Siirry pääsisältöön

 

EMULASSOON!


"Ja kaipaamme ehkä itse kukin omaa muumilaaksoamme, sen tiettyä ajattomuutta."

Sain kesällä 2001 mojovan flunssan, joka otti vauhtia kun olin esiintymässä Tampereen Taiteiden yössä. Kiduin kolmatta viikkoa kesälomastani puolikuntoisena. Vaimoni oli huolissaan – siinä vaiheessa, kun rupesin seuraamaan päivittäin televisioista Onnenpyörää.

Olen nyt syyskuun alkajaisiksi joutunut pitkästä aikaa taudin kierrokseen ja puolikuntoisen kirjoihin. Juon kahvia ja teen vähän etätöitä, siinä tärkeimmät. No eivät sentään: en ole kaivanut esille vanhoja Onnenpyöriä, mutta aloitin C Morella katsottavana olevan Muumilaakson tarinoita ensijaksosta. Vaimoni ei anakaan vielä ole ollut huolissaan.

Emulassoon!

C Moren Muumilaakson tarinoissa on toiset ääninäyttelijät kuin 1990-luvun sarjassa, mutta tunnelman tunnistaa samaksi. Tunnuslaulut ovat yhtä tenhoavia kuin silloin. Muistan jaksojen juonet aika lailla kaikki, sen verran moneen kertaan ne meidän huushollissa aikoinaan katsottiin. Aikuiset lapseni muistavat edelleen suoria vuorosanoja lapsuuden suosikkiohjelmastaan. Minäkin muistan. ”Rangaistukseksi kummittelen sinulle viikon ajan joka ilta…”

Muumitarinat ovat mainioita ja hyvin tehtyjä. Ja onkohan niin, että muumiperheen mammassa ja papassa on jotain, jota useimmat meistä olisivat toivoneet olevan omissa vanhemmissaan. Ja kaipaamme ehkä itse kukin omaa muumilaaksoamme, sen tiettyä ajattomuutta.

Muistan, että Muumilaakson tarinoita mainittiin joskus aikansa parhaiksi seksifilmeiksi. Ne kun pitivät perheen pikkuväen tiiviisti ruudun ääressä sen ajan, minkä ruuhkaisia aikoja elävät vanhemmat tarvitsivat tärkeitten asioitten toimittelemiseen toisessa huoneessa. Sen, käytettiinkö niitä meidän huushollissa tähän tarkoitukseen, jätän kommentoimatta. Yksityinen ei ole tässä yleistä mahdollisessa olemisessaan tai olemattomuudessaan ja lukija voi fantasoida näillä kohdin ihan omiaan. Mutta ruudun ääressä ne pikkuväen pitivät joskus liiankin tiiviisti.

"Totuus löytyy muualtakin kuin kaurapuurosta."

Yksi mieleeni syöpynyt tilanne Muumilaakson tarinoihin liittyen on, kun tyttäreni sisarussarjan vanhimman innolla oli joskus taipuvainen ottamaan vastuuta myös asioista, jotka olivat isän ja äidin asioita ja niinpä hän kerrankin puuskutti, että pikkusisko katsoo liikaa Muumeja. Totesin siihen sen suuntaisesti, että eihän se nyt niin paljon niitä katso. Vanhimmaiseni paukautti takaisin, että mistä sinä iskä sen tiedät, kun sinä et ole koskaan kotona. Niin. Totuus löytyy muualtakin kuin kaurapuurosta.

Joskus edellä kuvatun isän ja tyttären sananvaihdon jälkeen totesin töissä, että pyytäkää minulta melkein mitä vain. Voin mennä seisomaan torille, että ihmiset saavat heitellä minua mädillä tomaateilla Yhteisvastuukeräyksen hyväksi tai jotain yhtä nerokasta. Mutta älkää pyytäkö minua esitelmöimään perhearvojen tärkeydestä, sillä minunkin farisealaisuudellani on rajansa. Niinä reiluna 16 vuotena, jotka olin seurakuntapappina, en oppinut kunnolla hallitsemaan työni määrää tai päivieni pituuksia. Ei siihen kyllä ollut oikein mitään välineitäkään, papilla ei ole työaikaa ja aina on jokin ”haaste” odottamassa, etä siihen vastataan. Olen nyt tehnyt jo yli puolet työurastani muuta kuin seurakuntapapin työtä, mutta oppiminen on edelleen kesken. Lopulta ehdin liki 55 vuoden ikään ja päädyin makaamaan yliopistosairaalan neurologian osastolle ennen kuin sain sanottua itselleni, että raknnetaas poika tämä uusiksi.

Mutta se on toisen kerran aihe. Sekin kerta on tulossa, sillä alkaa olla se kohta vuodesta. Mad moon rising.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

  TULEE HEINÄKUU Viisi sitaattia matkapäiväkirjasta   ”Ajan Vilppulan asemalle. Peruutan auton parkkiin asema-aukion reunaan. Laiturilla on autiota. Suomi on vaipumassa lomaan., mutta väkeä on yllättävän paljon lähdössä jonnekin. Kaalimato tulee ajoissa niin kuin se useimpina aamuina tulee. Pötikkä   pysähtyy asemalle kello 6.38. Nousen kyytiin.” Vuonna 2019 viikonpäivät sattuivat samoille kohdille kuin tänä vuonna. Olin kesäkuun viimeisenä lauantaina Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa niin kuin tänäkin vuonna. Muistan olleeni siellä jotenkin hukassa ja yksin ihmisten keskellä: ajatukseni olivat muualla. Lähdin hyvissä ajoin iltapäivällä Sylvaan koululta kaupungille ja kävelin sieltä pikkuhiljaa asemalle. Juna vei minut Tampereen kautta kotiin. Maanantaina alkoi heinäkuu. Oli 1.7.2019. Päivämäärä on yksi kilometritolppa elämäni matkalla. Tuona päivänä palasin yhdeksän kuukauden toipilasajan jälkeen palkkatöihini sairaalapastoriksi Tampereen Hatanpäälle. Se ...
JÄMINKIPOHJA BOOGIE   – JUICE LESKISEN KARU ENNUSTUS Nilsiäläinen Antti Heikkinen sai hiljattain julki liki viisisataasivuisen Juice Leskisen (1950-2006)   elämäkerran Risainen elämä   (Siltala 2014). Sivuja kirjassa soisi olevan enemmänkin – en ymmärrä miksi teos, jonka suurin lukijajoukko on luultavasti kypsynyt vähintään keski-ikään, pitää laatia näkötestiksi. Rahahan siinä tietysti puhuu. Nyt osa lukunautinnosta haihtuu onnettoman pienen tekstin tihrustamiseen. Kirjan sisältöä pidän ansiokkaana. Tekijä luo kohteestaan silottelemattoman ja juuri siksi mahdolliselta vaikuttavan   kuvan. "Lapsuuteni ääniraitaan kuuluu sahan lajittelijan kolina ja testikuvaan laitoksen järvenlahden yli kajastavat valot." En ole koskaan ollut intomielinen juiceuskovainen, mutta toki digannut hänen musiikkiaan kaikella kohtuudella. Levykokoelmassani on cd:nä vuoden 1974 Per Vers, runoilija -albumi, jonka ostamiseen vaikutti varmasti se, että bändissä on m...
  K ESÄN KLIKKIOTSIKKO ”Pappi konttasi R-kioskin lattialla”   Jossain kohdin työuraa ihmisen halu uudistua pakkaa vähetä. Se ei kuitenkaan poista tarvetta työvaatteiden ajoittaiselle uusimiselle. Ei silloinkaan, kun kehon mitat eivät ole entisestään kasvaneet. Minäkin totesin kesällä 2024, että pitää ostaa pari papin virkapaitaa. Jostain mieleen luikerteli sekin ajatus, että ei näitä enää kovin montaa tarvitse hankkia… Vielä ei kuitenkaan kannata laskea päiviä: suunnitelmani on jäädä eläkkeelle vuonna 2028. Saa nähdä, miten suunnitelman käy. Suuntasin joka tapauksessa verkkokauppaan ja sujautin kaksi lyhythihaista virkapaitaa ostoskoriini ja suuntasin kassalle. Sellaiset lyhythihaiset maksavat viiden ja kuudenkympin välillä kappale. Työnantaja ei papin virkavaatteita kustanna, vaikka käytännössä edellyttää niiden käyttämistä.  ”Sieltä paidat olisivat vaivattomasti noudettavissa töistä palatessani.” Ostosmatkani sujui juohevasti, eikä aikaakaan ja lähetys oli matka...