Siirry pääsisältöön




SIITÄKIN JO KYMMENEN VUOTTA



”Kun viisi raavasta miestä sulloutuu tavalliseen perheautoon, käsite viiden hengen auto saa uutta syvyyttä.”

Niin näyttää livahtavan tämäkin kesä. Syksyihmisenä minulla ei kylläkään ole mitään sitä vastaan, mutta ajan kuluminen panee ajoittain aprikoimaan.

Olen tällä viikolla pitänyt rästivapaita ja muutama aikaisemmin kesällä pitämättä jäänyt lomapäiväkin on kalenterissa. Olen kirjoitellut murhajuttua ja puuhaillut valokuvien kanssa. Nuo kuvat ovat yksi katalyytti ajan riennon ajatteluuni.



Tänään ehostin valokuvia, jotka olen ottanut vuonna 2007 Ruotsin Torshällaan ja Eskilstunaan suuntautuneella matkalla. Kuvat tulivat eteeni järjestellessäni tiedostojani hankittuani lisää talletustilaa varmuuskopioille pilvestä. Huomasin, että saan nykyisellä kuvankäsittelyohjelmallani parannettua huomattavasti kymmenen vuoden takaisia otoksiani. Tuolla matkalla käytössäni oli vain keskivertopokkari, joka sittemmin osoittautui vähemmän vesitiiviiksi kuin valmistaja lupasi. 

Mikäs siinä – kuvat paranivat ja ennen vanhaan pikseleitä oli kuvaa kohti sen verran vähemmän kuin nykyään, että tallentamiseen ei mennyt paljoakaan aikaa.




Muta siitäkin jo kymmenen vuotta…sen kertainen matka oli lähtökohdaltaan yhtä hulvaton kuin matkamiehet eli minä, Eero, Veikko, Reijo ja Hende. Eero oli nähnyt televisiosta pätkän, jossa kerrottiin Torshällan kirkolle rakennetusta uudesta saunasta ja siellä kokoontuvasta suomalisten seurakuntamiesten joukosta. Niin syntyi ajatus, että siellä pitää käydä kylpemässä. Ja niin kävimme. 




Vasta kävimme – kymmenen vuotta sitten. 

Tunnelma matkalla oli muuten tiivis: menimme Eeron henkilöautolla. Kun viisi raavasta miestä sulloutuu tavalliseen perheautoon, käsite viiden hengen auto saa uutta syvyyttä. Jousetkin kestivät – yhteispainomme oli tuohon aikaan luultavasti pienempi kuin nykyisin.




Editoin kuvia samalla, kun koneeni raksutteli tiedostoja pilveen. Raksuttelee edelleen. Vuosien myötä kuvat ovat kasvaneet kokoa. Laitoin aamulla puoli yhdeksältä 5817 vuoden 2015 kuvaa latautumaan ja kellon käydessä nyt iltakahdeksaa niistä 1341 on löytänyt perille. Ja vuosia on vielä jonossa. Mutta ovatpahan kopiot turvassa – jossakin. 




Välillä tuntuu, että elämä oli ennen yksinkertaista. Oikeasti se ei ollut – joskin eri tavalla monimutkaista kuin nykyään. Vuonna 2007 kuvia ei otettu puhelimella eikä pantu pilveen. En kyllä edelleenkään ole sinut kännykkäkuvaamisen kanssa, vaan kaipaan kouriini järeää järkkäriä. Vanhan liiton mies.  Mutta välillä kaikenlaisen digitalisaation keskellä tekee mieli huutaa niin kuin kirjailija Veikko Huovisen teki kertomansa mukaan mieli Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla atonaalisen musiikin konsertissa. Että lopettakaa jo saatana. Kuolevaisuuteni onneksi vapauttaa minut ajallaan välillä uuvuttavaksi kokemastani tekniikan kiitolaukasta ja myös huolesta digikuvien säilymisestä. 





Epäilenpä nimittäin, ettei jälkikasvuani juurikaan kiinnosta kuvalliset seikkailuni maan kamaralla. Mutta pysykööt ne tallessa taivaalla kunnes asuinsijani eivät enää minua tunne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä