Siirry pääsisältöön

EIVÄT NE KUULU VIIVALLE


Kävin kesällä 2018 läpi lapsuuskotini huoneeseeni jäljiltäni jääneitä tavaroita. Niiden joukosta löysin kansion, joka piti sisällään listan lukemistani kirjoista vuoden 1974 syksystä joulukuun 1977 loppuun. 



Sen jatkona oli kokoamani lista otsikolla 
”Parhaat lukemani kirjat -1.7.1977”.



Nostalgista ja kiinnostavaa. Lista oli tällainen:



1.                       Zane Grey: Yksinäisen tähden harhailija

2.                       Alistair MacLean: Kalmankoura
3.                       Armas J. Pulla: Keisarin pääsiäismuna
4.                      Alis tair MacLean: Saattue Murmanskiin
5.                      Armas J. Pulla: ”Jees james Pound!” sanoi herra Ryhmy
6.                       Juho Virkonnas: Levoton leiri
7.                       Esa Anttala: Hopeaa rajan takaa
8.                       Agapetus: Totinen torvensoittaja
9.                        Lennart Vapaavuori: Salmikämpän pojat
10.                   Arvo Aallas: Hovikalleudet harhateillä
11.                   Niilo Lauttamus: Raatteen tien paholaiset
12.                   Bruce Campbell: Kivisen elefantin arvoitus
13.                   R.L. Stevenson: Aarresaari
14.                   E.R. Burroughs: Marsin miekat
15.                   Conan Doyle: Baskervillen koira
16.                   Aaro Honka: suurleirin seikkailijat
17.                   Alistair MacLean: Miljonäärien laiva
18.                   Anthony Buckeridge: Jennings salapoliisina
19.                   Aarno Planting: Lohet nousevat vastavirtaan
20.                   Aaro Honka: Sisukkaat ”Sarvikuanot”
21.                   Eric ambler: Topkapi
22.                   Alistair MacLean: Navaronen tykit
23.          Anthony Buckeridge: Jennings, kukapa muu
24.          Aaro Honka: Rantasen Kusti
25.          Yrjö Vasama: Meiläm Pojjaat
  


Olen listan laatiessani ollut 13-vuotias. Sitä silmäilemällä havaitsee, että olen elänyt tuolloin aikaa, jolloin nuorten- ja ennen kaikkea poikakirjat olivat vielä osa 


”Pikku hiljaa täysiverikseksi uroksenrytkäleeksi matkalla olleen pojan käteen tarttuivat ilmi selvästi reippaat ja miehekkäät lukemiset.”


lukemisiani, mutta aikuisten jännityskirjallisuus puski jo täyttä höyryä nurkan takaa mukaan kuvaan. Pikku hiljaa täysiverikseksi uroksenrytkäleeksi matkalla olleen pojan käteen tarttuivat ilmi selvästi reippaat ja miehekkäät lukemiset. Alistair MacLean on mukana neljällä teoksella – ja tässäkin pilkistää jokin valtavirtaisuuden vastaisuuteni kulma: olen nostanut tämän kirjailijan tuotannosta ensimmäiseksi romaanin Kalmankoura, en usein hänen merkittävimmäksi noteerattua Saattue Murmanskiin – sotakuvausta. Tänään joudun kyllä hakemalla hakemaan muistikuvia Kalmankourasta. Näin on monen muunkin listan teoksen kohdalla. Osasta taas muistan yllättävänkin paljon.  Muistan myös ahmineeni Esa Anttalan Hopeaa rajan takaa yhdessä arki-illassa ja kutakuinkin tukka pystyssä. Jännittävä kertomus oli edelleen, kun katselin sen syksyllä Mikko Niskasen vuonna 1963 ohjaaman filmatisoinnin. Elokuvassa muuten Pertti Spede Pasanen vetäisee aika tiukan suorituksen yhtenä hopeanhakureissun osallistujana. Pariin listan kirjoista olen palannut: Lennart Vapaavuoren Salmikämpän pojat ja Yrjö Vasaman Meiläm pojjaat olen lukenut  myöhemmin uudelleen. Mieleeni on jäänyt myös antoisa keskustelu Jennings-kirjoista erään silloisen luottamusmieskollegani kanssa muutaman vuoden takaisella kouliutusristeilyllä. Ajatustenvaihto ei kuulunut varsinaiseen koulutusohjelmaamme…


”Samoin lista kertoo siitä, että 13-vuotiaan maailma oli vielä järjestettävissä eri tavalla kuin esimerkiksi 55-vuotiaan. Kirjatkin oli mahdollista laittaa paremmuusjärjestykseen.”


Muitakin havaintoja voi tehdä. Olen suhtautunut kirjoihin ja niiden järjestykseen asettamiseen sellaisella vakavuudella, että lista on kirjoitettu huolellisesti koneella. Samoin lista kertoo siitä, että 13-vuotiaan maailma oli vielä järjestettävissä eri tavalla kuin esimerkiksi 55-vuotiaan. Kirjatkin oli mahdollista laittaa paremmuusjärjestykseen.


”On elämänkohtia, mielialoja ja jaksamisen tiloja, joihin sopii yksi, mutta ei toinen. Seuraavana päivänä voi olla jo ihan eri tavalla.”


Ajan kuluessa huomasin, että maailma ei ollut hahmotettavissa näin. Varsinkaan taiteesta, yhtä vähän kuva- tai sadetaiteesta kuin musiikistakaan ei ole oikein mielekästä laatia top rankingeja. Siitä huolimatta, että vuosittain jaetaan erilaisia finlandioita ja runeberg-palkintoja. Niiden mielekkyys syntyy ehkä siitä, että niiden kautta nostetaan esiin ammattitaidolla tehtyä työtä. Ja sitä pidän totta kai hyvänä.




Minulla on lempikirjoja ja – kirjailijoita. Spotify väittää tietävänsä lempimusiikkini. Mutta siinä on kyse muusta kuin siitä, mikä tai kuka on paras. On elämänkohtia, mielialoja ja jaksamisen tiloja, joihin sopii yksi, mutta ei toinen. Seuraavana päivänä voi olla jo ihan eri tavalla.





Kirjat ja muut luovan työn kautta syntyneet asiat eivät omissa ajatuksissani kuulu viivalle. Sen sijaan yritän suhtautua niihin kunnioituksella jo siksi, että tiedän omasta kokemuksesta, millaisen vaivan takana luovan työn lopputulokset yleensä ovat. Ja oikeastaanhan ne ovat lahjoja, jotka tekijä on minulle antanut. Usein jaksan niitten avulla elämääni vähän paremmin kuin ilman. Menipä tämä pateettiseksi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp