Siirry pääsisältöön





INTROVERTTI PUTKESSA

”Asiallista, selkeää ja ystävällistä."


Kävin yliopistosairaalassa viettämässä Kraftwerk-päivää. Toisin sanoen lojumassa magneettikuvausputkessa, kun hernettäni dokumentoitiin. Jalkapallokauden lähestyessä on turvallista, että taskussa on kausikortti pääkatsomoon.







Jollakin merkillisellä tavalla koen magneettikuvauksessa olemisen mukavana. Välillä mietin, tällaistako on sodan etulinjassa – ja sitten taas mieleen tulee saksalainen 70-luvun elektronimusiikki. Itseni kaltainen introvertti ei kaipaa tarjolla olevia radiokanavia korviinsa kuvauksen ajaksi. Omien ajatusten kanssa jytää ihan tarpeeksi.


”En voi virittää tutkimuskäyntini vaiheille minkäänlaista kansanradiota. Julkinen terveydenhoito ei toiminut tehottomasti, eivätkä ajat olleet myöhässä.”


Kuvausta varten minusta piti poistaa kaikenlaiset metalliset lisäkkeet. Minun kahdallani se tarkoitti glukoosisensoria, kelloa ja ”käsirautaa” eli kantamani sairauden hopeista tunnusta, joka killuu ranteessani yöt ja päivät. Se on siinä siltä varalta, jos joudun onnettomuuteen tai muuten tilaan, jossa en voi ilmaista itseäni – jotta saisin sellaisessa tilanteessa asianmukaista apua.

En voi virittää tutkimuskäyntini vaiheille minkäänlaista kansanradiota. Julkinen terveydenhoito ei toiminut tehottomasti, eivätkä ajat olleet myöhässä. Saamani palvelu oli kautta linjan asiallista, selkeää ja ystävällistä. Ei kai enempää voi toivoa?


”Pieni arkinen lukon naksautus ja se oli siinä.”


Mutta palataan tuohon käsirautaani. Ihmisen hienomotoriikka yleensä ja meikäläisen erityisesti on sen sorttista, että jo mainitun rannekkeen  irrottaminen, saati kiinnittäminen takaisin omin konstein panee hikoilemaan. Niin tälläkin kertaa. Niinpä putkesta päästyäni ja saatuani omat rytkyni niskaani hiipparoin hoitajan luo ja esitin kainon pyynnön, voisinko vaivata häntä kiinnittämään rannekkeeni.

”Sinä olit meidän viimeinen potilas tänään. Minä ehdin hyvin laittaa sen”, tämä vastasi. Ja lisäsi sitten iloisesti: ”Me päästään kanssa nyt kotiin.” Ja huolehti vielä sitten, että tiedän, minne päin minun pitää kääntyä sairaalan aulatiloihin vieville käytävälle.

Pieni arkinen lukon naksautus ja se oli siinä. Kirsikka kaakussa. Harvoin muistan lähteneeni hyväntuulisempana lääketieteellisestä tutkimuksesta.

Tämä pieni kohtaaminen jäi elämään ajatuksiini ajellessani hämärtyneessä illassa kotiin ylävesille. Organisaatioilla on strategiansa ja tavoitteensa, palveluita koitetaan tänä päivänä paketoida yleensä suhteellisen järkevään formuun. Perusasiat ovat yllättävän samoja, oli kyseessä sairaanhoitopiiri, seurakuntayhtymä tai jokin kaupallinen taho.


”Lopputulos kuntoutti kuntoutujaa.”


Ohittamaton seikka on asiakkaan - tai potilaan, mikä itse ihan mielelläni olen hakiessani hoitoa tai ollessani siihen liittyvissä tutkimuksissa – luona tehtävä työ. Tuona torstai-iltana hyvin paljon siitä, mitä sairaanhoitopiirin pyrkimyksenä on, tuli todeksi niiden parin työntekijän toimissa, jotka häärivät minun parissani. Ja tässä nuoressa hoitajassa, joka naksautti rannekkeeni lukon paikalleen. Näiden kohtaamisten kieli on se, joka kuuluu usein paljon kovempana kuin mitkään työryhmämietinnöt. Samoin kuin on aika lailla sama, mitä kirkolliskokous säätää, jos kaste- tai vihkipappi käyttäytyy tylysti. Näin se vain niin kovin usein menee. Kuva on totta kai monitahoinen ja ylärakenteita tarvitaan siinä kuin ruohonjuurtakin. Mutta kuten eräs kokenut ylihoitaja kerran asian kiteytti: ”Me kannamme paljon jalkojemme päällä.”

Mutta muistan lämmöllä näitä tutkimustani hoidellutta paria ihmistä. He olivat varmasti työpäivänsä lopuilla paljojen ihmiskontaktien kuormittamia niin kuin itse olen monesti ollut omassa työssäni. Mutta heidän kohdallaan toteutuivat nämä kolme: meininki oli asiallista, selkeää ja ystävällistä.  Lopputulos kuntoutti kuntoutujaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä