Siirry pääsisältöön

RUOSTUKOON RAUHASSA

”Tuntuu, että jokin sisin itseäni on kuluneen kevään aikana vetäytynyt sisäiseen maanpakoon.”

Koronakeväällä on vaikutuksensa. Jotain niistä tunnen päässäni. Olen kirjoittanut tätä blogia viimeiset viisi vuotta parin tekstin kuukausivauhtia. Kuluvan huhtikuun alussa pääni pursui ideoita, joista ajattelin haluavani sanoa jotakin. Yksi kerrallaan ne ovat lentäneet tiehensä. Uusia on tullut, niiden elinkaari on ollut muutaman tunnin, kestänyt ehkä seuraavaan päivään. Sitten olen todennut ne kelvottomiksi.

En ole pitänyt lukua, montako kertaa olen ajatellut lopettaa nämä minua viimeiset parikymmentä vuotta piinanneet kirjoitushommat. Kun aina ei ole ollut kivaa.  Viimeiset pari vuotta ovat olleet tämän tekemisen suhteen varsin intensiivisiä. Nyt on sellainen olo,  että sanottavaa ei ole. Se, mikä on oirereillut aikansa, tulee todeksi.  Tuntuu, että jokin sisin itseäni on kuluneen kevään aikana vetäytynyt sisäiseen maanpakoon.


”Loppuviikolla oli mukava moottorisahata ja taidan lähiaikoina investoida uuteen klapikoneeseen.”


Tämä blogi on ollut yksi tapa pitää kone käynnissä tekemällä kaiken aikaa jotakin. Tällä hetkellä tuumin, että en jaksa enkä viitsi. Ja että ei ole pakko. Kone ruostukoon tovin rauhassa. Tulevana maanantaina aloitan uuden etätyöviikon. Lusin jokusen palaverin, kirjaudun ajallani työnantajani päivystävään puhelimeen ja käyn  soittajien kanssa keskusteluja siitä, mistä he haluavat puhua. Luen ison nipun lääketieteellisiä tutkimussuunnitelmia toukokuun alun kokousta varten. Alan rakennella esitystä kesälääkärien perehdyttämistilaisuuteen kuukauden päästä ja mietin, hoidanko sen Skypellä vai paikan päällä. Hoidan yhden tai kaksi työnohjaustistuntoa verkoitse. Saatan käydä siunaamassa yhden vuosien ajalta tutun ihmisen hautaan.  Ja askartelen kaikkea muuta, mitä tulee vastaan. Odottelen lopputulemia työnantajani käynnistämistä yt-neuvoitteluista – todennäköisesti sitä, paljonko mätkäisevät lomautusta jossain kohdin vuotta. Tässä kaikessa riittää aktiviteettia ilman kirjoittamistakin. Ja onneksi on paljon muitten tekemää – kirjoittamaa, säveltämää, soittamaa. Loppuviikolla oli mukava moottorisahata ja taidan lähiaikoina investoida uuteen klapikoneeseen. Senkin kanssa saa ajan kulumaan.




 ”Se sykäytti kesällä 1980 ja kyllä se tekee saman myös keväällä 2020.”


Ja onneksi on The Rolling Stones. Yhtye julkaisi pari päivää sitten uuden singlen, ensimmäisen uuden kappaleen tällä vuosikymmenellä. Kaivoin asian kunniaksi esille myös orkesterin albumin Emotional Rescue, jota odottelin ilmestymään kesällä 1980 käydäkseni ostamassa sen Kyttäländaun Epesistä - myöhemmin myyntimies tietysti myi sen minulle uudelleen eri formaatissa ja nyt kuuntelin sen suoratoistopalvelusta.  Ja kun se juhannuksen korvilla 1980 julkaistiin, muistan todenneeni, että vanhat äijät vääntäytyivät sitten uudelle vuosikymmenelle. Niin siis 40 vuotta sitten. Emotional Rescue on yhtyeen huonoimpia albumeja ja nyt julkjaistu  Living In A Ghost Town pesee likipitäen jokaisen sen kappaleista kirkkaasti. Ei sekään mikään ainutlaatuinen veto tietenkään ole ja sen julkaiseminen kirvoittaa taatusti suuren määrän erilaisia rollaattorivitsejä ja sekin taatusti muistetaan mainita monta kertaa, että yhtyeen musiikki ei ole erityisemmin uudistunut muutamaan vuosikymmeneen. Olkoon niin, mutta kappaleessa on edelleen tallella se särmikäs dekadenssi, johon itse lumouduin 70-luvulla ja joka on läsnä yhtyeen heikoimmissakin hetkissä. Se sykäytti kesällä 1980 ja  tekee saman keväällä 2020.


”Saatan tulla takaisin.”


Ja mitä teen itse kahdenkymmenen vuoden päästä, Rollareiden nykyiässä? Kirjoitanko jotain tai saanko väsättyä muuta luovaa? Aika ei odota ketään eli sen näkee, jos silloin on minun suhteeni jotain nähtävää. Mutta ajatus jää. Saatan tulla takaisin. Ennen sitä vedän kuitenkin kirjoittajana kunnon kevät- ja kesäunet. Nostan alkajaisiksi vaikka jalat tämän oheispallin päälle ja otan laiskantuolissani rötväkkään takakenon.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä