Siirry pääsisältöön

NUORENA MIEHENÄ VIATTOMASSA AJASSA

Tervehdin itseäni väliin vaikealukuisin sanoin vuosikymmenten yli. ”


Selvittelin tavaroita entisessä huoneessani lapsuudenkodissani.
Sormiini sattui karmealla käsialalla kirjoitettu päiväkirja vuodelta 1981.

Kaksi matkaa, pitempi ja lyhyempi. Tottahan minä ne muistan.

Ensimäinen reissu oli kesän 1981 interrail-matka Tampereelta Tangeriin ja joinkin mutkin takaisin. Kahden nuoren miehen eli minun ja ystäväni Juhan surffaus läpi silloisen Euroopan. Ilman kännykkää ja luottokorttia. Kuvat tallentuivat diafilmille ja niitä kertyi nykyisen digimittapuun mukaan vähän. Taskussa oli lista osoitteista, joihin piti lähettää postikortti ja nahoissa luja luottamus elämään.

Elettiin viatonta aikaa. Lissabonin asemalla minulle tarjottiin elämäni ensimmäisen kerran ostettavaksi huumeita. Ehkä vanhempani olivat saaneet ajettua jotakin oppia  päähäni, vaikka yleisesti ottaen heidän kasvatustouhuamisensa oli suhteeni sangen tehotonta – kaupat jäivät tekemättä. Urho Kekkonen oli Suomen presidentti.



Ja ihan totta: kirjoitin päiväkirjaa, käsin. Harrastin samaa vielä matkoillani Yhdysvaltoihin (1984), Kreikkaan (1985) ja Ranskan kautta Irlantiin (1987). Sittemmin olen kirjannut muistiin lähinnä runojen aihioita. Enempää ei viitsi, tulee rakko sormeen eikä nykyään enää osaa ilman konetta.

Tämä on tiiseri. Saatte todennäköisesti kuulla näistä tarinoista tuonnempana lisää.”

Toinen kuin bonukseksi tähän päiväkirjaan raapaisemani raportti on toukokuulta 1982, jolloin olimme nykyisen vaimoni kanssa seuramatkalla Leningradissa. Sinne mentiin bussikyydillä. Meitä taisi olla noin kuusi ihmistä selvänä, kun matkaan lähdettiin Tampereen Vanhan kirkon edestä. Kuski ja matkanjohtaja kuuluivat onneksi tähän joukkoon.

Eletiin viatonta aikaa. Saimme kahdelta nuorukaiselta pimeän taksikyydin Leningradin keskustasta vähän syrjemmällä olleeseen hotelliimme. En kokeilisi samaa tämän päivän Pietarissa. Lada kulki. Leonid Brezhnev johti Neuvostoliittoa.

Lueskelin kirjoittamaani, moni asia palautui mieleen. Hymyilin. Tervehdin itseäni väliin vaikealukuisin sanoin vuosikymmenten yli.

En kirjoita tästä sen enempää. Tämä on tiiseri. Saatte todennäköisesti kuulla näistä tarinoista  tuonnempana lisää. Pääni kehittää ideoita myös lauantaisin.

Ihan hyvä aihio. God makes no junk. ”

Tunnistin kirjoittajan. Minähän se. Ja tein sen ihastuttavan havainnon, etä pidin tästä täysi-ikäisyyden kynnyksellä hampparoivasta sällistä. Ihan hyvä aihio. God makes no junk.

5.6.1981 tämä ajatusten Kokemäenjoki on kirjannut vissin havainnon: ”On kiva puhua englantia silloin, kun sitä ymmärtää” - ja jatkanut hetimiten kohti elämän mysteerin luita ja ytimiä: ”Onkohan Espanjassa yhtään blondia?”

Uusia ratapäiväkirjoja syntyy. Uudet mietteet odottavat kirjaamista. Jos sydän lyö ja junat kulkevat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...