Siirry pääsisältöön

 

EMULASSOON!


"Ja kaipaamme ehkä itse kukin omaa muumilaaksoamme, sen tiettyä ajattomuutta."

Sain kesällä 2001 mojovan flunssan, joka otti vauhtia kun olin esiintymässä Tampereen Taiteiden yössä. Kiduin kolmatta viikkoa kesälomastani puolikuntoisena. Vaimoni oli huolissaan – siinä vaiheessa, kun rupesin seuraamaan päivittäin televisioista Onnenpyörää.

Olen nyt syyskuun alkajaisiksi joutunut pitkästä aikaa taudin kierrokseen ja puolikuntoisen kirjoihin. Juon kahvia ja teen vähän etätöitä, siinä tärkeimmät. No eivät sentään: en ole kaivanut esille vanhoja Onnenpyöriä, mutta aloitin C Morella katsottavana olevan Muumilaakson tarinoita ensijaksosta. Vaimoni ei anakaan vielä ole ollut huolissaan.

Emulassoon!

C Moren Muumilaakson tarinoissa on toiset ääninäyttelijät kuin 1990-luvun sarjassa, mutta tunnelman tunnistaa samaksi. Tunnuslaulut ovat yhtä tenhoavia kuin silloin. Muistan jaksojen juonet aika lailla kaikki, sen verran moneen kertaan ne meidän huushollissa aikoinaan katsottiin. Aikuiset lapseni muistavat edelleen suoria vuorosanoja lapsuuden suosikkiohjelmastaan. Minäkin muistan. ”Rangaistukseksi kummittelen sinulle viikon ajan joka ilta…”

Muumitarinat ovat mainioita ja hyvin tehtyjä. Ja onkohan niin, että muumiperheen mammassa ja papassa on jotain, jota useimmat meistä olisivat toivoneet olevan omissa vanhemmissaan. Ja kaipaamme ehkä itse kukin omaa muumilaaksoamme, sen tiettyä ajattomuutta.

Muistan, että Muumilaakson tarinoita mainittiin joskus aikansa parhaiksi seksifilmeiksi. Ne kun pitivät perheen pikkuväen tiiviisti ruudun ääressä sen ajan, minkä ruuhkaisia aikoja elävät vanhemmat tarvitsivat tärkeitten asioitten toimittelemiseen toisessa huoneessa. Sen, käytettiinkö niitä meidän huushollissa tähän tarkoitukseen, jätän kommentoimatta. Yksityinen ei ole tässä yleistä mahdollisessa olemisessaan tai olemattomuudessaan ja lukija voi fantasoida näillä kohdin ihan omiaan. Mutta ruudun ääressä ne pikkuväen pitivät joskus liiankin tiiviisti.

"Totuus löytyy muualtakin kuin kaurapuurosta."

Yksi mieleeni syöpynyt tilanne Muumilaakson tarinoihin liittyen on, kun tyttäreni sisarussarjan vanhimman innolla oli joskus taipuvainen ottamaan vastuuta myös asioista, jotka olivat isän ja äidin asioita ja niinpä hän kerrankin puuskutti, että pikkusisko katsoo liikaa Muumeja. Totesin siihen sen suuntaisesti, että eihän se nyt niin paljon niitä katso. Vanhimmaiseni paukautti takaisin, että mistä sinä iskä sen tiedät, kun sinä et ole koskaan kotona. Niin. Totuus löytyy muualtakin kuin kaurapuurosta.

Joskus edellä kuvatun isän ja tyttären sananvaihdon jälkeen totesin töissä, että pyytäkää minulta melkein mitä vain. Voin mennä seisomaan torille, että ihmiset saavat heitellä minua mädillä tomaateilla Yhteisvastuukeräyksen hyväksi tai jotain yhtä nerokasta. Mutta älkää pyytäkö minua esitelmöimään perhearvojen tärkeydestä, sillä minunkin farisealaisuudellani on rajansa. Niinä reiluna 16 vuotena, jotka olin seurakuntapappina, en oppinut kunnolla hallitsemaan työni määrää tai päivieni pituuksia. Ei siihen kyllä ollut oikein mitään välineitäkään, papilla ei ole työaikaa ja aina on jokin ”haaste” odottamassa, etä siihen vastataan. Olen nyt tehnyt jo yli puolet työurastani muuta kuin seurakuntapapin työtä, mutta oppiminen on edelleen kesken. Lopulta ehdin liki 55 vuoden ikään ja päädyin makaamaan yliopistosairaalan neurologian osastolle ennen kuin sain sanottua itselleni, että raknnetaas poika tämä uusiksi.

Mutta se on toisen kerran aihe. Sekin kerta on tulossa, sillä alkaa olla se kohta vuodesta. Mad moon rising.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SAIRAALAPASTORI PALAA PAIKALLE ”Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen.”   Heinäkuu, parikymmentä astetta mittarissa. Pouta, puolipilvistä ja leppoisaa. Kahvihuoneessa joku puhuu lomalle jäämisestä, suurin osa omasta aamuväestäni on jo laitumilla. Minä tulin viime viikolla takaisin. Minut ympäröi taas ison osan arkipäiviä Hatanpää sairaaloineen. Samalla alkoi syksy, auton tuulilasissa on aamuisin kosteutta. Paluu No ei sentään: kesä on hyvänlaisesti kesken, ja vapaaviikot vain pieni osa valoisaa vuodenaikaa. Heinäkuussa sairaala vaikuttaa äkkiä katsottuna rauhoittuvan lomakauteen ja tietynlaiseen hiljaiskäyntiin, mutta kuitenkaan ei. Minulta kysytään usein loppuvuoden satunnaiskeskusteluissa, onko minulla jouluaikana kovasti kiireitä. Tapaan vastata, että sairaalapapin työssä joulu ei ole kummempi sesonki, sillä ihmisten sairaudet eivät juurikaan tutki almanakkaa ilmaantuessaan. Tosiasiassa ajat, jolloin voi laulaa Sylvian joululaulun tai Suvivirren sitä t
  VIIMEISELLÄ MATKALLA ”Tulen kotiin. Jätämme berliininmunkit sunnuntain päiväkahville. Popedakin kai lopettelee jossain vaiheessa Tampereella.” ”Kirjoita siitä sellainen liuskan juttu, kun nehän ovat vähän niin kuin sun alaasi, viimeiset matkat.” Tapaamme kirjailija Timo Malmin kanssa syyskuun toisena 2023 Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereen Werstaassa. Kerron tulleeni iltapäiväjunalla Vilppulasta ja palaavani sinne klo 19 lähtevällä bussivuorolla, joka on lajinsa viimeinen: yhteys lopetetaan tämän viikon jälkeen ja jatkossa linjaa ajetaan vain tiistaisin. On edessä siis viimeinen matka. Ja kun Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen kehottaa, saman yhdistyksen hännänhuippuihin kuuluva kirjallinen puuhastelija tekee ehdotuksen mukaan. Viimeiselle matkalle Valun ennen iltaseitsemää Tamperen linja-autoasemalle. Mäntästä puoli kuuden pintaan lähtenyt pikkubussi kurvaa hyvissä ajoin aseman kulmille. Kuulun vähemmistöön: suurin osa nurkilla vellovasta ihmismassasta on menossa Ratin
  AAMU LAKEUDELLA ”Runoilija on jättänyt rakennuksen.”     Sen jälkeen, kun säkillinen kiviä oli päätynyt konkelolle jääneeseen kuuseen ja kaatopaikkakuormaan nostamamme pesukoneen painon selittänyt   sinne pari vuotta aikaisemmin unohtunut lakanapyykki, oli paikallaan esittää kysymys miksi meidän hommat menevät aina tällaisiksi   istua hopeapajun alle katetulle päiväkahville, jättää vastaus myöhäiskesän auringon ja meitä tervehtimässä käyvän vireen kerrottavaksi. Antaa olla tasan.   Kirjoitin blogissani 4.10.2020: ” Isäni täyttää elämän tiedossa olevien piirteiden, kuten sen rajallisuuden niin salliessa 85 vuotta maaliskuussa 2021. Voisi kai kirjamiehen päivää juhlistaa kirjalla. ” Ajattelen edelleen juhlistavani ajankohtaa kirjalla, mutta isäni ei ole enää täyttämässä vuosiaan. Jouni Ilmari Paarlahden (s. 1936) elämä tuli valmiiksi perjantaina 30.10.2020 klo 15. Runoilija on jättänyt rakennuksen.   ”Isätön en ole, mutta isäni on kuollut.” Isä