Siirry pääsisältöön

YÖ JÄTTÄÄ JÄLKENSÄ


 

”Jotakin traagista ja jotakin äärimmäisen kaunista. Kliseisesti elämää.”

 

Maanantai. Kello on 3.46. Käännän Mondeon virta-avainta keskussairaalan paikoitusalueella ja lähden nukkumaan.  Muutaman tunnin päästä on aika sulkea päivystyspuhelin, naputella oma työluuri päälle ja olla tavoitettavissa siinä niin kuin on luvattu. Rupeamani päivystävänä sairaalapastorina alkaa olla päätöksessään. Sitten vielä kaksi päivää normaalitöitä ennen vapaita  - jos normaalitöitä nykyään on oikein kellään. Tavalliset viikot ovat usein poikkeuksellisia.

 

Kovin tiuhaan en päivystäjänä ollessani päädy tehtäviin yön kääntyessä jo aamuksi. Sen, millä asioilla nyt olin sairaalassa, jätän kertomatta. Kävin töissä - se on kaikki, mitä siitä kuuluu tähän. Tai tulkoon sanotuksi , että kohtasin jotakin koskettavaa ja syvää. Jotakin traagista ja jotakin äärimmäisen kaunista. Kliseisesti elämää.




 


3.48 pysähdyn ulosajotien reunaan ja otan kännykällä kuvan päivän orastuksesta. On hiljaista ja rauhallista. Ympärilleni levittäytyy unelias Tampere, tuttu ja rakas kaupunki. Tämä on kotikaupunkini, vaikka suurimman osan elämästäni olen tosiasiassa asunut muualla ja vaikka syntymäpaikaksenikin on merkitty hämäläinen maalaispitäjä.  Tälläkin hetkellä veroeuroni putoilevat toisiin laareihin. Mutta silti. Minä tunnen nämä maat, ja ne minut.

 




”Ysivitosen litrahinta tänä aamuna on
1,378 euroa.”



 

Juuri nyt ei väsytä. Kurvaan Teiskontietä vasemmalle ja käyn tankkaamassa Alasjärven Trustivapaalla Bensiinillä. Ysivitosen litrahinta tänä aamuna on 1,378 euroa. Sillä aamu on alkamassa. Ajaessani sairaalalle kahden ja kolmen välillä näkemäni satunnaiset ihmiset olivat yömyöhän kulkijoita. Nyt havaitsen jo päiväänsä aloittavaa arjen väkeä. Liikennelaitoksen bussikin liikkuu.

 

Jatkan moottoritien kautta kohti kieppipaikkaani Tampereen Southern Comfortissa.

 

Laitan kellon herättämään puoli kahdeksalta. Herään ennen seitsemää. Sataa.

Olo on, mikä on. Viittä vaille kuvottaa. Yli viisikymppinen tuntee valvotun yön käyttöliittymässään.

Kampean jalkeille ja vointi petraa.

 

Ladatessani itseeni aamukahvia omistan jokusen ajatuksen työlle, jota teen. Sen kanssa aikani täyttyy niin paljolti sairaudesta, kivusta ja kuolemasta. Näkemäni puoli on usein varjon ja yön siivu elämästä. Ja yö jättää jälkensä. Olisin paljon hauskempi ihminen, jos tekisin jotain ihan muuta. Samalla kyse on minun maisemastani. Olen osani valinnut ja olisin valmis valitsemaan sen uudelleen. Pimeää.

 

”Ja pappikin sai kahvia juodakseen”…kuinkahan usein olen kuullut tuon sitaatin? Suhtaudun siihen ehkä samalla tavalla kuin poliisi vitsinvääntöön siitä, miten yksi konstaapeli osaa lukea ja toinen kirjoittaa. Yhä useammin minulla on kiusaus kysyä sitaatin murjaisijalta, että kai hän muistaa, miten tuo Hectorin laulu jatkuu.

 
”On aika kadota kaupungin vilinään
ja tehdä jotain muuta.”

 

Juon toisen kupillisen. Lähden arkityömaalleni. Päiväpuolen puhelin armahtaa ja soi vasta 9.15. Hautajaisasioita.




 Yö jättää jälkensä



Työpäivän jälkeen panen pillit pussiin. On aika kadota kaupungin vilinään ja tehdä jotain muuta. Yö jättää jälkensä. Luojalle siitä kiitos. Miten muuten olisimme ihmisiä toisillemme?

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp