Siirry pääsisältöön

ODOETTAVISSA PALUU RIKOSPAIKALLE


”Koneellani on vajaat sata sivua käsikirjoitusta, joka on koostettu uudesta, vanhasta, 
lainatusta ja bluesista.”
 

Julkaisin vuonna 2001 runokokoelman Vilppula, sielun tila (MC Pilot). Sen ytimen muodosti sarja Vartiotorni, joka oli palkittu edellisenä vuonna Vilppulan kirkon satavuotisjuhlien yhteydessä järjestetyssä kilpailussa. Elin tuolloin aktiivisen kirjoittajan elämää ja kuvittelin jopa saavuttavani kynäilyilläni jotakin. Siinä flowssa syntyi lisää vilppula-aiheisia tekstejä, joista osa liittyi Kotiniemeen eli Vilppulan vankilaan. Osa maisemoitui muuten vaan paikalliseen sieluntilaan.




 Vilppula,


Vilppula, sielun tila arvosteltiin sanomalehti Keskisuomalaisen kulttuurisivuilla. Minua kutsuttiin ”merkittäväksi runoilijaksi”. Hih.


Vilppulan seurakunta oli kirjan toteutuksessa suureksi avuksi. Olin tarjonnut käsikirjoitusta joillekin kustantamoille ja saanut kovin tutun kuuloisia vastauksia, joissa kerrottiin, että tekstit ovat kiinnostavia, mutta heillä ei ole mahdollisuutta niiden julkaisemiseen. Päädyin käyttämään palvelukustantajaa, joka edellytti 80 kappaleen takuuostoa. Seurakunta hoiti tämän pinon omaan jakeluunsa ja olin ihanan vapaa siitä, mikä on työlästä, mutta välttämätöntä: kirjojen markkinoinnista ja myymisestä.


Vuosien mittaan kirjoitin lisää ”kotiseututekstejä”. Tavoittelin jossain vaiheessa vankila-aiheista kokoelmaa. Siitä ei tullut mitään. Linnaketta koskee sama ongelma kuin sairaalaa ja joitakin muita elämäni töitten ympäristöjä: todellisia tarinoita ei voi useinkaan kertoa.

”Ajattelin, että jotenkin pitää osallistua sisällissodan muistovuoteen ja teen sen siis näin.”

Nyt olen palaamassa rikospaikalle. Koneellani on vajaat sata sivua käsikirjoitusta, joka on koostettu uudesta, vanhasta, lainatusta ja bluesista. Sysäyksenä oli osallistuminen sanantaivuttajana Tertun enkelit –kollektiivin Vilppulan vaiheilla 2018 –tuotantoon, joka toteutettiin Vilppulankosken koululla maaliskuussa. Ajattelin, että jotenkin pitää osallistua sisällissodan muistovuoteen ja teen sen siis näin. Ja sisällä tietysti poltteli alati kytevä halu kansittaa tekemisiään.

Uusi tulokas pitää sisällään valikoiman 17 vuoden takaisen Vilppula, sielun tila –kokoelman tekstejä, Vilppulan vaiheilla 2018 –ohjelmistoon kuuluneen Maisemassa -kokonaisuuden ja niiden päälle kelpo kasan uutta ja ennen näkemätöntä sanaa arkustani. Mukana on myös muutama muissa yhteyksissä vuosien mittaan julkaistu yksittäinen runo, jotka tuntuivat sopivan tähän yhteyteen.


”Olen kasannut elämäni aikana neljä runokokoelmaa, pari muuta kirjaa ja toimittanut niiden päälle jokusen opuksen –  jokaisen jäljiltä olen ollut kipeänä ja vähän päästäni sekaisin.”


Vuonna 2001 kuulin jonkun puhuneen kylillä, että kirjoitinkohan minä Vilppula, sielun tilan kohennellakseni osakkeitani ajatellen.Vilppulan seurakunnan kirkkoherran vaalia   Ounastelu juontui tietysti siitä, että Raimo Kemppainen oli tuolloin hakeutumassa pois seurakunnasta ja ihmisillä ehkä on yleisesti käsitys, että varttuva pappi ja seurakunnan taannoinen kappalainen jotenkin hinkuaa kalifiksi kalifin paikalle. En tokikaan ollut ajatellut hakea Vilppulan kirkkoherran virkaa. Ehkä minusta olisi ollut siihen, mutta siihen, että olisin kirjoittanut runokokoelman vaalityönä, minusta ei taatusti olisi ollut. Ihan niin hyvä kirjoittaja en ole. Olen kasannut elämäni aikana neljä runokokoelmaa, pari muuta kirjaa ja toimittanut niiden päälle jokusen opuksen – jokaisen jäljiltä olen ollut kipeänä ja vähän päästäni sekaisin.  Tampereen likka, elämäni suuri rakkaus, totesi joskus syvällä välittämisellä, että minusta ei olisi kirjailijaksi. Hän tarkoitti silloin kylläkin hartioitani. Mutta kirjoittaminen ei todellakaan ole aina mukava harrastus, vaan siinä on kysymys sisäisestä tekemisen pakosta. Silloin kaatuu usein aitaakin.

Mutta tällaista on ihmisten kanssa ja ihmisten keskellä, ja saa ollakin. En soimannut vaaliajatuksen ajattelijaa silloin enkä soimaa nyt. Pitää ymmärtää myös heitä, jotka tekevät jotain muuta kuin mikä itselle on tuttua. On paljon asioita, joiden vaativuutta minä en osaa suhteuttaa mitenkään oikeisiin puihin.


”Näitä uusia runoja en aio koskaan lukea julkisesti. Kirja tulee kuitenkin olemaan niiden saatavilla, jotka sen haluavat hankkia ja mahdollisesti jopa lukea.”


17 vuotta sitten runokirjaani meni kaupaksi kolminumeroinen määrä. Nyt olen tyytyväinen, jos pääsen kymmeneen. Viimeksi, kun luin runojani julkisesti, paikalla oli kirjaston henkilökunnan ja kanssaesiintyjieni lisäksi kolme kuulijaa. Näitä uusia runoja en aio koskaan lukea julkisesti. Kirja tulee kuitenkin olemaan niiden saatavilla, jotka sen haluavat hankkia ja mahdollisesti jopa lukea. 




 sielun tila


Vuonna 2001 kirjani takakannessa sanottiin: ”Vilppula on enemmän kuin pitäjä kartan reunalla. Se on sielun tila.” Keväällä 2018 Vilppula on osa Mänttä-Vilppulan taidekaupunkia. Edelleen se on sielun tila.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp