Siirry pääsisältöön


AURINKOINEN PUOLIPÄIVÄ


”Kuuntelen ja totean, että vanha roisto on ollut aika kova. Tai viritetään rehellisyyden astetta: tosi kova.”

Istun tammikuisena sunnuntaina isäni olohuoneessa Tampereen Kaukajärvellä. Korviini valuu musiikkia. Isäni vaimo istuu pianon ääressä, soittaa ja laulaa isäni tekemää musiikkia. Mennään Nattasille maalaa silmilleni kuvan Saariselältä vajaan neljänkymmenen vuoden takaa. Emme menneet, mutta näimme nuo punagraniittiset, reilun puolen kilometrin korkeuteen kurkottelevat tunturit taivaanrannassa. Tilia Cordata taas ei kuljeta minua Tampereen Hämeenpuistoon, johon sanojen synty kaiketi sijoittuu, vaan työpöytäni ääreen: julkaisin sen tekstin kokonaisuudessaan toimittamassani Palstakirjassa (BoD 2016) , jolla juhlistin osaltani isäni 80-vuotispäivää samaisen vuoden maaliskuussa.

Kuuntelen ja totean, että vanha roisto on ollut aika kova. Tai viritetään rehellisyyden astetta: tosi kova.

”Olen niillä elämäni vaiheilla, jossa huomaan miettiväni aikaisempaa enemmän, kuka olen suhteessa vanhempiini ja sukuihini.”

Isäni rehki porvarillisen päivätyönsä koulumaailmassa Helsingissä, Janakkalassa ja Tampereella. Siinä ohessa hän teki pitkän uran tietokirjailijana pääosin alansa oppikirjojen tekijänä. Omalla ajalla hänestä kuoriutui musiikkimies ja lyyrikko. Olen toimittanut hänen runojaan julki jo mainitun Palstakirjan lisäksi vuonna 2014 ilmestyneen kokoelman Niin minä maa sinua rakastin verran. Että ne olisivat tallessa vähintään Kansalliskirjastossa. Onneksi myös sävellystyö näyttää nyt tulevan korjatuksi tuulensuojaan ja kenties jonkun halukkaan käytettäväksi. Siitä lisää joskus.



 

 ”Elämän ja itsensä ymmärtämiseksi myös taustapeili on tarpeen.”


Olen niillä elämäni vaiheilla, jossa huomaan miettiväni aikaisempaa enemmän, kuka olen suhteessa vanhempiini ja sukuihini. Se, miten pidän yhyeyttä veriläheisiini ei näyttäydy enää samalla tavalla valittavissa olevana asiana kuin aiemmin. Aika järsii meistä jokaista. Yhtä se rouhii voimallisemmin kuin toista. Elämän ja itsensä ymmärtämiseksi myös taustapeili on tarpeen.

Niin. Isäni lauloi vuosikymmenet kuoroissa Ylioppilaskunnan Laulajia ja Händel-kuoroa myöten – minä en ole laulanut yhdessäkään. Isäni on biologi – minä tunnen kasveista voikukan ja kuusen, ja kuusen kanssa tulee vaikeuksia, jos pitää tietää onko se pihta- vai mikä. Olemme taatusti äänestäneet vaaleissa eri puolueita ja kannattaneet prseidentikisi eri ehdokkaita. Toisaalta minäkin olen ollut musiikkimies, minun musiikkini vain on ollut toisenlaista kuin isäni.  Me molemmat olemme istuneet työpöytämme ääressä ja kirjoittaneet – ja sen jälkeen istuneet ja kirjoittaneet. Kaiken kaikkiaan kysymyksessä on vyyhti, jota ei selvitä sen paremmin se kuuluisa Erkki kuin ajoin mainittu  sikakaan: mikä on opittua, mikä geeneissä kulkeutuvaa. Pohjimmiltani ajattelen olevani enemmän Färman kuin Paarlahti, mutta aika ajoin en ole siitä ollenkaan varma. Tähän liittyy asia, jolla olen joskus hauskuttanut itseäni: muistan nuorempana, että moni sanoi minusta, että olet kuin isäsi. Toivon heidän tarkoittaneen ulkomuotoa. On varmaan jotenkin kirjoitettu kulttuurin, että pojat muistuttavat isiään. Minun kohdallani vitsi on siinä, että oikeasti muotoni juuristo on toisaalla. Istuessani Färman-Rintamäen porukan kanssa sukukokouksessa Ylistarossa kesällä 2010 minun oli helppo ympärilleni vilkaisemalla nähdä, mistä puutavarasta minut on värkätty.  

”Jostakin minuun on periytynyt piirre, että määritän oman käsivarteni mitan välillä hyvinkin tarkasti ja sen piirtämän piirin sisälle tullaan vain luvan kanssa.  Vuosien mittaan väkeä on pyörinyt siellä huomattavasti vähemmän kuin Kooveen maalilla.”

Se ainakin isässäni ja minussa on yhteistä, että suuri osa meissä olevasta taitaa jäädä ympärillämme oleville arvoitukseksi. Jostakin minuun on periytynyt piirre, että määritän oman käsivarteni mitan välillä hyvinkin tarkasti ja sen piirtämän piirin sisälle tullaan vain luvan kanssa.  Vuosien mittaan väkeä on pyörinyt siellä huomattavasti vähemmän kuin Kooveen maalilla. Dangerous Cargo, No Visitors niin kuin öljytankkerilla.
 
Palaan aikamatkallani tammikuisesta sunnuntaista joulukuiseen perjantaihin. Lehteilen Tampereen yliopistolla juuri käsiini saamaani tyttäreni väitöskirjaa. Kyse on lääketieteellisestä, tarkemmin keliakiaa käsittelevästä tutkimuksesta. Luen saatesanoja teoksen lopusta. Liikutun. Tyttäreni kirjoittaa niissä lapsuuden perheestään ja vanhemmistaan tavalla, joka mykistää. Siitä huolimatta, että ymmärrän hänestä tulleen sen, mitä hän on paremminkin minusta huolimatta kuin minun takiani. Saati ansiostani. Ja hän selvästi tietää, miten käsivarteni mitan sisäpuolelle astutaan. Luultavasti tyttäreni miettii aikanaan samaa vyyhtiä kuin minä nyt - kuka hän on suhteessa minuun ja mikä on opittua, mikä perittyä. Ja ajallinen matka noihin pohdintoihin kuluu todennäköisesti joutuisammin kuin nyt osaamme ajatella.

Sunnuntainen puolipäivä Tampereen Kaukajärvellä on aurinkoinen. Siitä huolimatta, että sataa lunta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp