Siirry pääsisältöön

TÄRKEITÄ KUVIA NÄMÄKIN


”Eli vielä toinen muistiinraaputus sairastuvalta. Tämän jälkeen on aika vaihtaa levyä.”


Kirjoitin edellisesä tekstissäni elämäni tähän asti tärkeimmästä kuvasta. Nyt viikonloppuna olen jatkanut minua hoitavien ihmisten suosituksen mukaisesti omaehtoista kuntoutusta muun muassa nappaamalla muutamia kuvia ja työstämällä niitä tietokoneella. Lätkin niitä tähän näkösälle. Tärkeitä kuvia nämäkin. Päättyköön syyskuu näihin keltaisen sävyihin, joita tosin ei ole ihan viittäkymmentä. Eli vielä toinen muistiinraaputus sairastuvalta. Tämän jälkeen on aika vaihtaa levyä.


 

Ottamieni kuvien kohteet valikoituivat ihan sillä yksinkertaisella periaatteella, että en viitsinyt vielä lähteä omin päin hampparoimaan kotipihapiirini ulkopuolelle.

Kai näitä sitten joku katselee sillä silmällä, että miten olen osunut…







Perheenjäseneni totesivat joskus, että jos joku katselee valokuviani sitten, kun en itse ole enää niitä kommentoimassa, hän päätyy luultavasti lopputulemaan, että ompa jamppa ollut huono kuvaaja. Kun tuohonkin näpsäykseen on kauniin kirkon viereen jäänyt bajamaja ja ruosteinen Lada…






Tällaisia kuitenkin otin nyt ihan vaan ottaakseni ja saadakseni materiaalia 
puuhailuuni. 






Keltuaiskuvien seurana olkoon otos Arabian lautasesta meidän keittiössä.







 Tyttäreni totesi pyhäaamulla: ”Hei, tuo on säästettävä isälle.” Jutun vitsi on siinä, että olen viimeiset 25 vuotta syönyt aamiasleipäni juuri tällaiselta lautaselta. Älä kysy, miksi – tai kysy vaan, jos kysytyttää.  Kyse ei ole kummemmasta kuin siitä elämän hulluudesta, jota vain pitää olla, jotta kaiken muun kanssa pärjää.

Samainen tyttäreni, viisas nainen, totesi minun aloitettuani kuntoutusjakson: ”Sitten pitää olla vakavasti huolissaan, jos sieltä kerrotaan isän tykkäävän sienistä, haluavan juoda ruuan kanssa maitoa ja kyselleen, että koskahan hän pääsee hiihtämään.”  Samainen tyttäreni kielsi minua myös kiusaamasta laitoksen terapiaihmisiä. ”Iskä, taistele systeemiä vastaan vain kohtuudella ja muista, että ne ovat melkein kaikki sinun puolellasi.” Varmaan näin. Terapeutit ovat varmasti syvimmältään onnellisen tietämättömiä siitä, mihin minun kanssani saattaa joutua. Sain viime viikolla eteeni tehtävän, jossa minun piti muutamalla lauseella selittää, mikä on varpunen. Päätin olla kunnolla ja varmistin, että ”tässä varmaankin tarkoitetaan lintua eikä lituskaa kanisteria, jollaisessa pirtutrokarit kieltolakivuosina myivät tavaraa asiakkailleen.” Kun tänään palaan takaisin laitosjaksolle, aion jatkaa suorastaan vennamolaisella vakaudella asialinjalla. Ehkä niin on helpompi, myös minulle.

” There´s a good moon on the rise!”

Viime viikon lopulla yöhoitaja tupsahti huoneeseeni ja pohdiskeli, kuinka usein hän käy katsomassa, että en ole heittänyt lusikkaa nurkkaan. Kyselynsä taustaksi hän sanoi: ”Olen yläkerran hoitajia, enkä ihan tunne käytäntöjä.” Vältin niukasti kiusauksen kysyä, onko heillä vuorossa myös alakerran jengiä.

Eli nyt vaan mielenkiinnolla seuraamaan osallistuvana havainnoijana, minkälainen on meininki tulevalla viikolla. Sain kavereilta Facebookin Pulpetti-ryhmästä hyviä vinkkejä sairaala-aiheisista kauhukirjoista. Tulevien iltojen lukemiseksi minulla on mm.  Michael Palmerin romaani  The Sisterhood, joka vaikuttaa lupaavan hyytävältä. Luotan selviäväni.




Ja alkaahan parahiksi lokakuu.
There´s a good moon on the rise!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä