Siirry pääsisältöön
l

TÄHÄN ASTI TÄRKEIN


Jospa olisi vielä monta kirjaa kirjoiottamatta ja kuvaa ottamatta. Kyllä minä niissä seison vaikka kravatti kaulassa, jos se siitä on kiinni. Vaikka ei se tietenkään ole.”

Vuoden 2018 syyskuun viimeisenä perjantaina olin tähän astisen elämäni tärkeimmässä valokuvassa. Patsastelin Tampereen teknillisen yliopiston Festia-rakennuksen aulassa yhdessä juuri diplomi-insinöörin todistuksen pokanneen poikani kanssa. Se oli hieno päivä. On totta kai hienoa, kun jälkeläinen saa akateemisen urakkansa valmiiksi. Oli kuitenkin myös toinen syy, miksi päivä oli hieno ja miksi tuo kuva itse asiassa on tähän astisen elämäni tärkein. Oli vain yksinkertaisesti hienoa olla tuossa kuvassa.





Färman ja poika (vas).
Kuva: Sanna-Leena Paarlahti



Asia huhuilee jotakin taustoitukseksi. En yleensä innostu sairauksien ja muiden vastoinkäymisten asettamisesta julkisesti näytteille. Sallin nyt itselleni tämän tekstin verran poikkemista linjalta. Mainitussa valokuvassa pönöttämiselle olisi nimittäin ollut varteenotettavana vaihtoehtona sairaalassa tai ruumishuoneella makaaminen. Sen dramaattisemmasta asiasta ei ole kysymys kuin siitä, että päässäni kiertävä veri virtasi pari viikkoa sitten rännistä ohi ja nyt minua kursitaan sen jäljiltä kuntoon. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että junan alle onnistuu joskus jäämään sillä lailla vähän. Samalla olen tietoinen siitä, että olisin hyvinkin voinut myöhästyä illan viimeisestä kiskobussista Vilppulaan. 


”Kirjoitan tätä tekstiä oikeastaan lääkärin määräyksestä. Lukeminen, kirjoittaminen, valokuvien kanssa puuhailu ja musiikin kuunteleminen ovat kaikki kotiin päin.”


En kuitenkaan jäänyt laiturille. Olin poikani valmistujaisissa ja sitten ensimmäisellä sairastumiseni jälkeisellä  kotilomalla. Kirjoitan tätä tekstiä oikeastaan lääkärin määräyksestä. Lukeminen, kirjoittaminen, valokuvien kanssa puuhailu ja musiikin kuunteleminen ovat kaikki kotiin päin. Ei hullumpia ohjeita…mutta ihan oikeasti minua puhuttelee se, että minä kampean itseäni ylös maailmasta, johon pari viikkoa sitten putosin ja apuna minulla ovat asiat, jotka ovat vuosikymmeniä olleet minulle tärkeitä ja rakkaita. Gimme Shelter!  Se on nyt minun huutoni elämälle.


”Tärkeiden ja rakkaiden asioiden avulla, puhumattakaan tärkeistä ja rakkaista ihmisistä. Perheenjäsenistä ja ystävistä.”


Oltuani viimeiset pari viikkoa jatkuvasti testikuvassa, totean hieman itseironisesti, että tämänkin joku varmaan lukee sillä silmällä, että miten kirjoittaminen Paarlahdelta sujuu. Vähän samaan tapaan kuin saatuani yliopistosairaalassa luvan kävellä lähdin pikimmiten istumaan tyhjän päälle. Astialle astellessani mietin, että missähän on silmäpari, joka arvioi, miten kävelemiseni sujuu. Toki näin pitää ollakin, kun ihmistä hoidetaan, mutta jääköön potilaalle  oikeutus pelata tilanteessaan mustan huumorin ja sarkasmin korteilla. No näin tämä sujuu niin kuin sanat tähän asettuvat. Luotan samaan minkä totesin neuropsykologille hänen todettuaan, että löydän sanat vaivatta. Totesin, että sanat ovat aina olleet ystäviäni, eivätkä ne nytkään minua jätä. Se on yksi syvimpiä toiveitani tässä ja nyt.


”Voisin kysyä, miten ole ansainnut nämä ihmiset.  En kuitenkaan kysy, sillä tiedän, ettei minun ole tarvinnut heitä ansaita. Olen onnellinen, että he ovat.”


Tärkeiden ja rakkaiden asioiden avulla, puhumattakaan tärkeistä ja rakkaista ihmisistä. Perheenjäsenistä ja ystävistä. Voisin kysyä, miten ole ansainnut nämä ihmiset.  En kuitenkaan kysy, sillä tiedän, ettei minun ole tarvinnut heitä ansaita. Olen onnellinen, että he ovat.



Eräs kirjailijaystäväni totesi  jokin aika taaksepäin, että jos sinulla on jotakin kirjoitettavaa, sen kirjoittamisen aika on nyt. Voi kuulostaa kliseeltä ja tekee niin juuri siksi, että asia on niin.


 Kliseet ovat kliseitä siksi, että ne ovat niin hirvittävän tosia. Eräs kirjailijaystäväni totesi  jokin aika taaksepäin, että jos sinulla on jotakin kirjoitettavaa, sen kirjoittamisen aika on nyt. Voi kuulostaa kliseeltä ja tekee niin juuri siksi, että asia on niin. Ja ajatusta voi lavennella muuttujat muuttaen. Sisältö pysyy totena.

Jospa olisi vielä monta kirjaa kirjoiottamatta ja kuvaa ottamatta. Kyllä minä niissä seison vaikka kravatti kaulassa, jos se siitä on kiinni. Vaikka ei se tietenkään ole. 



”Lahjahommaa tämä on kaikki.”


Lahjahommaa tämä on kaikki. En ole kyllä koskaan ymmärtänyt, kun joku sanoo olevansa kiitollinen elämälle. Itse en keksi, miten se tehdään. Mutta yritän päivittäin kaivaa vähän syvemmältä. Olen vuosien mittaan käynyt aika koukeroisia keskusteluja Luojani kanssa, mutta pohjimmiltani luotan siihen, että kyllä tämä kaikki on nimenomaan hänen lahjaansa ja hän on kiitollisuuteni kohde. Enemmän kuin elämä.  
  
Mutta Färman asetaa tavoitteen tulevaan. Ja juuri nyt hän on sitä mieltä, että kyllä täältä tullaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp