Siirry pääsisältöön




SIITÄKIN JO KYMMENEN VUOTTA



”Kun viisi raavasta miestä sulloutuu tavalliseen perheautoon, käsite viiden hengen auto saa uutta syvyyttä.”

Niin näyttää livahtavan tämäkin kesä. Syksyihmisenä minulla ei kylläkään ole mitään sitä vastaan, mutta ajan kuluminen panee ajoittain aprikoimaan.

Olen tällä viikolla pitänyt rästivapaita ja muutama aikaisemmin kesällä pitämättä jäänyt lomapäiväkin on kalenterissa. Olen kirjoitellut murhajuttua ja puuhaillut valokuvien kanssa. Nuo kuvat ovat yksi katalyytti ajan riennon ajatteluuni.



Tänään ehostin valokuvia, jotka olen ottanut vuonna 2007 Ruotsin Torshällaan ja Eskilstunaan suuntautuneella matkalla. Kuvat tulivat eteeni järjestellessäni tiedostojani hankittuani lisää talletustilaa varmuuskopioille pilvestä. Huomasin, että saan nykyisellä kuvankäsittelyohjelmallani parannettua huomattavasti kymmenen vuoden takaisia otoksiani. Tuolla matkalla käytössäni oli vain keskivertopokkari, joka sittemmin osoittautui vähemmän vesitiiviiksi kuin valmistaja lupasi. 

Mikäs siinä – kuvat paranivat ja ennen vanhaan pikseleitä oli kuvaa kohti sen verran vähemmän kuin nykyään, että tallentamiseen ei mennyt paljoakaan aikaa.




Muta siitäkin jo kymmenen vuotta…sen kertainen matka oli lähtökohdaltaan yhtä hulvaton kuin matkamiehet eli minä, Eero, Veikko, Reijo ja Hende. Eero oli nähnyt televisiosta pätkän, jossa kerrottiin Torshällan kirkolle rakennetusta uudesta saunasta ja siellä kokoontuvasta suomalisten seurakuntamiesten joukosta. Niin syntyi ajatus, että siellä pitää käydä kylpemässä. Ja niin kävimme. 




Vasta kävimme – kymmenen vuotta sitten. 

Tunnelma matkalla oli muuten tiivis: menimme Eeron henkilöautolla. Kun viisi raavasta miestä sulloutuu tavalliseen perheautoon, käsite viiden hengen auto saa uutta syvyyttä. Jousetkin kestivät – yhteispainomme oli tuohon aikaan luultavasti pienempi kuin nykyisin.




Editoin kuvia samalla, kun koneeni raksutteli tiedostoja pilveen. Raksuttelee edelleen. Vuosien myötä kuvat ovat kasvaneet kokoa. Laitoin aamulla puoli yhdeksältä 5817 vuoden 2015 kuvaa latautumaan ja kellon käydessä nyt iltakahdeksaa niistä 1341 on löytänyt perille. Ja vuosia on vielä jonossa. Mutta ovatpahan kopiot turvassa – jossakin. 




Välillä tuntuu, että elämä oli ennen yksinkertaista. Oikeasti se ei ollut – joskin eri tavalla monimutkaista kuin nykyään. Vuonna 2007 kuvia ei otettu puhelimella eikä pantu pilveen. En kyllä edelleenkään ole sinut kännykkäkuvaamisen kanssa, vaan kaipaan kouriini järeää järkkäriä. Vanhan liiton mies.  Mutta välillä kaikenlaisen digitalisaation keskellä tekee mieli huutaa niin kuin kirjailija Veikko Huovisen teki kertomansa mukaan mieli Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla atonaalisen musiikin konsertissa. Että lopettakaa jo saatana. Kuolevaisuuteni onneksi vapauttaa minut ajallaan välillä uuvuttavaksi kokemastani tekniikan kiitolaukasta ja myös huolesta digikuvien säilymisestä. 





Epäilenpä nimittäin, ettei jälkikasvuani juurikaan kiinnosta kuvalliset seikkailuni maan kamaralla. Mutta pysykööt ne tallessa taivaalla kunnes asuinsijani eivät enää minua tunne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp