Siirry pääsisältöön

VAILLA PORSAAN ETUA



Suuri osa joululauluista on tehty kesällä. Minäkin kirjoitan nyt siis vuodenvaihteesta. Paitsi, että en kirjoita nyt. Siivotessani kaappiani vastaan tuli teksti, joka on julkaistu Mäntän seudun paikallisaviisissa eli  KMV-lehdessä 30.12.1994:

”Mutta kyllä hän on itse asiassa aika oleellisia asioita tiennyt, vaikka ei ole oikeasti tiennytkään.”

"Ihmiseltä puuttuu porsaan etu – tietämättömyys omasta kuolevaisuudestaan. suvun n okkamies Big Daddy toteaa näin Tennessee Williamsin näytelmässä Kissa kuumalla katolla. Sattuva sanominen näin vuotuisten kinkkukarnevaalien ja vuodenvaihteen aikoihin.

Kaiken lisäksi Big Daddyn ajatus on ilmeisen tosi. Uuden vuosiluvun kirjoittamista opetellessaan joutuu toteamaan, että päivät kuluvat. Kello voi pysähtyä, mutta aika ei. Mick Jagger ja Keith Richards toteavat vuonna 1974 levytetyssä kappaleessaan Time Waits For No-one, että aika ei odota ketään. Sillä ei ole suosikkeja, eikä se tule odottamaan minua.

Mutta ei ajan tarvitsekaan odottaa. Se on tarkoitettu kulumaan, niin kuin elämä elettäväksi. Jokainen alkava vuosi tuo myös uudet mahdollisuudet muun muassa siksi, että minulla on käytettävissäni sellaista elämänkokemusta ja viisautta, jota minulla ei vielä vuosi sitten ollut. Vanhatestamentillinen ajatus, että ikääntyminen merkitsee monesti myös viisastumista, on tosi sekin.

Uusi vuosi otetaan tänäkin vuonna Vilppulan kirkossa vastaan kellojen soitolla ja Jumala ompi linnamme –virrellä. Vasken kuminassa ja virren vakaissa värssyissä voimme me – porsaan etua vailla olevat – kuulla viestin: aika on Jumalan aikaa. Aikaraudat raksuttavat, mutta Jumala odottaa. Epämääräisen onnentoivottelun asemesta kellot saavat soida ilmoille uudenvuodenpäivän profetia sanoja Jesafan kirjasta: ”Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.”

” Viisaushan se on, mikä elämän 
mittaan kasvaa, jos hyvin käy.”

Näin kirjoitti Vilppulan seurakunnan kappalainen Teemu Paarlahti, jolla oli ikää 31 vuotta. Kun olen viimeisen vuoden aikana joutunut käymään sen sorttisella piknikillä ällitällien ihmemaassa, että en ihan ensimmäiseksi  toivo vastaavaa reissua kenellekään kanssaihmiselleni, tulen hymähtäneeksi nuoremman minäni sanailulle:   Jokainen alkava vuosi tuo myös uudet mahdollisuudet muun muassa siksi, että minulla on käytettävissäni sellaista elämänkokemusta ja viisautta, jota minulla ei vielä vuosi sitten ollut.” Joopa. Mutta kyllä hän on itse asiassa aika oleellisia asioita tiennyt, vaikka ei ole oikeasti tiennytkään. Lähinnä luullut tietävänsä. Viisaushan se on, mikä elämän mittaan kasvaa, jos hyvin käy. Katkeruus ei viisastuta. Minä uskon viisastuneeni viimeisen vuoden aikana, ja sen karttuneen pääoman kanssa katselen elämän seuraavia kierroksia kohti. Kysymys on kai siitä, minkä lapsenlapseni toinen isoisä, sydänkirugi ja professori, kiteytti tieteentekijän tarkkuudella: adaptaatiosta eli väljästi kansankielistettynä sopeutumisesta ja suuntautumisesta. Sitä myöten sitten toivosta.





Palakoot toivon kynttilät myös kesän valossa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä