Siirry pääsisältöön


PIKONLINNAN PEDILTÄ KOIVISTON KAUDELLE


Pikapiirtoja suruliputuksen aikaan



Tammikuu 1982. Presidentinvaalit. Tai silloinhan äänestetiin tosiasiassa valitsijamiehiä, jotka sitten äänestivät eduskunnassa. Kun sen aika koitti, seurasin tapahtumaa televisiosta. Seuraavana päivänä jouduin sairaalaan.


”Maassa siirryttiin Koiviston kauteen. Myös minä kuljin Pikonlinan pedillä uudenlaiseen vaiheeseen elämässäni.”


Saman kuun lopulla tasavallan presidentti Mauno Koivisto vannoi virkavalan. ”Minä, Mauno Henrik Koivisto, jonka Suomen kansa on valinnut…” Olin ensimmäisen kerran kuulunut joukkoon, jolla oli oikeus antaa äänensä tällaisessa asiassa. Olin niin myös tehnyt Tampereen Koiviston koululla. Seurasin virkavalan antoa radiosta Pikonlinnan sairaalan potilashuoneessa Kangasalla.



Pikonlinna joulukuussa 2009

Maassa siirryttiin Koiviston kauteen. Myös minä kuljin Pikonlinan pedillä uudenlaiseen vaiheeseen elämässäni. Olin saannut kämppääni hyyryläisen, jonka kanssa oli alettava elämään sovussa, jos kohta liiaksi sopeutumatta. Niin, että hyyryläisen saa voimaan vähintäänkin raihnaisesti. Sitä se on sittemmin ollut.


”Aikuisuuteni alkoi jotensakin samaan tahtiin kuin hänen kautensa maan johdossa. Ehkä siksi huomaan tänään, suruliputuksen aikaan, olossani haikeutta.” 


19-vuotiaana en ymmärtänyt politiikasta loppujen lopuksi paljoakaan. Myöhemmin olen oppinut jotakin. Eniten kuvittelin ymmärtäväni opiskeluvuosinani Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnnassa.  Vuosien mittaan Mauno Koivistosta joka tapauksessa tuli minun presidenttini. Aikuisuuteni alkoi jotensakin samaan tahtiin kuin hänen kautensa maan johdossa. Ehkä siksi huomaan tänään, suruliputuksen aikaan, olossani haikeutta.


Seurasin nyt lauantaiaamulla  televisiosta presidentti Koivistoa käsitellyttä erikoislähetystä. Toimittaja soitti pääminnisteri Juha Sipilälle, jonka kasvot ilmestyivät ruudun alalaitaan. Huomasin huonotuulisuuden aallon mielessäni. Vapaan maan kansalaisena voin vapaasti sanoa, että henkilökohtaisesti en olisi kaivannut istuvan pääministerin kommentteja tuohon lähetykseen tai oikeastaan sen hetkiseen omaan tunneilmastooni.  Niin jotenkin eri sarjan ja erilaisen ajattelun mieheksi hän minun päässäni asettuu. Mutta hetken fundeerattuani tuumasin, että presidentti Koivisto olisi varmasti katsonut Sipilän kommenttien olevan paikallaan. Olihan Koivisto aina johdonmukainen parlamentaarisen demokratian mies ja Sipilä puolestaan parasta aikaa tämän maan pääministeri täysin riippumatta yksittäisen kansalaisen korvasyyhyistä.  


"Suomi suruliputtaa.  Presidentti Koivisto on kulkenut siitä portista, jolle hänen aikoinaan johtamansa tasavallan kansalainen tulee kerran itsekin. Sitten, kun ei ole enää elämisen ja tämän maan rakentamisen aika."


En koskaan tavannut presidentti Koivistoa. Kerran näin hänet. Elettiin 80-lukua ja minä olin menossa Helsingin yliopiston päärakennuksen lävitse Unioninkadun puoleiselle sivulle luennolle. Yhtäkkiä joku gorilla huudahti: ”Hei, mihin sinä olet menossa!" Kerroin hänelle. ”Nyt menet sitten äkkiä”, hän jatkoi. Samassa näin, kun presidentti seurueineen saapui ulko-ovesta siirtyäkseen johonkin juhlasalissa pidettävään tilaisuuteen – muistelen, että olisi ollut kysymys Sotakorkeakoulun 60-vuotisjuhlasta eli vuosi olisi ollut 1984.  Episodi kuvastaa, millaisessa lintukodossa kolmisenkymmentä vuotta sitten vielä elimme. Ja sen sattuminen Sotakorkeakoulun juhlallisuuksien yhteydessä antaa tilanteelle oman hirtehisen sävynsä. 





Suomi suruliputtaa.  Presidentti Koivisto on kulkenut siitä portista, jolle hänen aikoinaanjohtamansa tasavallan kansalainen tulee kerran itsekin. Sitten, kun ei ole enää elämisen ja tämän maan rakentamisen aika.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp