Siirry pääsisältöön

KAIKELLA ON KOKONSA



Toissa perjantaina Istuimme kaverini kanssa autossani Keuruulla. Olimme juuri nähneet jääkiekko-ottelun, jossa kannattamamme joukkue oli pelannut huonosti ja hävinnyt sen mukaisin luvuin. Älypuhelin oli kiidättänyt samaan hötäkkään tiedon, että Kymenlaaksossa ajassa 90+4 syntynyt maali oli sinetöinyt kannattamamme jalkapallojoukkueen putoamisen yhtä sarjaporrasta alemmas. V-käyrä oli laessaan.


”Hetken noiduskeltuamme lähdimme hyvillä mielin ajelemaan kotiin päin.”


Päätimme yrittää keksiä kaikki mahdolliset kirosanat. Päädyimme pohtimaan, kävisikö pieru hätätapauksessa voimasanasta. Siinäpä sitä olikin filosofisen pohdinnan aihe.

Hetken noiduskeltuamme lähdimme hyvillä mielin ajelemaan kotiin päin. Kumpikin meistä suhtautuu tiettyihin joukkuelajeihin joskus suorastaan raastavalla intohimolla. Kumpikin meistä oli kuitenkin tuossa iltahetkessä kirkkaan tietoinen siitä, että ne ovat vain urheilua. Kaikella on kokonsa. Meillä molemmilla on ollut elämässä jutut, jotka auttavat näissä kohdin asettelemaan harminaiheet tolkullisiin mittasuhteisiin. Tulee uusia pelejä, tulee uusi kausi, jolloin ehkä suunta on taas ylöspäin. Lähdettiin siis saunanlämmitykseen.


”Mikään elämän todellinen ongelma 

ei voi olla autoni konepellin alla.”


Viime perjantaina maksoin itseni kivuliaaksi tamperelaisessa autohuollossa. Lompakossa kävi imu, mutta yksityisautoilu ei koskaan tuota rahaa. Nyt näin, mutta autojen kanssa on kuitenkin helppoa. Niitä voi purkaa ja katsoa rauhassa, missä on vika tai mistä vuotaa. Sitten otetaan osa hyllystä ja lyödään rahaa lapaan – useimmiten se on sillä selvä. Ihmisen kanssa on monta kertaa vaikeampaa. Kun ei ole osaa tai sitä ei voida vaihtaa. Taitavinkaan kirurgi ei voi leikata joka paikasta. Tulee tilanteita, joissa nykyään yleinen puhe valinnanvapaudesta käy jonninjoutavaksi jorinaksi. Minulla ei ollut autoni huollon kanssa mitään isompaa murhetta – saatoin valita, ostanko tarvikeakun vai alkuperäistuotteen. Isommissa kysymyksissä vapaus valita loppuu monesti ilman neuvottelemista. Mikään elämän todellinen ongelma ei voi olla autoni konepellin alla. Lähdin siis hyvillä mielin ajelemaan kotiin päin. Että pääsisin saunanlämmitykseen.


”Näillä minä pärjään.”


Tulevana maanantaina aloitan työyksikössäni päivystysviikon neljäntoista kuukauden tauon jälkeen. Myönnän, että jännittää. Olen jaksanut normaalit työt hyvin palattuani aivoverenvuodon vaatineen toipilasajan jälkeen töihin. Nyt pitää kuitenkin vetäistä ensimmäisen kerran tavallista arkiviikkoa pitempi törni, jonka tehtävistä ei voi tietää etukäteen senkään vertaa kuin "normaalien" päivien askareista. Miten jaksan, jos hommat käyvät kasaantumaan? En tiedä, mutta lähden katsomaan. Ja lopulta tässäkin on kysymys mittakaavasta: edessä on kuitenkin vain päivystysviikkoa, ja niitä on ollut ennenkin. Minulla on työkalupakki, jossa on se, minkä vuosien ja jo vuosikymmenien työskentely voittopuolisesti elämän varjoisilla kolkilla on sinne ladannut. Ammattitaitoni on edelleen tallella ja Teemu edelleen Teemu. Näillä minä pärjään. Lähden pyhänä ajelemaan hyvillä mielin työmaatani kohti.




14.10.2018 kello 11.14


Ja tulevana maanantaina Vanha 55 täyttää  yhden vuoden lisää. Vuosi sitten oli aurinkoista ja kellertävää. Silloin oli syntymäpäivä, jolloin tuntui erityisen mukavalta olla hengissä ja tolkuissaan. Vähintään yhtä hyvää päivää odotan ja toivon tämän vuotisestakin virstanpylväästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä