Siirry pääsisältöön

KYLLÄ TÄTÄ RIITTÄÄ


”Yksitoista päivää, sitten juna tulee asemalle.”


Lasken päiviä. Niitä on tätä kirjoittaessani arkielämän normaaleilla reunaehdoilla laskien jäljellä yksitoista.  Kyllä tätä riittää, siinä päällimmäinen tuntemukseni juuri nyt.




Yksitoista päivää, sitten juna tulee asemalle.

Kysymys on siitä, että heinäkuun myötä palaan töihin viime syyskuussa alkaneelta piknikiltä. Lusittua on silloin kasassa yhdeksän ja puoli kuukautta. Sanavalintani on tietoinen. Puhun ”lusimisesta” siksi, että elämässäni ajassa on yksi keskeinen yhteinen nimittäjä linnassa istumisen kanssa – jota tosin olen havainnoinut vain sivusta ja työni puolesta. Se on se, että oleellista ei niinkään ole kulunut aika, vaan se, mitä ajan kuluessa on tapahtunut. Matka syyskuusta kesäkuuhun on ollut pitkä.


”Olen melkoisen globaalin kulttuuripankin osakas.”


Minua on menneitten kuitten mittaan hoitanut noin yhdeksän lääkäriä ja viisi ja puoli psykologia, sen lisäksi on ollut muuta hoito- ja laitoshenkilökuntaa. Tämän päälle ovat kaikki ne ihmiset, jotka ovat muuten kuin palkkansa eteen tuoneet hyviä asioita elämääni.  Hyvän piiri on itse asiassa valtava. Siihen kuuluu myös kaikki se, minkä kanssa olen saanut keskustella lukemisen ja kirjoittamisen kautta. Olen melkoisen globaalin kulttuuripankin osakas. Ja kehtaan sanoa tehneeni itse talven mittaan kovan savotan. Pipaani nostan.


”En koe olleeni minkäänlaisella lomalla.”


Mutta jo riittää. Minulla on ollut vapaus kirjoittaa, puuhata valokuvauksen parissa, ottaa päiväunet, jos siltä on tuntunut. Mutta pois se mnusta!  Siirryn mielelläni tylsään arkiseen tekemiseen, jossa iso osa asioista ei ole itseni valittavissa. Lähden ilolla kotoa kello 6.22 ja palaan takaisin viiden jälkeen. On mukava päästä tekemään työasioita, jotka eivät läheskään aina ole mukavia. Kyse ei kuitenkaan ole yltiöpäisestä halusta rynnätä kiinni johonkin, vaan ennen kaikkea siitä, että haluan pois siitä, mikä on ollut. Tohdin myöntää, että jossain kohdin horisontti uhkasi hämärtyä ja usko siihen, että tälle on loppunsa horjua. Viimeiset puoli vuotta mieli on kuitenkin ollut pläkä sköne.

”Sairausloma” on minusta terminä erinomaisen epäonnistunut. En koe olleeni minkäänlaisella lomalla. Vapaalla työstäni kylläkin. Työkyvyttömänä. Olen siinä onnellisessa asemassa, että myös sitä oikeaa lomaa on vielä kesän mittaan tulossa. Mutta en viitsi uhrata sille nyt sen enempää ajatuksia. Ystäväni toivottavasti sallivat sen, etten tänä vuonna jaksa niin hirveästi innostua lomahehkutuksista sosiaalisessa mediassa. Jokainen nauttikoon ansaitsemistaan vapaista, itse en juuri nyt vain sattuneesta syystä pääse oikein kiinni tunnelmaan – en kyllä myöskään heitä keskusteluketjuihin mitään typeriä kommentteja. Ja kunhan olen ollut kuukauden töissä, katselen asiaa taas normaalisti. ”Kyllä tätä riittää” saa luultavasti sillä kohdin eri merkityksen kuin nyt.


”Pitäisi olla kohtalaisen pölvästi ajatellakseen, että maailma muuttuu, minä en.”


Olen ollut pitkin matkaa erilaisissa kuvissa, testeissä ja keskusteluissa, täyttänyt mielialakyselyn ja niin edelleen. Hyvä niin. Vielä tässä kalkkiviivoilla tapasin vain välillisesti hoitooni osallisen kaikkien alojen päivystävän dosentin, joka totesi, että ”voit omasta mielestäsi voida ihan hyvin, mutta minä näen, että et ole henkisesti entiselläsi.”  Niin. Tämä päivystävä dosentti ei siis kuulu yhdeksän minua hoitaneen valkotakin joukkoon.  Hän oli tavannut minut edellisen kerran toukokuussa 2018. Mutta oikeassa hän tietysti on: en ole henkisesti entiselläni. En tietenkään, koska kannan koko elämääni mukanani ja koostun elämistäni päivistä. Pitäisi olla kohtalaisen pölvästi ajatellakseen, että maailma muuttuu, minä en.


”Jalla jalla punainen! Sen verran olen henkisesti entiselläni.”


Luotan siihen, että tämä päivystävän dosentin pikatesti kertoi kuitenkin jotakin oleellista sekin. Ohikiitävän hetken koin tarvetta raivostua, mutta päätin säästää punaisen asteikon tunnetilat joukkuepelien karkeita tuomarivirheitä ja muita elämän kokoisia syitä varten. Sen sijaan asettelin tämän asiantuntijakohtaamisen siihen kategoriaan, johon kuuluviin asioihin suhtaudun purevuuden asteikolla vaihtelevasti liikkuvalla sarkasmilla.





TPV pelaa tänään Tammelassa - yllä oleva kuva toki on Valkeakosken Tehtikseltä.  Jalla jalla punainen! Sen verran olen henkisesti entiselläni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp