Siirry pääsisältöön

PÄIN NOUSEVAA RANTAA



” Jotakin isänmaallisuus minulle kuitenkin eittämättä merkitsee.”


Olenko isänmaallinen? Kysymys nousee mieleen näin itsenäisyyspäivän hujakoilla. Huomaan, että en osaa vastata – tai pikemminkin tahdo. En ainakaan, jos vastaus pitäisi antaa kysymyksen muodon edellyttämällä tavalla yhdellä sanalla. Olenko vai en?  Kaikkein vähiten haluan lähteä vakuuttelemaan mitään.  Jotakin isänmaallisuus minulle kuitenkin eittämättä merkitsee.


”Vaalin äitiemme kieltä ja kammoksun kaiken maailman gamesevenejä ja malloftriploja.”


Kun saan tehdä työtä, maksan verot ja jos teetän jotakin, maksan maksut silloinkin. Noudatan parhaani mukaan maahan säädettyjä lakeja – eilen kyllä ajoin vähän ylinopeutta. Vaalin äitiemme kieltä ja kammoksun kaiken maailman gamesevenejä ja malloftriploja. Rakentelen tämän jutun otsikon kaltaisia viittauksia kulttuuriperintöömme. Samasta puusta olen näköjään  veistellyt kolme vuotta sitten muistellessani blogissani vuoden 1990 itsenäisyyspäivää: "Ei ollut Maamme-laulua eikä Finlandiaa. Ei juhlapuheita ja ansiomerkkejä. Oli vain lossin jytkytys, Ford Escort ja minä. Harmaa meri, edessä odottavan venesataman tangoissa tuulessa taistelevat liput.  Niin mentiin silloin päin Suomen rantaa." Tänään ulkoisesti eri maisemassa.  Ajattelen myös, että suomalaisella on oikeus elää arkeaan omalla kielellään silloinkin, kun tuo kieli on ruotsi. Iloitsen siitä, että olen kahlannut läpi koulujärjestelmän, joka on opettanut minulle myös toisen kotimaisen kielen. Ja vielä isovaarini puhui lapsena vallan sitä toista.


”Haluan puolustaa tätä maata puolustamalla totuutta, vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Olemalla vihaamatta ketään ja solvaamatta toisia.”


Suomen sana isänmaa edustaa itsessään aika lailla syvää sukupuolittamista. Jotenkin sen vastapainona päädyn miettimään triviaaleja vuoden takaisesta syksystä  ja sitä seuranneesta kuntoutumisestani aivotapahtumasta. Naiset ja äidit minua tuona aikana hoitivat ja hoivasivat yli 90-prosenttisesti. Voisi jonkin muunkin sanan keksiä – tähänkin. Ja sitten pitäisi muuttaa äidinkieli joksikin muuksi ja niin edelleen. Hei haloo.

En ole käynyt armeijaa enkä koskaan laukaissut tuliasetta. En ottaisi selfietä Mannerheimin kuvan kanssa. Mutta Suomi on minulle tärkeä.  Haluan puolustaa tätä maata puolustamalla totuutta, vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Olemalla vihaamatta ketään ja solvaamatta toisia.


 ”Aika isänmaallista meininkiä.”


En seuraa itsenäisyyspäivänä Linnan juhlia televisiosta. Lähden Tampereelle katsomaan Kooveen ottelua Tampereen Hakametsän jäähalliin. Se muistuttaa minua myös yhdestä isänmaallisuuden pohjavireestä. 48 vuotta sitten, 5.12.1971 olin ensimmäisen kerran samassa hallissa isäni kanssa katsomassa Tapparan ja Ässien mittelöä. Isäni tuskin ajatteli asiaa tietoisesti näin, mutta viedessään pikkupojan halliin hän toteutti jotain tärkeää ja myös yhteiskunnallisesti merkittävää: oli rakentamassa varttuvalle ihmiselle hyvää ja turvallista lapsuutta, joka antoi eväitä paljoon edessä olevassa elämässä. Aika isänmaallista meininkiä.





Kohtalaisesti isänmaallisuus tuntuu minustakin ulostavan ajatuksia ja pateettisuus senkun kasvaa. Parempi siis lopettaa. Ei siis muuta kuin hyvää syntymäpäivää sinulle, rakkain. Kukkien kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä