Siirry pääsisältöön

 

SIINÄ NE OVAT JA KOHTA NIITÄ LUENKIN!

 

”Posti on kuin julkinen terveydenhuolto tai Suomen pääministeri - moitittavaa löytyy aina, jos sitä päättää löytää. Tosielämästä voi kuitenkin useimmiten kirjoittaa vain epäpuhdasta runoutta.”

 

Jouduin tammikuun lopulla mainostuksen paulaan. Tamperelainen kustantamo myi julkaisujaan 40 prosentin alennuksella ja siihen piti tietysti tarttua. Tilasin kaksi Vastapainon nimikettä – Ville-Juhani Sutisen uutuuden  Neukkuturismi: Neuvostoliiton matkailun historia ja Andres Kasekampin muutaman vuoden takaisen Baltian historian,  virolaisen näkökulman eteläisten lähialueittemme historiaan.  Toiminta oli ripeää ja aikaansaavaa: Posti ilmoitti jo tiistaina sunnuntaina tilaamieni tuotteitten olevan perillä kotikyläni Tokmannin aulassa sijaitsevassa pakettiautomaatissa. Sittemmin homma hidastui.

 

Siinä...

Poikkesin paluumatkalla töistä automaatille noutoaikein. Ensin yritin asioida tietysti väärällä luukustolla. En ollut ennen noutanut postilähetyksiä Tokmannilta, joten osuin ensin automaatille, johon Matkahuollon ja kumppanien paketit sullotaan odottamaan hakijaansa. Vähän haahuiltuani löysin oikean lokerikon kulman takaa. Löysin myös oikealla numerolla varustetun luukun. Näpyttelin tekstiviestinä tulleen koodin. Näpyteltävä lukko vilkautti vihreää – tosiaan vain vilkautti. Toistin – sama juttu. Sen jälkeen kone osoitti punaista. Sähköpostiini ilmestyi lähetyksen seurantaan tieto, että paketti on luovutettu vastaanottajalleen.

”Ennen vanhaan tämä sorkkarautamies olisi löytynyt ehkä läheltäkin, nykyaikana asiat menevät toisin. Sorkkarautatilaus piti tehdä jonkin järjestelmän kautta ja siitä syntyisi nyt kuulemma vuorokauden viive.”

Minulla oli ongelma. Apua siihen ei tietenkään löytynyt läheltä, koska automaatti vain on meillä, kuten ohi vilahtanut myyjä kertoi, kun kysyin, tietääkö hän näistä jotakin. Hän neuvoi soittamaan Postin asikaspalveluun, jonka numero oli ystävällisesti ilmoitettu automaatin kyljessä. En tietenkään jäänyt soittamaan paikan päälle, koska arvelin jonotusajan venähtävän pitkäksi. Rimpauttelin kotiin päästyäni ja rapiat kolmekymmentä minuutta vartoiltuani ja kuunneltuani kyrsiintymiseen saakka kehotuksia kestää vielä vähän linja aukesi. Asiani lähti myös auttumaan.

Kyse oli siitä, että pakettiautomaatin lokero oli epäkuntoinen. Aspan ihminen sanoi lukitsevansa sen niin, että kukaan ei pääsisi  oikeudetta evakuoimaan sen sisältöä – no miten se olisi sitten tapahtunut, kun sitä luukkua ei saanut auki? Tarpeeton yksityiskohta. Asiakaspalvelija kertoi, että lähetys hyllytetään seuraavana päivänä uudelleen ja saan uuden tekstivietin. Jäin odottanaan.

Odottajan aika alkoi pitkittyä, viestiä ei kuulunut. Torstaina päätin koittaa, josko asiakaspalveluun pääsisi kohtuullisessa ajassa. Niin tapahtuikin! Minulle kerrottiin, että postin työntekijä ei ollut päässyt luukkuun sisälle ja hän oli joutunut tilaamaan paikalle huoltoihmisen jonkin järeämmän sorkkaraudan kanssa. Ennen vanhaan tämä sorkkarautamies olisi löytynyt ehkä läheltäkin, nykyaikana asiat menevät toisin. Sorkkarautatilaus piti tehdä jonkin järjestelmän kautta ja siitä syntyisi nyt kuulemma vuorokauden viive. Niinpä sain kirjani perjantaina illansuussa, kolme päivää ne makoilivat  Tokmannin aulan luukustossa. Onneksi kirjat eivät lopu talostani kesken eli ihan rauhassa siellä lepäsivät. 

Asioiden kulku itsessään laukaisi minussa jonkinlaisen flashback-kokemuksen syksyltä 2018 ja toipilasajastani aivoverenvuodon jälkeen. Minun piti suoranaisesti kerätä rohkeutta mennä hakemaan paketti: mieleen pyrki irrationaalinen epävarmuus, että jos en vain kuitenkaan osaa toimia ja aivoni eivät suostu pelaamaan niin kuin pitää. Lopulta piti vain marssia asialle ja hoitaa homma lievä hiki niskassa.  

” En tiedä, mitä hienoa on esimerkiksi siinä, että voi tehdä veroilmoituksen keskellä yötä omalla tietokoneella. Joskus olen senkin kuitenkin tehnyt. Nyt tilaamani kirjat olisivat jääneet hankkimatta, jos minun olisi pitänyt hankkiutua johonkin kivijalkakauppaan niiden perässä. Nyt tein ostokseni sunnuntai-iltana kotisohvalla.”

Maailmassa riittää motkottamisen aiheita ja välillä maailma täyttyy narinasta. Posti on kuin julkinen terveydenhuolto tai Suomen pääministeri - moitittavaa löytyy aina, jos sitä päättää löytää. Tosielämästä voi kuitenkin useimmiten kirjoittaa vain epäpuhdasta runoutta. Tässäkin tapauksessa Postin asiakaspalvelu oli mitä ystävällisintä. Lähinnä käteen jäi saadun lähetyksen lisäksi sarkastisia huomioita.

Yhteiskunnasta on monin osin tullut merkillinen itsepalvelusysteemi. Se on toisaalta mukavaa, toisaalta älytöntä. En tiedä, mitä hienoa on esimerkiksi siinä, että voi tehdä veroilmoituksen keskellä yötä omalla tietokoneella. Joskus olen senkin kuitenkin tehnyt. Nyt tilaamani kirjat olisivat jääneet ostamatta, jos minun olisi pitänyt hankkiutua johonkin kivijalkakauppaan niiden perässä. Nyt tein ostokseni sunnuntai-iltana kotisohvalla. Niiden toimittaminenkin toimi melkein loppuun asti hyvin. Sitten vähän vastusti.  Havaitsen tarvitsevani erilaisten asioitten hoitamiseen kaikenlaisia teknisiä laitteita ja taitoa niiden käyttämiseen. Tietokoneen, puhelimen  ja niin edelleen. Huomenna matkustan junalla ja siihenkin tarvitsen älypuhelimen ja siihen ladatun sovelluksen, jolla olen ostanut VR:n kausilipun, jonka satunnaisesti kiskobussin kyytiin lyöttäytyvä konduktööri tarkistaa piippaavalla laitteellaan. Viime viikolla opin myös, että voin ladata älypuhelimeeni työterveyspalvelujeni sovelluksen, jolla voin tarvittaessa asioida lääkäriltä lähetteen koronatestiin. Tuntuu turvalliselta.

”Näitä kirjoitellessani kaipaan koronan jälkeistä aikaa, jolloin voisi huolettomasti liikuskella sairaalan käytävillä niin, että potilas, omainen tai hoitaja voi pysäyttää minut siinä ja kysyä, olisiko sairaalapastorilla hetki aikaa.”

Tämä kaikki useimmiten toimii. Ongelmat tulevat silloin, kun ne eivät toimi. Silloin astuu kuvaan usein keskeinennyky-yhteiskunnan vitsauksista: yksinäisyys. Toimimattomien asioitten kanssa ihminen huomaa tuon tuosta olevansa yksin. Asiakaspalvelut ja auttavat ihmiset ovat jossain määrättömissä. Sorkkarautamies on tilattava jonkin digitaalisen alustan kautta ja hän saapuu sitten jostakin sopimuksenvaraisesta aikaikkunasta.  

 

...ne ovat.

Näitä kirjoitellessani kaipaan koronan jälkeistä aikaa, jolloin voisi huolettomasti liikuskella sairaalan käytävillä niin, että potilas, omainen tai hoitaja voi pysäyttää minut siinä ja kysyä, olisiko sairaalapastorilla hetki aikaa. Kunnes tämä on mahdollista muistutan itseäni siitä, että vaikka asioitten siirtyminen digisysteemeihin on joskus rasittavaa, asialla on myös hyvä puolensa. Ilman digitaalisia ratkaisuja tämä maa olisi koronan myötä monin paikoin pysähtynyt ja mennyt tukkoon. Ja onneksi kaiken aikaa eteeni tulee ongelmia, jotka eivät lopulta ole ongelmia. Siinä ne ovat ja kohta niitä luenkin!

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  PAAPAN JOULUSAARNA Sairaalapapin iltakirjasta   Istun sairaalan sisääntuloaulassa, kello löi jo viisi. Ilta-ajan seesteisyys on laskeutunut, poliklinikat sulkeneet jo tältä päivältä. Seinustalla istuu mies ja lukee William Goldingin romaania Kärpästen herra . Häiritsen hänen rauhaansa ja pysähdyn juttelemaan. Keskustelemme kirjoista ja niiden lukemisesta. Ajatusten ketju etenee niin, että suosittelen hänelle Reetta Huttusen novellikokelmaa Katsastusasema . Kerron lukeneeni sen Haapamäen radalla. ”Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat.” Taksikuski kävelee aulan halki hissille ja huikkaa tervehdyksen. Toivotamme hyvät joulut, olemme olleet samassa koulun kuusijuhlassa jo 1970-luvun alussa Tampere Southern Comfortissa. Nyt täällä, omilla töillämme. Ihmiset tulevat ja menevät. Siinä välissä he ovat. Kuusi Kahvion kulmalla kuusi kynttilöineen käy. Niitä on joka osastolla lisää. Joulun lapsi syntyy ja työ tulee täytetyksi. ”Ja kaiken tämän kipujen mies ja sairaude
  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se oli silloin jä
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matkalla kohti Vilp