Siirry pääsisältöön

EIVÄT NE KUULU VIIVALLE


Kävin kesällä 2018 läpi lapsuuskotini huoneeseeni jäljiltäni jääneitä tavaroita. Niiden joukosta löysin kansion, joka piti sisällään listan lukemistani kirjoista vuoden 1974 syksystä joulukuun 1977 loppuun. 



Sen jatkona oli kokoamani lista otsikolla 
”Parhaat lukemani kirjat -1.7.1977”.



Nostalgista ja kiinnostavaa. Lista oli tällainen:



1.                       Zane Grey: Yksinäisen tähden harhailija

2.                       Alistair MacLean: Kalmankoura
3.                       Armas J. Pulla: Keisarin pääsiäismuna
4.                      Alis tair MacLean: Saattue Murmanskiin
5.                      Armas J. Pulla: ”Jees james Pound!” sanoi herra Ryhmy
6.                       Juho Virkonnas: Levoton leiri
7.                       Esa Anttala: Hopeaa rajan takaa
8.                       Agapetus: Totinen torvensoittaja
9.                        Lennart Vapaavuori: Salmikämpän pojat
10.                   Arvo Aallas: Hovikalleudet harhateillä
11.                   Niilo Lauttamus: Raatteen tien paholaiset
12.                   Bruce Campbell: Kivisen elefantin arvoitus
13.                   R.L. Stevenson: Aarresaari
14.                   E.R. Burroughs: Marsin miekat
15.                   Conan Doyle: Baskervillen koira
16.                   Aaro Honka: suurleirin seikkailijat
17.                   Alistair MacLean: Miljonäärien laiva
18.                   Anthony Buckeridge: Jennings salapoliisina
19.                   Aarno Planting: Lohet nousevat vastavirtaan
20.                   Aaro Honka: Sisukkaat ”Sarvikuanot”
21.                   Eric ambler: Topkapi
22.                   Alistair MacLean: Navaronen tykit
23.          Anthony Buckeridge: Jennings, kukapa muu
24.          Aaro Honka: Rantasen Kusti
25.          Yrjö Vasama: Meiläm Pojjaat
  


Olen listan laatiessani ollut 13-vuotias. Sitä silmäilemällä havaitsee, että olen elänyt tuolloin aikaa, jolloin nuorten- ja ennen kaikkea poikakirjat olivat vielä osa 


”Pikku hiljaa täysiverikseksi uroksenrytkäleeksi matkalla olleen pojan käteen tarttuivat ilmi selvästi reippaat ja miehekkäät lukemiset.”


lukemisiani, mutta aikuisten jännityskirjallisuus puski jo täyttä höyryä nurkan takaa mukaan kuvaan. Pikku hiljaa täysiverikseksi uroksenrytkäleeksi matkalla olleen pojan käteen tarttuivat ilmi selvästi reippaat ja miehekkäät lukemiset. Alistair MacLean on mukana neljällä teoksella – ja tässäkin pilkistää jokin valtavirtaisuuden vastaisuuteni kulma: olen nostanut tämän kirjailijan tuotannosta ensimmäiseksi romaanin Kalmankoura, en usein hänen merkittävimmäksi noteerattua Saattue Murmanskiin – sotakuvausta. Tänään joudun kyllä hakemalla hakemaan muistikuvia Kalmankourasta. Näin on monen muunkin listan teoksen kohdalla. Osasta taas muistan yllättävänkin paljon.  Muistan myös ahmineeni Esa Anttalan Hopeaa rajan takaa yhdessä arki-illassa ja kutakuinkin tukka pystyssä. Jännittävä kertomus oli edelleen, kun katselin sen syksyllä Mikko Niskasen vuonna 1963 ohjaaman filmatisoinnin. Elokuvassa muuten Pertti Spede Pasanen vetäisee aika tiukan suorituksen yhtenä hopeanhakureissun osallistujana. Pariin listan kirjoista olen palannut: Lennart Vapaavuoren Salmikämpän pojat ja Yrjö Vasaman Meiläm pojjaat olen lukenut  myöhemmin uudelleen. Mieleeni on jäänyt myös antoisa keskustelu Jennings-kirjoista erään silloisen luottamusmieskollegani kanssa muutaman vuoden takaisella kouliutusristeilyllä. Ajatustenvaihto ei kuulunut varsinaiseen koulutusohjelmaamme…


”Samoin lista kertoo siitä, että 13-vuotiaan maailma oli vielä järjestettävissä eri tavalla kuin esimerkiksi 55-vuotiaan. Kirjatkin oli mahdollista laittaa paremmuusjärjestykseen.”


Muitakin havaintoja voi tehdä. Olen suhtautunut kirjoihin ja niiden järjestykseen asettamiseen sellaisella vakavuudella, että lista on kirjoitettu huolellisesti koneella. Samoin lista kertoo siitä, että 13-vuotiaan maailma oli vielä järjestettävissä eri tavalla kuin esimerkiksi 55-vuotiaan. Kirjatkin oli mahdollista laittaa paremmuusjärjestykseen.


”On elämänkohtia, mielialoja ja jaksamisen tiloja, joihin sopii yksi, mutta ei toinen. Seuraavana päivänä voi olla jo ihan eri tavalla.”


Ajan kuluessa huomasin, että maailma ei ollut hahmotettavissa näin. Varsinkaan taiteesta, yhtä vähän kuva- tai sadetaiteesta kuin musiikistakaan ei ole oikein mielekästä laatia top rankingeja. Siitä huolimatta, että vuosittain jaetaan erilaisia finlandioita ja runeberg-palkintoja. Niiden mielekkyys syntyy ehkä siitä, että niiden kautta nostetaan esiin ammattitaidolla tehtyä työtä. Ja sitä pidän totta kai hyvänä.




Minulla on lempikirjoja ja – kirjailijoita. Spotify väittää tietävänsä lempimusiikkini. Mutta siinä on kyse muusta kuin siitä, mikä tai kuka on paras. On elämänkohtia, mielialoja ja jaksamisen tiloja, joihin sopii yksi, mutta ei toinen. Seuraavana päivänä voi olla jo ihan eri tavalla.





Kirjat ja muut luovan työn kautta syntyneet asiat eivät omissa ajatuksissani kuulu viivalle. Sen sijaan yritän suhtautua niihin kunnioituksella jo siksi, että tiedän omasta kokemuksesta, millaisen vaivan takana luovan työn lopputulokset yleensä ovat. Ja oikeastaanhan ne ovat lahjoja, jotka tekijä on minulle antanut. Usein jaksan niitten avulla elämääni vähän paremmin kuin ilman. Menipä tämä pateettiseksi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä