Siirry pääsisältöön

ANSA ITSE, MATON ARMO



Sanansekoitusta



Työ vaatii huvinsa. Istuimme loppuviikon päivänä työtoverini kanssa lounaspöydässä. Puheemme kulkeutui erilaisiin tahattomiin koomisiin mielleyhtymiin, jotka pyrkivät mieleen tiettyjä virsiä laulettaessa. Jälkiruokakahviin ennätettyämme kielen päälle oli noussut pyörimään edessä olevan kirkkopyhän, nk. Septuagesiman otsikko kirkon Evankeliumikirjassa: ”Ansaitsematon armo”. Moninaisia ole elämäni mittaan väännellyt, mutta enpä ollut aikaisemmin hoksannut, että sitä saa jarlalaisessa fingerporihengessä sorvattua tämän blogitekstin otsikon. Työtoverilta oppii monenlaista.

 

Olen aika varma, että tällainen Ansa on jossain ollut.”



Tarinallinen pääni alkoi  keittää kuvaa Ansasta, legendaarisesta ahkeroitsijasta, joka on vuodet ellei vuosikymmenet kunnia-asianaan huolehtinut, että pitäjän pappilan matot hohtavat puhtautta ja hyvinvointia. Olen aika varma, että tällainen Ansa on jossain ollut. Ja monta muuta ihanaa ihmistä, jotka ovat luoneet lähelleen armollisuuden ilmastoa. Mieleeni tulevat myös Pälkäneen kirkkoherran, rovasti Jari Kemppaisen rehevät Facebook-päivitykset maalaispapin elämästä, muun muassa monet pappilan mattopyykistä kertoneet raportit. Kemppainen on kyllä tainnut itse heilua pesupaikalla.



Jos se ei olisi ansaitsematonta, se ei olisi armoa, vaan palkkaa.



Armossa ei ole mitään huvittavaa – hauskaa ja iloista kylläkin. Minäkin kirjoitan pohjimmiltani ja kaiken aikaa tosissani. Mutta tuo otsake ”Ansaitsematon armo” panee minut joka kerta sen tullessa silmiini murahtamaan. Se kun on vähän samanlainen paketti kuin ”tomaattiketsuppi”. Ketsuppi itsessään on tomaattikastike ja samalla tavalla armo itsessään on ansaitsematonta. Jos se ei olisi ansaitsematonta, se ei olisi armoa, vaan palkkaa. Niin kuin ei ole yleensä tarpeen sanoa, että ”ulkona sataa”, koska sisällä sataa kovin harvoin. Mainittu rovasti Kemppainen voisi todeta tähänkin jotakin, kun Pälkäneellä on se tunnettu rauniokirkko.



Onhan se hävytöntä. Että ihminen riittää, ihmisenä.”



Kun puhutaan Jumalan armosta siinä merkityksessä kuin kuvittelen sen esiintyvän Raamatussa, tullaan siihen, että armo on jotakin perin pohjin erilaista kuin ihmisen ajatukset. Siksi sitä on monesti vaikea ymmärtää – ja ehkä siksi päädytään ajoittain sinänsä tarpeettomaan kuoliaaksi selittämiseen ja puhumaan ”ansaitsemattomasta” armosta. Maailma pyörii ja me pyöritämme maailmaamme pääsääntöisesti sillä periaatteella, että asiat ansaitaan. Ihmiselämän arkitasossa näin pitää tietysti monin kohdin ollakin. Kunnon dekkarissakin paha saa  palkan, mikä pahalle kuuluu. Ei armoa.

Mutta sitten joku saarnaa armosta, joka peittää kaiken ja tasapuolistaa elämän kohtuuttomasti. Ja että ensimmäiset voivatkin tulla viimeisiksi.   Sellainen on loukkaavaa.







Onhan se hävytöntä. Että ihminen riittää, ihmisenä. Ainoastaan siksi, että on Luojansa armollisessa huolenpidossa. Kristitty puhuu usein tällä kohdin siitä, että Jumalan hyvyys kutsuu tekemään hyvää. Näin se Raamatun mukaan menee ja tällainen puhe on  totta ja oikeaa. Mutta siinä ei enää pakista armosta, vaan siitä, mitä siitä seuraa. Armo itsessään pelkistyy.  Kysymys on loistavasta rististä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp