuttavani kanssa ja jotenkin sen innoittamana lähdin kiirastorstaina punaisen munan jahtiin läöhikulmilla olevaan Prismaan. Löysinkin sieltä hyllyn, joka notkui erilaisia munia. Monen värisiä. Oli sinisiä, vihreitä, keltaisia ja riemunkirjavia. Kunnolla punaista en löytänyt. Lähimmäksi pääsi vaaleanpunainen Hello Kitty -viritelmä.





Legendat ovat legendoja. Kristinuskon ajatukset ylösnousemuksesta ja pääsiäisestä eivät perustu niihin, vaan Raamatun kirjoituksiin ja niissä kuvattuihin tapahtumiin.  Pääsiäinen ei  löydy marketista, vaikka sitä pidettäisiin auki kaikki pyhät aamusta iltaan. Täytyy asettua evankeliumin äärelle. Sen, jonka on kuullut niin monta kertaa. Sen, joka on joka vuosi pohjimmiltaan sama. 
 

Pääsiäisyö on ollut The Rolling Stones.”




Lähden pääsiäisaamuna niin ikään Magdalan Marian matkaan. Kohta haudalla on pari muutakin Jeesuksen ystävää. Jeesus loistaa poissaolollaan. Pääsiäisyö on ollut The Rolling Stones. Löydän henkisen kotini opetuslapsijoukosta, josta evankelista Johannes kirjoittaa: ”Vielä he eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista.” (Joh 20: 10)

En tavoita Magdalan Marian legendan ihmettä. Pääsiäiseni jää vaaleanpunaiseksi. Joudun tietämisen sijasta tyytymään kiikkumiseen uskon varassa – osallisena siitä, mitä kristikunnassa on uskottu kaksi tuhatta vuiotta ja johon minut kastettuna kirkon jäsenenä on liitetty. Se on minun uskoni ja minun perinteeni. Minun kotini.


Pääsiäisevankeliumissa kukaan ei jää mullan alle. 

 

Siksi ylösnousemuksen asia ei myöskään ole pysynyt salassa. ”

 



Kirjailija Frederick Forsyth kirjottaa romaaninsa Kobra (Otava 2010, suom. Ilkka Rekiaro) päähenkilöstä Paul Devereauxista: ”Kobra tiesi, mitä todellinen salassapito oli: kolme miestä pystyy pitämään asian kuin asian salassa, kunhan kaksi heistä on mullan alla.” Pääsiäisevankeliumissa kukaan ei jää mullan alle. Siksi ylösnousemuksen asia ei myöskään ole pysynyt salassa.

Olkoon pääsiäinen vaaleanpunainen. Olkoon sen ilossa koko värien kirjo.



Kristus nousi kuolleista! - Totisesti nousi!

Христос Воскрес! Воистину Воскресе!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...