Siirry pääsisältöön

EI OLE PAARLAHTI NOIRIA


Tällä päällä marraskuussa



Mieleeni kierähti, että ensimmäisen kirjani ilmestymisestä tulee tänä syksynä kuluneeksi 19 vuotta. Stephen Kingin  vakaana lukijana tämä tuntuu merkitykselliseltä.

Totesin viime kesänä, että on aika jättää toistaiseksi proosan kanssa läträäminen vähäiseksi ja palasin edellisen blogitekstini mukaan viime tammikuusta, mutta tarkemmin tarkasteltuna ainakin puolitoista  vuotta kehitteillä olleeseen runoprojektiini. Se on matkan varrella elänyt ja elähtänyt monitahoisesti - osa sen teksteistä päätyi joulukuussa 2018 julkaistuun Seudut, maat – yhteisteokseen Matti Kivilahden, Marjatta Norojärven ja Tomi Voroninin kanssa ja jotain heinäkuussa 2018 julkaistun toimittamani Jouni Paarlahden Pihkan tuoksu, toukat ja kesä – julkaisun lisukkeeksi.


”Ennen kesää kadotus.”


Kansiollinen tekstejä on keikkunut tietokoneellani nimikkeellä Paarlahti noir ja pikku hiljaa on alkanut tuntua, että ehkä kokonaisuudesta tulee jotain. Lue: runokokoelma, jota sitten myyn optimistisesti ajatellen 20 kappaletta. Sisällöstä iso osa on syntynyt viime talven toipilasaikanani, jolloin kirjoitin pääpuuhanani heinäkuussa 2019 maailmalle pullahtanutta suorasanaista kirjaa Vanha 55. Jossain vaiheessa vaihdoin uuden tulokkaan nimeksi Ennen kesää kadotus. Syynä tähän oli viime kädessä se, että vaikka annan uusissa teksteissäni alakulon ja tummien sävyjen vallata alansa kaikessa rauhassa, Paarlahti noiria ei ole olemassa. Voin peilata omia ajatuksiani ajoin synkästi, mutta mitään noiria siitä ei synny. Aito noir nimittäin on aina loppuun asti lohdutonta. Hyvätkin aikeet kiveävät siinä tietä helvettiin. Sellaista tajunnanvirtaa en löydä itsestäni edes kesän ollessa kirkkaimmillaan.

Olen pohtinut jälleen kerran koneeni äärellä  kirjoittamisen merkitystä, sen voimaa. Sillä on ollut suuri merkitys henkiselle toipumiselleni vuoden takaisesta aivotällistä - ja samalla huomaan, että henkinen rakenteeni on edelleen jollain tavalla hauras niissä kohdin, joita en asioiden laadun takia ole voinut kirjoittaa itsestäni ulos. Tai voinut ja voinut. Ainahan voisin perustaa pöytälaatikon, johon tulostaa tekstiä. En vai osaa sellaista kirjoittamista. Pitäisi ehkä opetella.


”Siihen kelpaa kätkeytyä.”


Jatkan hanketta. Vietän tämän viikon kotona ja seuraan Facebookista, miten junat kulkevat Haapamäen radalla. Olen kuin merimies, joka kertoi kuuntelevansa vapaavuorollaan merisäätiedot, koska hänestä oli mukava tietää, miten kavereita heiluttaa. Tässä mahdollinen tekstinäyte tulevaisesta:


Marraskuun pimeä sulloutuu maaseudun kyliin.
Siihen kelpaa kätkeytyä.
Kaamos! Let´s roll.

Tanssin Herra D:n kanssa.
Hihkun ja paukutan.
Pummit tuovat heinäkuun takaisin.





Tällä päällä marraskuussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp