Siirry pääsisältöön

PATAÄSSÄLIPPU SALKOON 

JA TUULTA PÄIN

 

”Kysymys on siitä, että jotkin asiat lähtevät vain Motörheadilla.”


On aika nostaa pataässälippu salkoon. En ole heittäytynyt porilaisen jääkiekkojoukkueen kannattajaksi. Kysymys on siitä, että jotkin asiat lähtevät vain Motörheadilla.






Ollessani aivoverenvuotoni jälkeen laitoskuntoutusjaksolla, sain luettavakseni artikkelin, jossa kerrottiin musiikin aivojen kuntoutumista edistävästä vaikutuksesta. Nimenomaan itselle mieluisan ja itse valitun musiikin. Myös kirjailija-toimittaja Minna Lindgren määräsi minulle musiikin kuuntelemista lähettämässään rohkaisevassa viestissä. Niinpä elvytin itseäni useana päivänä kuuntelemalla Rolling Stonesia ja Bob Segeriä. Välillä minut tultiin repimään kuntosalille polkemaan pyörää ja vähän treenaamaan loitontajia. Samalla minut altistettiin ties mille espanjankieliselle huuliomusakille, joka lähinnä rohkaisi vatsaani tyhjentymään yläteitse. Kysyin, kauanko minun pitää kuunnella Rollareita ja Segeriä, jotta saan nollattua kaalimaatani myrkyttäneen gigolohuokailun ja jumputtelun vaikutukset. En muista saaneeni selkeää vastausta.

Soitin hiljattain leskeksi jääneelle ystävälleni. Hän kertoi musiikin auttavan. Vaihdoimme muutaman ajatuksen Jethro Tullista ja Argentista.


” Yksi asia, mikä auttaa minua taas kohti elämän pintaa, on musiikki, jota vanhempani pitivät 70-luvulla sietämättömänä renkutuksena, joka oli aina liian kovalla.”


Kun täytin viisikymmentä, Aamulehden toimittaja nimesi minut ”rokkia rakastavaksi sairaalapastoriksi”. Se on kunniakas luonnehdinta. Musiikki auttaa moneen. Se parantaa. Minulle musiikki on pienen ja pikku hiljaa ison ikäni ollut rokkia kaikenlaisine johdannaisineen. Siitä asti, kun jokusen vuoden toisella kymmenellä ollessani kuulin seireenimäisen kaksitoistatahtisen kutsun ja aloin oivaltaa, että sillä ei ole väliä, mitä myydään tai mistä kaverit intoilevat, vaan pääasia on se tavara, jota soitetaan.  Tangerine Dreamista AC/DC:hen, Emmilou Harrisista Motörheadiin. Kyllä niiden väliin mahtuu. Ja luettuani psykologilta saamani artikkelin, minua jotenkin hykerrytti. Yksi asia, mikä auttaa minua taas kohti elämän pintaa, on musiikki, jota vanhempani pitivät 70-luvulla sietämättömänä renkutuksena, joka oli aina liian kovalla. Isäni musiikkimiehenä tunnisti kyllä osaavan soiton, vaikka ei siitä pitänytkään. Äidilleni rockyhtyeet sen sijaan vilisivät yksiselitteisesti epämusikaalisia karvapäitä. 


”Jos minua huvittaa kuunnella Motörheadia, kuuntelen.”


Olin jo teini-ikäisenä tamperelaisena seurakuntanuorena epäilyttävää sorttia, koska tykkäsin  rehevästä tavarasta, enkä koskaan oikein saanut kiinni gospeliksi kutsutusta hengellisestä sävelistöstä. Siinä minun kuuntelemassani kun saattoi olla ties mitä takaperin soitettuja ja piilotettuja saatanallisia sanomia mukana. Joopa joo. Minulle ne biisit olivat vain jotain, josta nuoren miehen sielu sai kiinni. Ja se vain on sillä lailla, että niin moni asia elämässä saa lopulta käyttövoimansa ihmisten ikiaikaisesta kaipuusta kutea keskenään. Oli sitten kysymys runoudesta tai rockista. Ja se on ihan hyvä niin.  Nykyisin olen Maija Vilkkumaan Satumaa-tangoa lainaillen elänyt niin kauan, että voin tehdä melkein mitä vain. Jos minua huvittaa kuunnella Motörheadia, kuuntelen.


”Normaalioloissa kokemus riippuvuudesta toisista ihmistä on terveellinen kokemus.”


Ja tänään on aika taas nostaa pataässälippu salkoon ja mennä tuulta päin. Vaikka uskon päässeeni toipumisajassani pahimman henkisen notkon paremmalle syrjälle, aivotapahtumani jälkivaikuttaa päässäni siten, että mieli on ajoittain keinussa. Jokin trigger saattaa nykäistä minut arvaamattomasti alakulon alueelle. Eilen se oli se, kun tajusin konkreettisesti, miten monet asiat ovat minulle tällä hetkellä saavuttamattomia yksinkertaisesti sen takia, kun en voi toistaiseksi ajaa autoa. Ja kun asun seutukunnalla, jossa ei ole kattavaa joukkoliikennettä, koska täällä ei ole joukkoja. Normaalioloissa kokemus riippuvuudesta toisista ihmistä on terveellinen kokemus. Minun tämän hetken asemointini ei vain aina suostu näkemään asiaa niin. 


”Huilataan vasta Hammersmithin jälkeen.”


Eli hakkaa Lemmy bassostasi intro ja pistä Philty Animal rumpukalvot väpättämään. Anna Fast Eddie sormiesi lentää ja kitaran ulvoa, niin lähdetään. Saatte olla Jumalan juoksupoikina. Huilataan vasta Hammersmithin jälkeen. 

Kyllä se tästä, marraskuu. Ajan parran, ulkoilutan koiran, tyhjennän tiskikoneen ja lämmitän uunin. Kirjoitan kymmenen riviä rikosnovellia. 

 Mutta jotkin asiat lähtevät vain Motörheadilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...