Siirry pääsisältöön

VAILLA PORSAAN ETUA



Suuri osa joululauluista on tehty kesällä. Minäkin kirjoitan nyt siis vuodenvaihteesta. Paitsi, että en kirjoita nyt. Siivotessani kaappiani vastaan tuli teksti, joka on julkaistu Mäntän seudun paikallisaviisissa eli  KMV-lehdessä 30.12.1994:

”Mutta kyllä hän on itse asiassa aika oleellisia asioita tiennyt, vaikka ei ole oikeasti tiennytkään.”

"Ihmiseltä puuttuu porsaan etu – tietämättömyys omasta kuolevaisuudestaan. suvun n okkamies Big Daddy toteaa näin Tennessee Williamsin näytelmässä Kissa kuumalla katolla. Sattuva sanominen näin vuotuisten kinkkukarnevaalien ja vuodenvaihteen aikoihin.

Kaiken lisäksi Big Daddyn ajatus on ilmeisen tosi. Uuden vuosiluvun kirjoittamista opetellessaan joutuu toteamaan, että päivät kuluvat. Kello voi pysähtyä, mutta aika ei. Mick Jagger ja Keith Richards toteavat vuonna 1974 levytetyssä kappaleessaan Time Waits For No-one, että aika ei odota ketään. Sillä ei ole suosikkeja, eikä se tule odottamaan minua.

Mutta ei ajan tarvitsekaan odottaa. Se on tarkoitettu kulumaan, niin kuin elämä elettäväksi. Jokainen alkava vuosi tuo myös uudet mahdollisuudet muun muassa siksi, että minulla on käytettävissäni sellaista elämänkokemusta ja viisautta, jota minulla ei vielä vuosi sitten ollut. Vanhatestamentillinen ajatus, että ikääntyminen merkitsee monesti myös viisastumista, on tosi sekin.

Uusi vuosi otetaan tänäkin vuonna Vilppulan kirkossa vastaan kellojen soitolla ja Jumala ompi linnamme –virrellä. Vasken kuminassa ja virren vakaissa värssyissä voimme me – porsaan etua vailla olevat – kuulla viestin: aika on Jumalan aikaa. Aikaraudat raksuttavat, mutta Jumala odottaa. Epämääräisen onnentoivottelun asemesta kellot saavat soida ilmoille uudenvuodenpäivän profetia sanoja Jesafan kirjasta: ”Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.”

” Viisaushan se on, mikä elämän 
mittaan kasvaa, jos hyvin käy.”

Näin kirjoitti Vilppulan seurakunnan kappalainen Teemu Paarlahti, jolla oli ikää 31 vuotta. Kun olen viimeisen vuoden aikana joutunut käymään sen sorttisella piknikillä ällitällien ihmemaassa, että en ihan ensimmäiseksi  toivo vastaavaa reissua kenellekään kanssaihmiselleni, tulen hymähtäneeksi nuoremman minäni sanailulle:   Jokainen alkava vuosi tuo myös uudet mahdollisuudet muun muassa siksi, että minulla on käytettävissäni sellaista elämänkokemusta ja viisautta, jota minulla ei vielä vuosi sitten ollut.” Joopa. Mutta kyllä hän on itse asiassa aika oleellisia asioita tiennyt, vaikka ei ole oikeasti tiennytkään. Lähinnä luullut tietävänsä. Viisaushan se on, mikä elämän mittaan kasvaa, jos hyvin käy. Katkeruus ei viisastuta. Minä uskon viisastuneeni viimeisen vuoden aikana, ja sen karttuneen pääoman kanssa katselen elämän seuraavia kierroksia kohti. Kysymys on kai siitä, minkä lapsenlapseni toinen isoisä, sydänkirugi ja professori, kiteytti tieteentekijän tarkkuudella: adaptaatiosta eli väljästi kansankielistettynä sopeutumisesta ja suuntautumisesta. Sitä myöten sitten toivosta.





Palakoot toivon kynttilät myös kesän valossa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp