Siirry pääsisältöön

NAMIMAANANTAI



Helmikuu on henkitoreissaan. Valo valtaa alaa. Päivitetyn kansanviisauden mukaan kesää kynttelistä. Viikko aukeaa arkisesti. Iltapäivällä menen auton kanssa pajalle, mutta muuten toipilaan elämässä ei ole kiire mihinkään. Kunhan tässä paappana elelen. Ihan namimaanantai.





Karkkipäivää en kylläkään pidä. Viikonloppuna ostin säkillisen irtokarkkeja ja niitä on hyvänlaisesti jäljellä. Nappailemisen tahti on ollut harva. Saa pysyä sellaisena.


”Namimaanantai vahvistaa tänäänkin kokemusta, että 55 vuotta on hyvä ikä.”


Elämän ennen ja jälkeen –tapahtumilla on vaikutuksensa. Mietin juuri viikonvaihteessa, että en ole reiluun viiteen kuukauteen syönyt yhtään pussillista perunalastuja tai heittänyt helttaani ainuttakaan grillimakkaraa. Kasvissyöjäksi en ole ryhtynyt, mutta aika monta lihapläjäystä on tänä talvena vaihtunut kasvistavaraksi. Oluttölkit ovat jääneet sihauttamatta.

En ole koskaan ollut kummoinenkaan lähetyssaarnaaja missään asiassa. Uskottelen itselleni, ettei touhuamiseni vaikuta sauhuamiselta. No, tässä kohdin pitää ehkä rajata Tampereen Pallo-Veikot tarkastelun ulkopuolelle. Sääntö vaatii vahvistuksekseen poikkeuksen.

En hehkuta painon putoamisella tai kuvittele pelastavani tätä tai mitään muutakaan planeettaa syömällä aikaisempaa enemmän kasviksia – en ainakaan yksinäni. En ryhdy paheksumaan kenenkään alkoholinkäyttöä. En ole itse tokikaan ollut aikaisemminkaan mikään yltiökallistelija, lähinnä olen ollut suuntautunut saunoessa kaljoitteluun ja vastaavaan pikkutekemiseen. Totesin vain syyskuussa aivojeni mentyä solmuun, että en taida kaivata päähäni tästä lähtien minkään valtakunnan sumutteita. Ei siinä sen kummemmasta ole kysymys. Säästyneet rahat kuluvat johonkin muuhun, eivät ne pinoksi jää.


”Kyllähän se siinä lukee ihan selvästi.”


Namimaanantai vahvistaa tänäänkin kokemusta, että 55 vuotta on hyvä ikä. Se on sitä moneen asiaan ja ennen kaikkea itsestään huolehtimiseen. Itsensä arvostamiseen. Yksinkertaisesti itsensä rakastamiseen niin kuin jo Raamatussa ihmistä opastetaan (Matt. 22: 34-40):  

Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. 35Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" 3Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”

 Kyllähän se siinä lukee ihan selvästi. Eivätkä teologia tai elämän hengelliset aspektit ole tämän korkealentoisempia. Arkista asiaa. Ja itsensä rakastamiseen pätee lopulta perusperiaate, joka on ohittamaton myös puhuttaessa lähimmäisenrakkaudesta. Siinä on kyse teoista ja tekemisestä, ei tyhjän puhumisesta. Se on vähän kuin kirjoittaminen. Jos huokailen, että pitäisi kirjoittaa kirja, minun kannattaa luopua ajatuksesta ja sen sijaan ruveta kirjoittamaan. Jos mielessäni pyörii, että pitäisi virittää tottumuksiaan uudelleen, ajatus kannattaa panna käytäntöön. Hyvällä mielellä ja isoa kuvaa katsellen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp