Siirry pääsisältöön

HELVETIN KUUMALLA HELVETIN HYVÄÄ?


”Kirjoitan näin, koska runon viimeiset kaksi riviä toteutuivat niin kuin toteutuivat.”


Olin joskus 1980-luvulla tamperelaisessa soitinliikkeessä ostamassa nailonkielistä akustista kitaraa. Myyjä oli ilmeisessä valmiudessa tehdä kaupat vaikka sukunsa kantaäidistä ja äityi kehumaan esittelemäänsä kuusikielistä: ”Tää on helvetin hyvä.” Totesin, että en tarvitse ihan niin hyvää ja ostohommat jäivät sillä erää siihen.  Jossakin sittemmin ilmeisesti tein kaupat, koska nailonkielinen soittopeli kotonani on.


”Mainitsikohan joku joskus jossain jotakin sarkasmin käytöstä?”


Elän kai antihelvettikuplassa. Siinä olooni kuuluu yhtä lailla se, että vierastan  feminiineihin genitaaleihin liittyvän sanaston käyttämistä noitumiseen. Oma kokemukseni sen käytöstä kun yhdistyy tilanteisiin, joissa mielen on täyttänyt pikemminkin iloisa innostus ja lumo kuin harmistus. Ei kyse ole siitä, ettenkö olisi kuullut kaikenlaista kieltä. Työmaailmani on ollut monenkirjava ja olen ollut mm. Oulun Kärppien kannattajien seurassa, kun Raimo Helminen on tasoittanut jääkiekko-ottelun ajassa 59.59.4.  Konepajakielikylpyjä on ollut tarjolla ja osaan minä sitä itsekin käyttää ja välillä ikävä kyllä erehdyn niin myös tekemään.  

1990-luvun alkupuolella pidin rippikoululeiriä Vilppulassa ja kyllästyin poikien uutterasti viljelemään v-tyyliin. Puhahdin, että ”jos teidän on pakko kirjoilla, niin kiroilkaa edes kunnolla.” Oppi meni perille: pojat kertoivat leirikavereilleen, että ”Paarlahti sanoi, että kiroilkaa vaan.” Mainitsikohan joku joskus jossain jotakin sarkasmin käytöstä? Yleisesti ottaen ja erityisesti 15-vuotiaitten kanssa se on tuhoa tuottava tapa.





Mutta tänään ei ole helvetin kuuma. Lämpömittari vain on ryntäämässä jumalattomiin lukemiin – tosin ranskalainen luultavasti vain hymähtäisi näille numeroille. En voi ilmanalalle juuri nyt mitään, mutta odotan joidenkin päivien päästä koittavaksi luvattua helpotusta. Minulla on Ruovedellä  kasa pöllejä odottamassa klapikoneen käyttäjää. Hommaa ei viitsi tehdä helteellä, mutta siinä on se perusongelma, mikä useimmissa töissä on: urakka tulee maaliin vain tekemällä. Tulkoon siis viileys! Ja nyt keitän kuumuudesta huolimatta kupin kahvia. Hyvää.




 Vesi oli lämmintä.


Viime syksynä kirjoitin tekstin, joka päätyi runokokoelmaani Vain tuuli tyyntyy yöksi sisältyvään sarjaan Helteisen kesän jäljiltä:


          Kävin viruttamassa varpaani
          tuonenvirrassa.
         Vesi oli helvetin lämmintä
         helteisen kesän jäljiltä.

         Tämän kerran kuolema tyytyi
         omaan luisevaan seuraansa.


Siellähän se taas luuraa, helvetin lämmin. Jos kysytään, kirjoitinko vuoden takaisen suven keleistä, tuonpuoleisista vai jostain ihan muusta, tiedän oman ajatukseni. Mikä on tässä kohdin lukijan miete, se puolestaan on hänen asiansa ja hänen vastuullaan. Hänen oikeutensa tulkita.

Runokokoelmasta ei tullut helvetin hyvää. Siitä tuli muuten vain omasta mielestäni kelvollinen, niin kuviteltu runomatka yhdeltä pitkältä piknikiltä. Kirjoitan näin, koska runon viimeiset kaksi riviä toteutuivat niin kuin toteutuivat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...