Siirry pääsisältöön

VALINNANVAPAUTTA VIIKATEMIEHEN VAINIOILLA


”Monissa asioissa on kiva valkkailla vaihtoehtoja, tärkeimmissä ei useinkaan voi.”


Aloittelin juhannuksen jälkeisenä tiistaina rästivapaitten viettämistä. Olin lukenut, että vapailla kannattaa pitää yllä sopivassa suhteessa lepäilyä ja mielenkiintoista tekemistä. Päätin siis aluksi ottaa rennosti. Natustelin ruisleipiä ja join kahvia pitkän kaavan mukaan. Auki jäänyt työpuhelin muovasi aamuhetkeni tuota pikaa. Ei siitä sen enempää.

”Lukija voi käyttää vapauttaan valita, mitä kirjoittamani tässä kohdin tarkoittaa.”

En harrasta sometaukoja. Katson voivani säädellä netissä roikkumaani aikaa ilman virtuaalisia patolevyjä. Ajattelin sen sijaan pitää sotetaukoa. Aamulehden uutisfiidi sylkäisi kuitenkin samassa puhelimelleni tietoa uudistuksen lykkääntymisestä vuoteen 2021. Huomasin pääni ryhtyvän raksuttelemaan  valinnanvapaudesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi taannoin Twitterissä, että Kokoomukselle vapaus tarkoittaa lähinnä kaljaa. Minusta Li Andersson on fiksu ihminen. Lukija voi käyttää vapauttaan valita, mitä kirjoittamani tässä kohdin tarkoittaa.

”Nyt kulutuksessa olevat rästivapaani ovat sen peruja, että kahlasin juhannuksen seudun sairauden ja kuoleman maisemissa. Sekin oli seurausta yhdenlaisesta valinnanvapaudesta.”

Ehkä vapaus on muutakin kuin mallasta. Soten yhteydessä on puhuttu kaiken aikaa valinnanvapaudesta. Olen jo aikaa pudonnut keskustelujen ja inttämisten rattailta. Aika paljonhan valinnanvapautta on terveydenhoidossa ollut jo hyvän aikaa. Tällä kohtaa huomaan törmääväni omiin ammattitauteihini: en voi välttyä ololta, että valinnanvapaus itsessään on kohtalaisen harhainen käsite. Monissa asioissa on kiva valkkailla vaihtoehtoja, tärkeimmissä ei useinkaan voi. Totta kai ymmärrän, että on puhe valinnoista vaivojen hoidon eikä vaivojen itsensä suhteen. Mutta silti.

Omalla kohdallani tärkeimmät terveyteen liittyvät valinnat eivät juuri nyt koske hoitopaikkoja tai muita palvelusysteemin osasia, vaan asioita, joita teen itseni ja pitkäaikaissairauteni hyvän hoidon eteen. Niihin ei tarvita lainsäädäntöä, mutta miestä eikä marjanpoimijaa kysytään ajoittain. 

Nyt kulutuksessa olevat rästivapaani ovat sen peruja, että kahlasin juhannuksen seudun sairauden ja kuoleman maisemissa. Sekin oli seurausta yhdenlaisesta valinnanvapaudesta. Kukaan ei ole pakottanut minua vaeltelemaan palkkani edestä useimmiten elämän nurjalla puolella. Ihan itse olen sinne änkenyt ja tykkään työstäni, vaikka se usein ottaa lujille ja jättää minuun jälkiään. Säilyypähän jokin tolkku oman elämän kysymyksiin ja niiden mittasuhteisiin. Ja työpaikka itsessään tuo mahdollisuuksia tehdä monenlaisia valintoja. Kun on kohtalaisesti rahaa ja niitä vapaapäiviä, lomiakin. Yhteiskunta jakautuu valitettavan monella tavalla ja monessa kohdassa.

”Viikatemieheltä voi tietysti pohjalaiseen tyyliin kysyä, että kenenkäs poikia sitä ollaan, mutta ei sen kanssa lopulta käy neuvotteleminen, miten tehtäisiin. Vapaus valita kuuluu muualle kuin elämän laitimmaisille perspektiiveille.”

Oman valintojen vapauden taustalla on totta kai myös se, että virkamiesvanhempani olivat aikoinaan sitä mieltä, että sällin tulee käydä kouluja. Äitini mielestä minusta olisi varmaankin kyllä pitänyt tulla kirkkoherra eikä harvakseltaan puheita pitävä sairaalapastori, mutta kaikkea ei voi saada.



En sano töistäni sen enempää kuin sen, etteivät kohtaamani ihmiset olleet voineet käyttää minkäänlaista valinnanvapautta vaivojensa suhteen. Ja sadonkorjaaja ei ollut enää kaukana. Viikatemieheltä voi tietysti pohjalaiseen tyyliin kysyä, että kenenkäs poikia sitä ollaan, mutta ei sen kanssa lopulta käy neuvotteleminen, miten tehtäisiin. Vapaus valita kuuluu muualle kuin elämän laitimmaisille perspektiiveille.

”Join lisää kahvia ja kuuntelin rokkia. Tein valintoja Spotifyssa.”

Kuulin kerran, kun koulutytöt keskustelivat bussissa. Toinen kertoi olevansa tyystin kyllästynyt lomailemaan jossain Floridassa, jossa pitää joko olla koko päivä altaalla tai mennä autolla jonnekin. Kyllähän sellainen on vaikeaa. Helpompaa, kun ei mennä mihinkään, kun yksinhuoltajaäidin lomarahat on leikattu. Anteeksi populismi. En toivo, että Siperia opettaa tälle nuorelle ihmiselle yhtään mitään. Toivon, että jokin muu elämänviisastumisen tapa on mahdollinen.

Mutta valitaan nyt asioita, joita voidaan. Päätin aamusta ruveta kirjoittamaan. Tietokoneeni ilmoitti käsittelevänsä päivityksiä ja kertoi, että siihen voi mennä jonkin verran aikaa. Jonkin verran osoittautui venyväksi määreeksi. Valinnanvapaus oli siinä. Olisin voinut tietysti ottaa tabletin ja naputella sillä, tallettaa tekoseni pilveen ja jatkaa koneen ääressä, kunhan se taas olisi suostuvainen. Valitsin toisin. Join lisää kahvia ja kuuntelin rokkia. Tein valintoja Spotifyssa. En välittänyt Judas Priestistä, kitarat ja laulaja ulisivat turhanaikaisesti.  AC/DC sen sijaan maistui. Sieluni lepää, kun saan tarkistaa sisäisen kelloni Phil Ruddin metronomintarkasta rumpukompista. 

Joskus valinnat ovat kummallisia. Nyt kuuntelen Jamppa Tuomista.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp