Siirry pääsisältöön

PAARLAHDEN LEVEYDELTÄ, SIUNATTU



Mietin sunnuntaiaamuna panevani tämän blogini tauolle. Takana on reilut viisi vuotta pari tekstiä kuukaudessa. Alkuun taisin kirjoittaa vähän useamminkin.  Että sen puolesta. Mutta sitten ajattelin, että kaveria ei jätetä.

Kun sain syyskuun 2018 puolivälissä aivoverenvuodon – niin kuin siinä nyt olisi ollut jotakin saamista – sen kuun tekstit olivat kirjoittamatta. Totesin tuolloin, että saavat ollakin. Elämässä on tärkeämpiäkin asioita. Ehkä oli ja on edelleen, mutta asetelma osoittautuu ehkä monisyisemmäksi kuin äkkiä kuvittelisi.


”Panin itseni sinnillä töihin”


Olin syyskuun lopussa ensimmäisellä kotilomallani Tuonenlehvän kuntoutuskeskuksesta. Panin itseni sinnillä töihin ja kirjoitin syyskuun tekstit 29. ja 30.9. Uskoakseni jälki oli  kelvollista.  Oikoluetutin ne varmuuden vuoksi tyttärelläni ennen julkaisemista, sen verran epävarmuutta puserossani asui  tuossa vaiheessa. Samaisessa viikonvaihteessa aloitin myös tietoisen ”kuntoutumiskuvien” ottamisen ja niiden kanssa puuhailun tietokoneen ääressä. Olihan nimenomaan visuaalinen hahmotus ottanut tällissäni siipeensä.

Siitä se lähti. Seuraavalla viikolla kirjoitin Tuonenlehvässä ensimmäisen tällin jälkeisen runoni. Ja ystävän vinkki: jos joudut (toivon sydämestäni, että et) tilanteeseen, älä näytä runojasi neuropsykologille tai puheterapeutille – kokemukseni mukaan heitä kiinnostaa lähinnä, käytätkö kokonaisia lauseita ja muu sellainen, millä ei ole juurikaan tekemistä lyriikan tai luovan kirjoittamisen kanssa. Minäkin tein kotilomalta kuntoutuskeskukseen palattuani harjoituksen, jossa katsottiin, osaanko selittää kirjoittamalla, mikä on varpunen.


”Paarlahden leveydeltä on ollut 

siunattu ruoska.”


Ja niin olen kirjoittanut. Tehnyt blogitekstejä, facebookpäivityksiä, runokokolman Vain tuuli tyyntyy yöksi ja rakentanut projektia Vanha 55, jota varten olen tehnyt uutta ja editoinut vanhaa. Luultavasti olen välillä kirjoittanut  todistaakseni itselleni olevani olemassa ja tarttunut sanoihin niin kuin veden varaan joutunut kortteenpätkiin. Ajoittain olen pitänyt yksinkertaisesti hauskaa ja kaiken aikaa itseäni tolkuissa siinä perustuksiltaan heiluvassa talossa, johon jouduin sairastumiseni myötä asettumaan. Menneinä kuukausina Paarlahden leveydeltä on ollut siunattu ruoska. Kukaan ei ole velvoittanut minua kahteen tekstiin kuukaudessa, mutta itse asettamansa tavoitteen pitää kernaasti. 

Kirjoittajalle on tärkeää, että kone pysyy käynnissä. Kokemukseni mukaan tekstiä syntyy sitä helpommin, mitä enemmän sitä tuottaa. Ja kun tietokoneaikana ei tarvitse tehdä edes sitä, mikä oli yksi oleellisista tekemisen vaiheista menneinä aikoina eli rypistää kelvottomia tekeleitään paperikoriin. Sen kun pyyhkii sanat ruudulta ja kirjoittaa tilalle parempia. Kirjoittaminen on kaiken lisäksi loistavaa aivojumppaa ja sellaisena paljon enemmän kuin sitä, että menevätkö sijamuodot oikein ja tavut kohdalleen. Aivoverenvuotoni ei vienyt minulta sanoja – nuo vanhat ystäväni eivät jättäneet minua. Tässä kohdin kliseisellä ilmaisulla Luojan kiitos on syvä merkitys.






"Kansikuvaakin jo katselen välipäissä."



Vanha 55 valmistuu toivottavasti viimeistään alkusyksyksi – jo sen takia, ettei sen nimeä tarvitse vaihtaa seuraavan syntymäpäivän painaessa päälle lokakuussa. Tänään on työn alla siihen luku Tampere on punainen. Kansikuvaakin jo katselen välipäissä. Siihen omissa ajatuksissani liittyvistä merkityksistä kerron myöhemmin lisää – mitä luultavimmin myös punaisesta Tampereesta. Ja jatkan tämän blogin parissa. Siunattu kaveri.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp