Siirry pääsisältöön

NAMIMAANANTAI



Helmikuu on henkitoreissaan. Valo valtaa alaa. Päivitetyn kansanviisauden mukaan kesää kynttelistä. Viikko aukeaa arkisesti. Iltapäivällä menen auton kanssa pajalle, mutta muuten toipilaan elämässä ei ole kiire mihinkään. Kunhan tässä paappana elelen. Ihan namimaanantai.





Karkkipäivää en kylläkään pidä. Viikonloppuna ostin säkillisen irtokarkkeja ja niitä on hyvänlaisesti jäljellä. Nappailemisen tahti on ollut harva. Saa pysyä sellaisena.


”Namimaanantai vahvistaa tänäänkin kokemusta, että 55 vuotta on hyvä ikä.”


Elämän ennen ja jälkeen –tapahtumilla on vaikutuksensa. Mietin juuri viikonvaihteessa, että en ole reiluun viiteen kuukauteen syönyt yhtään pussillista perunalastuja tai heittänyt helttaani ainuttakaan grillimakkaraa. Kasvissyöjäksi en ole ryhtynyt, mutta aika monta lihapläjäystä on tänä talvena vaihtunut kasvistavaraksi. Oluttölkit ovat jääneet sihauttamatta.

En ole koskaan ollut kummoinenkaan lähetyssaarnaaja missään asiassa. Uskottelen itselleni, ettei touhuamiseni vaikuta sauhuamiselta. No, tässä kohdin pitää ehkä rajata Tampereen Pallo-Veikot tarkastelun ulkopuolelle. Sääntö vaatii vahvistuksekseen poikkeuksen.

En hehkuta painon putoamisella tai kuvittele pelastavani tätä tai mitään muutakaan planeettaa syömällä aikaisempaa enemmän kasviksia – en ainakaan yksinäni. En ryhdy paheksumaan kenenkään alkoholinkäyttöä. En ole itse tokikaan ollut aikaisemminkaan mikään yltiökallistelija, lähinnä olen ollut suuntautunut saunoessa kaljoitteluun ja vastaavaan pikkutekemiseen. Totesin vain syyskuussa aivojeni mentyä solmuun, että en taida kaivata päähäni tästä lähtien minkään valtakunnan sumutteita. Ei siinä sen kummemmasta ole kysymys. Säästyneet rahat kuluvat johonkin muuhun, eivät ne pinoksi jää.


”Kyllähän se siinä lukee ihan selvästi.”


Namimaanantai vahvistaa tänäänkin kokemusta, että 55 vuotta on hyvä ikä. Se on sitä moneen asiaan ja ennen kaikkea itsestään huolehtimiseen. Itsensä arvostamiseen. Yksinkertaisesti itsensä rakastamiseen niin kuin jo Raamatussa ihmistä opastetaan (Matt. 22: 34-40):  

Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. 35Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" 3Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”

 Kyllähän se siinä lukee ihan selvästi. Eivätkä teologia tai elämän hengelliset aspektit ole tämän korkealentoisempia. Arkista asiaa. Ja itsensä rakastamiseen pätee lopulta perusperiaate, joka on ohittamaton myös puhuttaessa lähimmäisenrakkaudesta. Siinä on kyse teoista ja tekemisestä, ei tyhjän puhumisesta. Se on vähän kuin kirjoittaminen. Jos huokailen, että pitäisi kirjoittaa kirja, minun kannattaa luopua ajatuksesta ja sen sijaan ruveta kirjoittamaan. Jos mielessäni pyörii, että pitäisi virittää tottumuksiaan uudelleen, ajatus kannattaa panna käytäntöön. Hyvällä mielellä ja isoa kuvaa katsellen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä