Siirry pääsisältöön

OTAN LÄÄKKEENI – TIETOISESTI


”Otat purkin pöydälle ja haet hanasta vettä
– ja hetken päästä mietit, että ehkä otin, ehkä en.”


Viime syyskuisen tällin jäljiltä ilonani on lääke, joka tulee nauttia kolme kertaa päivässä. Haasteellinen homma siis, sillä aamu- ja iltapillerinsä yleensä muistaa, mutta päiväsajan annoksen kietaisemiseen on pitänyt ihan erikseen paneutua. Sinänsä yksinkertainen juttu, mutta kuten jo muinaiset peipohjalaiset tiesivät, simplicity is tough. Uuden opettelulla ja sen muuttumisella rutiiniksi pääsee nimittäin  kiinni seuraavaan problematiikkaan: matka aikeesta sen toteutukseen on lyhyt ja samalla pitkä. Otat purkin pöydälle ja haet hanasta vettä – ja hetken päästä mietit, että ehkä otin, ehkä en. Tuhannen toiston tie vie siihen, että on koitettava toimia tietoisesti.








Tämä tietoisesti-juttu on tietysti huumoria – ja sellaisena  hirvittävän totta niin kuin huumori ruukaa olla. Termi sai alkunsa siitä, kun elämänkumppanini totesi minun ties monennenko kerran kuluvalla viikolla miettivän, että heitinkö sen lääkkeen helttaani. ”Seuraavalla kerralla otat sen kyllä vähän tietoisemmin!” Tampereen likka huudahti.  Niinpä monesti sanonkin purkille käydessäni, että on aika ottaa tietoisesti lääke. Vitsi mikä vitsi, mutta toimii kuin kiskobussin klosetti. Sen lisäksi, että pillerin muistaa ottaa ja ottaneensa, termin viljeleminen tuottaa aika ajoin lisäarvoa itsessään hyödyllisen liikunnan muodossa. Se nimittäin johtaa välillä siihen, että joudun kumppanini takaa-ajamaksi, kun virnuiluni uhkaa tulla maksetuksi takaisin paidan alle ujutettuina pakkasilman viilentäminä käsinä tai herhiömäisenä kylkiluiden työstämisenä kutitustarkoituksin.


”Olisiko uuden tabletin aika?”



Välillä vetoapua muistamiseen tulee muualtakin. Pari päivää sitten sähköpostiini kilahti teleoperaattori Elisan viesti: ”Olisiko uuden tabletin aika?” Kaiken ne sielläkin tietävät…

Ajattelen lämmöllä niitä ihmisiä, jotka joutuvat vetämään päivän mittaan tähtitieteellisen määrän pillereitä. Dosetti tietysti auttaa asiassa, mutta silti. Minulle riittää askaretta jo tässä yhdessä päiväkahvin painikkeessa. Iso juttuhan on toki useimmiten syy, miksi on itseään lääkittävä, ei lääkkeitten ottaminen sinänsä.


”Paikka paikoin ei naurattanut yhtään, mutta lätkimällä pöytään mustan huumorin kortteja pidin päätäni pinnalla.”



Elämä on vakavasti otettava juttu. Vaivansa ja sairautensa joutuu useimmiten ottamaan vakavasti ja todesta.  Juuri siksi huumori on yksi elämän hyvä lahja. Sehän on pohjimmiltaan ihan muuta kuin vitsailua. Se on pyrkimystä käsitellä vaikeita ja jopa sietämättömiä asiantiloja niin, että niitten kanssa pärjää.

Hiljattain julkaisemassani runokokoelmassa Vain tuuli tyyntyy yöksi (BoD 2019) suodatan runon puhujan kautta viime syksyn kokemuksiani potilaana ja kuntoutujana. Paikka paikoin ei naurattanut yhtään, mutta lätkimällä pöytään mustan huumorin kortteja pidin päätäni pinnalla. Ohessa tekstinäyte kirjasta, jonka saat halutessasi esimerkiksi e-kirjana BoD:n omasta kaupasta tai Google Playsta.


Läpivalaistu mies

kuvattu
kirjattu

tunnusluvut ja puristusvoima
molemmista käsistä.

Puntariin minua ei ripusteta.
Ehkä niskastani ei löytynyt
koukulle sopivaa poimua.


Hämmästelen edelleen, että ne eivät tosiaan kertaakaan punninneet minua… ehkä epikriisiin kirjattiin vain väljästi, että mennyt läskiksi. Yhtä kaikki, kohta on taas aika ottaa lääke. Tietoisesti.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä