Siirry pääsisältöön

 

ELOKUU, MAANANTAI

JA VALTIONRAUTATIET

 

”Tänään iloitsen joka tapauksessa tästä maanantaista ja siitä, että elämä on täynnä mahdollisuuksia epäonnistua ja suorastaan munata itsensä.”

 

”Nyt on elokuu ja minä olen viljaa”, lauloi Juice Leskinen (1950-2006) vuonna 1975 Syksyn sävelessä.  Petteri Salminen (1955-1985), suuri musiikkimies Ruoveden Kekkoselta, soitti sähkökitaraa. Ja tosiaan: päivän tärkeä tehtävä on kääntää töissä seinäkalenterista uusi lehti esille. Sen kuvassa kukka, jonka nimestä minulla ei ole mitään käsitystä, hehkuu keltaista. D-duuri.

Totesimme tuttavani kanssa juhannuksen jälkeen, että alkaa helpottaa. Totisesti alkoi. Marraskuu on tulossa, sitä ennen tuo jollain tavalla pahaenteisen tuntuinen loppukesä lehmänhenkäyksineen. Itseni kaltaisille on enemmän tilaa kuin vielä hetki sitten.  Ja on maanantai.

”Vilkaisu vuoden 1963 almanakkaan vahvistaa, että olen syntynyt maanantaina.”

Facebookissa käytiin keskustelua eräästä televisiotuotannosta. Siinä yhteydessä esiintyi termi maanantaikappale. Se on minusta jotensakin viehättävä sana. Vilkaisu vuoden 1963 almanakkaan vahvistaa, että olen syntynyt maanantaina. Silloin satoi vettä ja lämpötila oli jokusen asteen nollan yläpuolella. Ihan kaikkea en kuitenkaan ole kyennyt vuosien mittaan selittämään maanantaikappaluudellani. Tekemiseni jälki on joskus ollut  hyvinkin tuon termin vihjaamaan suuntaan. Tänään iloitsen joka tapauksessa tästä maanantaista ja siitä, että elämä on täynnä mahdollisuuksia epäonnistua ja suorastaan munata itsensä. Taas uusi viikko, niin kuin itäsiskomme ja -veljemme sanovat.

”Elokuisen maanantaiaamun ilostus oli tietysti Valtuionrautateitten konsernikieli, joka rakentuu erilaisille jännille ilmaisuille. Nettisivu kertoi tänään junan myöhästymisen syyksi viivästyneet lähtövalmistelut.”

Junaelämän suhteen elokuu alkoi Haapamäen radalla liki normaalisti. Junat kartalla -sivu ilmoitti resiinan olevan Jyväskylän ja Haapamäen välillä puoli tuntia myöhässä. Vilppulasta lähdettiin matkaan kaksikymmentä minuuttia jäljessä ja myöhäisyys supistui Tampereeseen mennessä 17 minuuttiin. VR kuulutti nyt säntillisesti kolmella kielellä tilanteesta. Tuli jotenkin globaali olo, kun nautin kielikylvystä Vilppulan rautatieasemalla kahden muun matkustajan kanssa. Myös junassa (lue: kiskobussi) kerrottiin jatkoyhteyksistä ja luvattiin niiden odottavan. Haluan elää (harha)käsityksessä, että muutaman asiakkaan vähän aikaa sitten virittämä keskustelu aiheesta olisi jotenkin vaikuttanut toiminnan tämänaamuiseen huolellisuuteen. Saattoi kyllä olla, että jatkoyhteyksiin yrittäjiä ei nyt ollut, sillä elokuu tuntui pyyhkäisseen matkalaukkujengin raiteilta. Väkeä oli niukasti ja taisimme aika lailla järjestään olla menossa Tampereelle toimiimme.

 

Niin.

Elokuisen maanantaiaamun ilostus oli tietysti Valtionrautateitten konsernikieli, joka rakentuu erilaisille jännille ilmaisuille. Nettisivu kertoi tänään junan myöhästymisen syyksi viivästyneet lähtövalmistelut. Termi on sujuvan kuuloinen, mutta asiakkaan näkökulmasta nonsenssia. Mieleen tulee lähinnä jokin  firman sisäinen kommunikaatio, jossa kerrotaan, että homman on sörsselöinyt joku muu. Omassa työssä viivästyneet lähtövalmistelut käyvät harvoin selitykseksi myöhästymiselle. Ei voi vedota siihen, että kahvin keittämisessä aamulla oli vaikeuksia tai hampaitten pesemiseen meni jostain syystä enemmän aikaa kuin yleensä. Ei siihenkään, että piti viedä lapsi päiväkotiin. Nuorena pappiskokelaana kysyin syksyllä 1987 silloin Turun arkkihiippakunnan pappisasessorina (nimike taisi olla tuohon aikaan komeasti kalskahtaen jumaluusoppinut asessori) toimineelta Turun Martinseurakunnan kirkkoherra Matti Taipaleelta, kun viiletimme pyhäaamuna sallitun nopeuden ylärajoilla kohti Kakskerran kirkkoa (lähtövalmistelut olivat viivästyneet), että kelpaisikohan poliisille selitykseksi, jos olisi vaikka kiire hautajaisiin. Taipale vastasi, että ”eivätköhän sanoisi, että olisit lähtenyt ajoissa.” 

”Onhan elämä Haapamäen rata kaikkineen.  Yhtä matkaa 140 vuotta - ja sitä rataa.”

Meikäläisen työmaisemassa viivästyneet lähtövalmistelut tuovat kyllä aika ajoin mieleen jotain aivan muuta kuin junat - sen, kun ihminen joutuu valmiiksi tulleen elämänsä kanssa jäämään odottelemaan, koska edetään. Mutta se on ihan toinen juttu, vaikka sopisi sekin elokuuhun, maanantaihin ja Valtionrautateihin. Onhan elämä Haapamäen rata kaikkineen. Yhtä matkaa 140 vuotta - ja sitä rataa.

Paarlahden leveydeltä on näin palannut runsaan kuukauden jälkeen keskikesän lamaiselta peipohjalta päivänvaloon ja elämään. Jonkinlaiseen varjoon himmeään ainakin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...